• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Férfiaknak szánt étrend-kiegészítők forgalmazását tiltották meg

Hírek 2021.07.16 Forrás: MTI
Férfiaknak szánt étrend-kiegészítők forgalmazását tiltották meg

Az étrend-kiegészítők egyetlen kapszulájában a hatóanyagok külön-külön is jóval meghaladták a terápiás dózis legmagasabb értékét.

Férfiaknak ajánlott étrend-kiegészítő forgalmazását tiltotta meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), miután a kapszulákban gyógyszer-hatóanyagot mutatott ki a hatóság laboratóriuma. A hivatal honlapján csütörtökön közzétett tájékoztatás szerint kötelezték a forgalmazót, hogy a ROYAL-G POWER, valamint a DRAGON POWER ORIGINAL márkanevű termékek minőségmegőrzési időre tekintet nélkül azonnal vonja ki a kereskedelmi forgalomból, illetve hívja vissza a fogyasztóktól.

A Nébih ismertette: a Maho Silver Trans Kft. által forgalmazott étrend-kiegészítők kapszulánként 119 milligramm, illetve 134 milligramm szildenafilt, emellett 53 milligramm, valamint 58 milligramm tadalafilt tartalmaztak. Az étrend-kiegészítők egyetlen kapszulájában a hatóanyagok külön-külön is jóval meghaladták a terápiás dózis legmagasabb értékét. Magyarországon orvosi rendelvényhez kötött az ilyen hatóanyagokat tartalmazó készítmények kiadása - jegyzi meg a hatóság.

A közlemény emlékeztet arra, hogy a forgalmazóval szemben idén áprilisában a "The Boss" megnevezésű étrend-kiegészítő termék miatt indult eljárás, mert gyógyszer-hatóanyagot tartalmazott.

A Nébih hangsúlyozza: az étrend-kiegészítők az érvényes uniós és hazai szabályozás szerint élelmiszernek minősülnek, amelyekben gyógyszer-hatóanyag felhasználása tilos. A termékek a jelölés alapján kizárólag növényi hatóanyagokat tartalmaznak, ami a valóságnak nem felel meg, így hamisítványnak minősül. Elfogyasztásuk viszont komoly egészségkárosodási kockázatot jelenthet a fogyasztóknak. A mellékhatások között szerepelhet látásromlás, hallásromlás, fülzúgás, súlyos kimenetelű kardiovaszkuláris tünetek, szívelégtelenség, vérnyomás ingadozás.

Az ügyben az eljárás folyamatban van - tették hozzá.

A Nébih a forgalmazóval szemben élelmiszer-ellenőrzési bírságot szab ki, továbbá - a hamisítás miatt - újabb büntetőfeljelentést tesz.

A hivatal kéri a vásárlókat, amennyiben a megtiltott készítmények forgalmazását észlelik, jelezzék a Nébih ZöldSzámán vagy e-mail címén (06-80/263-244, ugyfelszolgalat@nebih.gov.hu).

Legolvasottabb cikkeink