A fertőzés tünetei a fertőződés időpontjától számítva 1-8 napon belül jelentkezhetnek.
Escherichia coli lehetséges jelenléte miatt visszahívták a Fromagerie Alpine - Saint Felicien, 180 g és Saint Marcellin, 80 g nyers tehéntejből készült sajtokat. A termékből hazánkba is érkezett a Culinaris Kft-hez - hívta fel a figyelmet a hazai élelmiszer-biztonsági hivatal. Egyelőre még nem megerősített, hogy a termékből kimutatták a kórokozót, azonban a Nébih kéri, hogy, aki vásárolt a sajtokból, ne fogyassza el azokat!
Az érintett termékek azonosító adatai:
A termék neve: Saint Felicien, 180 g
A termék neve: Saint Marcellin, 80 g
Előállító: Fromagerie Alpine (Franciaország)
Érintett tételek: összes tétel l 032 és l 116 tételszámok között.
Hazánkba az alábbi lejárati dátumokkal érkeztek termékek: 2019.05.11., 2019.05.22, 2019.06.01., (illetve 2019.03.20, 2019.04.03, 2019.04.06, 2019.04.10, 2019.04.17, 2019.04.22, 2019.05.01).
A nyers tej (főleg intenzív állattartási körülmények között) tartalmazhat olyan baktériumokat, melyek súlyos betegségeket okozhatnak. Nyers tejben ezek közül leggyakrabban Campylobacter, Salmonella, és shigatoxin-termelő Escherichia coli (STEC) kórokozók fordulhatnak elő. Az általuk okozott megbetegedések főbb tünetei: hányás, levertség, rossz közérzet, hasmenés, hasi fájdalom, véres hasmenés, gyomor- és bélhurut, hasgörcs, nyákos hasmenés. Egészségügyi szempontból ezért csak a felforralt, vagy pasztőrözött tej fogyasztása biztonságos, hazánkban a nyers tej csak „Nyers tej, forralás után fogyasztható” figyelmeztetéssel forgalmazható. A nyers tejből készült tejtermékek fogyasztása szintén kockázatos, csecsemőkre, kisgyermekekre, várandós anyákra, idősek és a legyengült immunrendszerű személyekre magas kockázatot jelent.
A shigatoxin termelő Escherichia coli fertőzés tünetei hasi görcsök, hirtelen fellépő vizes hasmenés, amely esetenként véres is lehet. Esetenként előfordulhat hányinger, hányás és láz is. A legtöbb beteg egy-két héten belül meggyógyul, de a fertőzés okozhat vérzéses vastagbélgyulladást, vérzékenységgel és vérrögképződéssel járó ún. trombotikus trombocytopéniás purpurát (TTP), vagy vesekárosodást, úgynevezett hemolitikus urémiás szindrómát (HUS) is.
Amennyiben az elfogyasztott élelmiszer élő shigatoxin termelő baktériumot tartalmaz, a fertőzés tünetei a fertőződés időpontjától számítva 1-8 napon belül jelentkezhetnek, az átlagos lappangási idő 3-5 nap. További információk az E. coli-ról a NÉBIH honlapján