• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

   Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

  • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

   Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

  • Ismét végeznek egynapos beavatkozásokat Szentesen

   Ismét végeznek egynapos beavatkozásokat Szentesen

Gyökeres fordulat az amerikai járványügyi központ ajánlásában

Hírek 2022.08.16 Forrás: B&L Online Hír- és Cikkügynökség
Gyökeres fordulat az amerikai járványügyi központ ajánlásában

Minőségi maszkhasználat 10 napig, ismételt antigén tesztelés, aminek az eredménye az 5. napon kiemelt fontosságú, de utána is erősen javasolt.

A koronavírus-járvány elleni egyre hatékonyabb védekezés miatt az amerikai CDC (Centers for Disease Control and Prevention) 2022. augusztusi iránymutatásában jelentősen felülírta korábbi ajánlásait. A frissített iránymutatás szerint, ha valaki COVID-19 vírussal fertőzött személlyel kerül kapcsolatba – rendelkezzen védőoltással vagy sem –, már nem kell karanténba vonulnia. Helyette viseljen 10 napig kiváló minőségű maszkot otthon és nyilvános helyen is, és többször is, de az 5. napon vagy utána mindenképp tesztelje magát. A napokban az Egyesült Államok Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerészeti Hivatala (FDA) is a tesztelések fontosságára hívja fel a figyelmet.  Az FDA szerint továbbra is szükség van az ismételt vagy sorozatos, hosszabb időn át végzett tesztelésre. A gyors antigéntesztet használóknak azt is javasolják, hogy ismételjék meg tesztjüket a hamis negatív eredmény elkerülése érdekében.

Nem változott a CDC elve, hogy COVID-19 fertőzés esetén az illetőt – oltási státusztól függetlenül – el kell különíteni másoktól, akkor is, ha még nincsenek vizsgálati eredményei, de beteg, vagy csak gyanítja, hogy COVID-19 fertőzött. Ha a tesztje pozitív, a javaslat szerint maradjon otthon legalább 5 napig, és szigetelje el magát másoktól, mert az első 5 nap alatt a legfertőzőképesebb. Ha 5 nap elteltével 24 órán át gyógyszeres kezelés nélkül lázmentes, és a tünetei javulnak (vagy nem voltak tünetei), akkor – negatív tesztet követően – az 5. nap után befejezheti az elkülönülést. Függetlenül attól, hogy azt mikor fejezi be, legalább a 11. napig azért kerülje az olyan emberek közelségét, akik a koronavírustól nagyobb valószínűséggel kaphatnak súlyos betegséget. A 10. napig feltétlenül viseljen jó minőségű maszkot. Közepesen súlyos, súlyos betegség vagy legyengült immunrendszer esetén a 10. napig el kell különülnie másoktól, s az izoláció befejezése előtt mindenképp tesztelje magát.

Az egyik vezető hazai gyorsdiagnosztikai eszköz forgalmazó, az A-Lab Pharma ügyvezetője, Karvalics Attila szerint a gyakorlati tapasztalatok alapján és a MedPage Today szakportálban megjelent JAMA Open Network tanulmány alapján is a fertőzés átadásának veszélye ugyan nagy mértékben lecsökken vagy akár teljesen megszűnik a tünetek megjelenése utáni ötödik napon, de szerinte jobb az óvatosság. Csak az 5. napon és az utána elvégzett összesen minimum két negatív antigén teszt után célszerű közösségi tevékenységet végezni, mivel a fertőzőképes vírus újabban 5-10 napig is a szervezetünkben lehet. Ez szerencsére kimutatható érzékeny antigén tesztekkel, de ha veszélyeztetettebb csoportok társaságában vagyunk, akkor különösen javasolt az óvatosság – véli Karvalics. A nyálteszteket előnyben részesítő családoknak azt javasolja, hogy orrüreg tesztet is tartsanak otthon, és általában is, de főleg gyanús vagy kétes esetekben jelenleg inkább ezeket használják a döntésük megalapozására.

„Az új CSC iránymutatás elismeri, hogy a világjárványnak még nincs vége, de segít abban is, hogy eljussunk arra a pontra, amikor a COVID-19 már nem zavarja súlyosan mindennapi életünket" – véli Greta Massetti, PhD, a CDC vezető kutatója, hozzátéve, hogy a védőoltások, emlékeztető oltások révén már sokkal több eszközzel rendelkezünk, mint korábban. „Azt is jobban értjük, hogyan védhetjük meg az embereket a vírusnak való kitettségtől, például jó minőségű maszkok viselésével, tesztelésekkel és jobb szellőztetéssel.” 

Az amerikai járványügyi központ mostantól csak az egészségügyi intézményekben és magas kockázatú gyülekezeti helyeken javasolja az esetek kivizsgálását, a kontaktok nyomon követését.

Legolvasottabb cikkeink