• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Hajdúsámsoni fertőzés - a majonézes kukorica volt a bűnös

Lapszemle 2019.10.16 Forrás: civishir.hu
Hajdúsámsoni fertőzés - a majonézes kukorica volt a bűnös

A több mint 300 megbetegedést okozó szalmonellabaktérium a konyhán került az ételbe annak elkészítése során.

Immár bizonyos, hogy a halrudakkal felszolgált majonézes kukorica okozta a szalmonellafertőzést a hajdúsámsoni II. Rákóczi Ferenc iskola menzáján szeptember 18-án – erősítették meg a Cívishírnek a megyei kormányhivatalnál. Az is tény, hogy az ételt a tanintézmény főzőkonyháján készítették el, ám a beszállítók által vitt alapanyagokból vett termékminták laborvizsgálati eredményei negatívnak bizonyultak. Vagyis a több mint 300 megbetegedést okozó szalmonellabaktérium a konyhán került az ételbe annak elkészítése során. Ám azt egyelőre nem tudják, hogy ki vagy mi által.

Mint a kormányhivataltól megtudtuk, jelenleg a tisztítószerek, fertőtlenítőszerek vizsgálata zajlik, aminek a célja kideríteni, megfelelő hatásfokúak voltak-e a konyhán alkalmazott anyagok. Ez azért is fontos, mert a tojások héján gyakran található szalmonellamaradvány, ezért a kézmosás kulcsfontosságú egy konyhán. Azt már említettük, hogy a beszállító vállalkozásokat nem terheli felelősség, s megtörtént a főzőkonyha általános és személyi higiéniájának, valamint a felületi tisztasági minták vizsgálata is. A személyi felelősség megállapításáról csak az összes eredmény birtokában döntenek, erre még valamennyi időt várni kell.

További részletek a cikkben.