• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Gulyás: a cél a második hullám megelőzése

Hírek 2020.07.30 Forrás: MTI
Gulyás: a cél a második hullám megelőzése

A tesztelés elvégzése érdekében el lehet hagyni a karantént. A szaktárca egységes tájékoztatás ad majd az augusztus 1-jét követő eljárásrendről.

A kormány nem kíván változtatni a koronavírus-járvány elleni védekezést szolgáló, jelenleg hatályos intézkedéseken, mert bármilyen módosítás kockázatos lenne - közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a kormányinfón. A kormány semmilyen kockázatot nem vállal, a cél a második hullám megelőzése - hangoztatta.

Gulyás Gergely azt jelölte meg célként, hogy szeptember 1-jével az iskolák rendes tanulmányi rendben kezdhessék meg működésüket. A zenés-táncos rendezvényekre vonatkozó hatályos szabályokat ugyanakkor augusztus 15. után is fenntartják - mondta.

Gulyás Gergely a járványhelyzetről szólva kiemelte: Magyarország azon államok közé tartozik, amelyek a vírus első hullámát a legsikeresebben kezelték, sokkal jobban, hatékonyabban, mint például Spanyolország, Belgium, Olaszország, Hollandia vagy Svédország.

De ez csak egy részsiker - folytatta -, mert bár Magyarországon a helyzet stagnál, a fertőzésszám kifejezetten alacsony, sok helyen már megindult egy erős második hullám. Romlott a helyzet például Szerbiában, Romániában, Koszovóban, Albániában és Montenegróban, továbbá Svédországban, az Egyesült Királyságban, és Olaszországban is tapasztalható volt egy szerény mértékű növekedés - sorolta, jelezve, hogy a helyzet romlása világtendencia.

Rámutatott ugyanakkor, hogy a környező országok közül Horvátországban és Szlovéniában csökkent az aktív esetek száma. A Miniszterelnökség vezetője azt közölte, hogy Magyarországon a jelenlegi keretek között tartható a fertőzésszámok stagnálása.

Hangsúlyozta, a védekezés akkor eredményes, ha mindenki tartja a védőtávolságot, és a maszkviselésre vonatkozó előírásoknak is eleget tesz.

A miniszter arra a kérdésre, hogy mikorra várható a járvány második hulláma, azt válaszolta: Európa számtalan országában olyan felívelés tapasztalható a számokban, amit második hullámnak kell tekinteni. Hozzátette: Magyarországon azért kell mindent megtenni, hogy a második hullám minimális legyen. Egy másik kérdésre válaszolva kifejtette: amennyiben az aktív fertőzések száma az 1000-1500-at meghaladná, akkor ez egyértelműen a második hullámot jelentené, jelenleg viszont 500 és 600 között stagnál az aktív esetek száma.

Gulyás Gergely kérdésre válaszolva megerősítette: szeptember 17-e után, illetve a járványügyi készültség elmúltával is megmarad az egyszerűsített receptkiváltásra vonatkozó szabályozás.

A külföldről, sárga, illetve vörös besorolású országokból visszatérők augusztus 1-je után teszteléséről szólva elmondta: állami vagy magán szolgáltatóhoz is lehet menni tesztelésre, és a tesztelés elvégzése érdekében el lehet hagyni a karantént. A szaktárca egységes tájékoztatás ad majd az augusztus 1-jét követő eljárásrendről - tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy a rendőrség szankcionált-e már a maszkviselési szabályok megszegése miatt, a miniszter azt válaszolta: a rendőrség törvény alapján intézkedhet, bírságot szabhat ki, akár több tízezrest is, és tudomása szerint néhány esetben büntettek is. Megjegyezte: van lehetőség szankcióra, de mindenkit önkéntes jogkövetésre kérnek. (MTI/Máthé Zoltán)

Legolvasottabb cikkeink