• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

  • A betegségről a melanoma világnapján

   A betegségről a melanoma világnapján

  • Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

   Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

 • egynapos sebészet
  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

  • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

   Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

  • Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

   Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

Fiatalokkal folytatja programját a Vöröskereszt

Hírek 2019.08.14 Forrás: Weborvos
Fiatalokkal folytatja programját a Vöröskereszt

A Hősképzőben augusztusban végig a gyerekekre és a fiatalokra irányítja a figyelmet a szervezet kampánya.

Két hét alatt 8 megyében több mint 21 eseményen eddig közel 4000 érdeklődő vett részt Hősképző programon. Sok aktivitás kifejezetten a fiatalokat célozza meg, ilyen volt a Sziget Fesztiválon futó „The Superhuman Project” is, mely az elsősegélynyújtás szuperhőseivé képezte a fesztiválozókat. Augusztusban végig, a gyerekekre és a fiatalokra irányítja a figyelmet a szervezet kampánya - tudatta a szervezet közleményben.

Az augusztusi Fiatalok Világnapja kapcsán a fesztiválok és a közelgő iskolakezdés miatt is érdemes felhívni a közvélemény figyelmét a korosztályt érintő kiemelt kockázatot jelentő rosszullétek, balesetek elsősegélynyújtására és megelőzésére. Ezért a Hősképző rendezvényeinken e hónapban a gyermekellátás és a gyermekek elsősegélynyújtó oktatása kerül fókuszba.

A programjainkra jelentkezők hasznos, gyakorlati tudásra tehetnek szert, mellyel olyan – sok szülő által rettegett – rosszullétek és balesetek ellátásába is bepillantást nyerhetnek, mint a különféle pszichoaktív szerek okozta mérgezések, a sport- vagy a gyalogosokat érintő gázolásos balesetek. A programunk minden megyében megvalósul, a pontos helyszínekről és időpontokról a Magyar Vöröskereszt megyei szervezeteinél vagy a www.voroskereszt.hu oldalon érdeklődhetnek a jelentkezők.

A statisztikák szerint a serdülőket éri a legtöbb olyan hirtelen egészségkárosodás, amelynek okozója a figyelmetlenség, vagy a túlzott kockázatvállalás. A töréssel vagy sebzéssel járó balesetek elsősorban a 10-18 év közötti fiúkat érintik, és ez az arány tapasztalható az alkohol és a droghasználat esetében is. A különféle energiaitalok túlzott mértékű fogyasztása viszont mindkét nem esetében jellemző. A fizikai megterhelés és a folyadékpótlás hiánya miatt ez is rosszullétet okozhat. Évente legalább 6-7 ezer esetben végződig kórházban egy meggondolatlan bulizás.

Töréssel, belső sérüléssel járó balesetek esetén az alapos betegvizsgálat és a sérült nyugalomba helyezése, a sérült testrész talált helyzetben történő rögzítése a legfontosabb. A sérülttel való folyamatos kommunikáció nem csak abban segít, hogy eltereljük a sérült figyelmét a fájdalomról, illetve hogy megkérdezzük tőle, hogy mi történt pontosan, hanem arra is, hogy figyelemmel kísérjük a kialakult állapot esetleges romlását. Ha a sérült szédülésre, fejfájásra panaszkodik, émelyeg, hány vagy zavartan viselkedik, minden esetben gondoljunk agyrázkódásra, vagy egyéb koponyasérülésre.

A részegséget viszonylag könnyű felismerni, de az egyéb pszichoaktív szerek hatása nagyon eltérő lehet. Ezért például drogfogyasztás okozta rosszullét esetén nem feltétlenül tudjuk majd megállapítani, hogy milyen szer okozta azt, illetve hogy milyen tünetek fellépése várható a meglévők mellett. Ilyenkor a beteg általános állapotát kell minél alaposabban megfigyelni, hiszen sokszor az a legfontosabb teendője az elsősegélynyújtónak, hogy eldöntse, hogy az idő a beteg ellen dolgozik-e. Ezekben az esetekben a leghatékonyabb segítség, ha minél gyorsabban mentőt hívnak az érintetthez.

Eszméletlenné váló sérült vagy beteg esetén a légút biztosítása vagy elégtelen légzés esetén az újraélesztés az elsősegélynyújtó legfontosabb feladata. Ezt már jól tudják mindazok, akik részt vettek korábban a Vöröskereszt valamelyik Hősképző rendezvényén - írták.

Legolvasottabb cikkeink