• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Finisben a korababák túléléséért indult projekt

Hírek 2019.11.16 Forrás: Weborvos
Finisben a korababák túléléséért indult projekt

November 17-én, a Koraszülöttek Világnapján 5. alkalommal borul lilába a Lánchíd a legkisebbek tiszteletére. 

Magyarországon évente minden tízedik, vagyis 8000 gyermek születik idő előtt, amely mára népbetegségnek számít. Általánosságban mégis elmondható, hogy a társadalom keveset tud a koraszülésről, annak hátteréről és kockázatairól, amely lényegesen megnehezíti a megelőzést is.

Koraszülöttnek a 37. hét előtt születettek számítanak, de hasonlóan veszélyeztettek a 2500 grammnál kisebb súllyal világra jött csecsemők. Az ilyen paraméterekkel születettek élete az első időben komoly veszélyben van. A túlélési esélyük és a későbbi életminőségük alakulása fizikai állapotukon túl a megszületés körülményeitől, a PIC (Perinatális Intenzív Centrum) osztály gyakorlatától és lehetőségeitől is nagyban függ. Évente nagyjából nyolcezer gyerek születik idő előtt, közülük majdnem másfél ezer kritikusan alacsony súllyal. A szakemberek szerint ezt népbetegségnek lehet tekinteni.

Erre a sokakat érintő témára és a koraszülöttek, valamint az ő családjaik támogatásának fontosságára szeretnénk felhívni a figyelmet a koraszülöttek nemzetközi napján a Lánchíd mára már hagyománnyá vált lila dísz-kivilágításával - nyilatkozta Dr. Nádor Csaba neonatológus főorvos, a Melletted a helyem Egyesület egyik alapítója.

Egy, a témában érintett anyuka (Pénzes Boróka) és a Melletted a helyem Egyesület által életre keltett társadalmi célú projekt, a PICi filmek megvalósítása azzal a szándékkal indult el 2 évvel ezelőtt, hogy a koraszülött kisbabák szüleit kilenc különböző témában informálja a PIC-en való tartózkodásuk alatt, illetve közvetlenül utána. Olyan témákat dolgoz fel, amelyek minden mai koraszülőt érintenek, és amelyek nagyon fontosak a korababák ellátása és fejlődése szempontjából. A projekt célja az is, hogy a szülők intézménytől függetlenül megismerkedjenek a lehetőségeikkel, amelyek a gyermekük táplálását, fejlesztését, a gyermekükkel való szorosabb kapcsolat kiépítését, érzelmeik és nehéz helyzetük feldolgozását szolgálják. A filmek hozzáférhetőek a weboldalukon, a közösségi csatornákon, illetve egyes kórházak osztályain.

A PICi filmek projekt megvalósítása idén, a Koraszülöttek Világnapjára készül el teljesen, az utolsó, kilencedik kisfilm (Koraszülők) ezen a napon debütál. Vasárnaptól, a picifilmek.com weblapon valamint a Melletted a helyem Egyesület közösségi oldalán az összes kisfilm elérhető és bárki számára megnézhető. A projekt várhatóan folytatódik, további témákkal bővülni fog, valamint a filmek feliratozásával angol nyelven is hozzáférhető lesz.

Legolvasottabb cikkeink