• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Fertőzött uborkát találtak Magdeburgban

Hírek Forrás: MTI

A járvány kitörése óta először mutatták ki a baktériumot egy észak-németországi uborkán.

Szerda délutáni bejelentés szerint a hatóságok egy, a jelenlegi járványt okozó EHEC-bélbaktériummal fertőzött uborkamaradékra bukkantak egy magdeburgi szeméttárolóban. A tároló egy háromtagú család tulajdonában van, és korábban mindhárman megkapták a fertőzést. A szülők már jobban vannak, lányukat azonban még súlyos tünetekkel kórházban kezelik.

Ez az első eset, hogy a járvány kitörése óta a baktériumot kimutatták egy észak-németországi uborkán. Egyes remények szerint mindez talán közelebb vihet a megoldáshoz, a hatóságok ugyanakkor - a korábbi elhamarkodott bejelentésekből okulva - közölték: további tájékoztatást akkor adnak, ha minden kétséget kizáró feltételezéssel rendelkeznek. Az illetékesek ellenőrizték a környéken lévő szeméttárolókat, valamint azokat az üzleteket, ahol a család vásárolt, de újabb baktériumhordozóra nem bukkantak.

Magdeburg Szász-Anhalt tartomány fővárosa. Az egykori keletnémet tartomány egyike azoknak, ahol a legtöbb megbetegedés történt.

A legfrissebb adatok szerint ugyanakkor a hasmenésjárvány németországi áldozatainak száma 25. Mintegy háromezret tesz ki a megbetegedések, valamint a fertőzésgyanús esetek száma. Közülük csaknem hétszázan vannak életveszélyben. Esetükben már fellépett az úgynevezett a hemolitikus urémiás szindróma (HUS), ami súlyos vérszegénységet, valamint veseelégtelenséget jelent.

A szövetségi kormány, valamint a tartományok illetékes miniszterei szerdán válságtanácskozást tartottak. Azon részt vettek az illetékes intézetek, mindenekelőtt a Robert Koch országos járványügyi intézet vezetői, és jelen volt John Dalli, az Európai Unió egészségügyi biztosa is. A találkozón új intézkedést nem hoztak. A miniszterek inkább csak azt kívánták hangsúlyozni, hogy a járvánnyal kapcsolatos kormányzati magatartást ért heves bírálatok ellenére - saját értékelésük szerint - eddig helyesen cselekedtek.

Legolvasottabb cikkeink