• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Gondnok-doktor szolgálat

Hírek Forrás: Weborvos Szerző:

Telefonon éjjel-nappal elérhető a szolgálat, az orvos házhoz megy és elkíséri betegét a szakorvoshoz.

Az amerikai médiában nagy teret kap mostanában a „gondnok-doktor" szolgálatok ügye. „A gondnok-doktor ellátó rendszerek új klubot jelentenek a gazdagok számára" – mondta Pete Stark, California képviselője – „Az a veszély, hogy ha sok orvos nyit ilyen rendelőt, az egészségügyi ellátásban a mostaninál is jobban sérül az esélyegyenlőség".

Más a véleménye Mrs. Lipsonnak, aki ezért a szolgálatért évente 1.650 dollárt fizet. Az idős hölgy a Beijingbe tartó repülőn hirtelen rosszul lett, majd mind több vért köhögött fel és egy kínai kórházba kerülve, azonnal fölvette a kapcsolatot otthoni „gondnok-doktorával", aki attól a perctől kezdve napi kapcsolatban volt a kínai kollégákkal, röntgen-felvételek, EKG-görbék és digitalizált leletek szálltak oda-vissza, majd amikor Mrs. Lipson állapota stabilizálódott és visszarepült az Egyesült Államokba, doktora megszervezett számára minden szükséges kiegészítő eszközös vizsgálatot, például tüdő biopsziát és baktérium tenyésztést.

Az első ilyen rendelőket 1996-ban nyitották és azóta is több oldalról gyanakvással figyelik működésüket. A biztosítók attól tartanak, hogy ez a rendszer igen sok csalásra, hamis költségelszámolásra ad lehetőséget. A hatóságok és az orvosi társaságok pedig attól félnek, hogy az egészségügyi ellátásban kívánatos esélyegyenlőség az eddiginél is kevésbé érvényesül.
Az új rendben dolgozó orvosok azonban szeretik a változást. Mrs. Lipson „gondnok-doktora" öt éve még átlagos családorvosként tevékenykedett és akkoriban 2500 betege volt. Most 600 beteg „gondnoka", ezért sokkal több figyelmet fordíthat mindegyikükre. A szervezet, amelyhez tartozik, az MDVIP intézi a pénzügyeket, az adminisztrációt, karban tartja orvosainak elektronikus rendszerét és minőségbiztosításról is gondoskodik – arról is, hogy a rendelők személyzete megfelelően udvarias legyen.

Jelenleg az USA-ban mintegy 250 orvosi praxis tartozik az MDVIP-hez és több, hasonló rendelő-lánchoz, kb. 100.000 beteggel. Ezek a betegek 1.500-10.000 dollárt fizetnek évente a „gondnoki" szolgáltatásért. Ha a betegnek panasza van, orvosa még aznap, vagy másnap fogadja, a szolgálat telefonon éjjel-nappal elérhető,  a nagyobb összeget fizető beteghez az orvos házhoz megy és elkíséri a szakorvoshoz. Az elegánsan berendezett várószobában friss gyűmölcssalátát szolgálnak fel a tv-műsor mellé.
A jómódú betegek mellett sokan vannak, akik költségeit gyermekeik, családjuk fizeti és minden tizedik beteg „tancélos" páciens, aki ingyen kapja az egészségügyi ellátást, mert az orvos úgy látja, hogy betegsége miatt ilyen fokozott gondozást igényel.

Vannak szakértők, akik úgy érvelnek, hogy a „gondnok-doktori" rendszer a biztosítónak, például a Medicare hálózatnak pénzt takarít meg, mert ezek a betegek rendszeres szűrővizsgálatokban részesülnek és ritkábban igényelnek kórházi kezelést. Mások viszont a klinikai gyógyító munka társadalmi megbecsülését féltik a „butik-doktorok" tevékenységétől,  az orvos-ellenes közhangulat fokozódásától tartva.
(Forrás: ACC Heart Health News, 2005. nov. 4.)

USA