• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

  • Országszerte fejlesztik az egynapos sebészeti részlegeket

   Országszerte fejlesztik az egynapos sebészeti részlegeket

Harmadik, negyedik, ötödik védőoltás SM betegeknek

Hírek 2021.11.30 Forrás: Weborvos
Harmadik, negyedik, ötödik védőoltás SM betegeknek

A lap bemutatja az SM betegségét felvállaló immunológust, aki arról vall, miként egyezteti össze, hogy egyszerre szakorvos és páciens is a klinikán.

Ha kínai védőoltást kaptak, az 50 év feletti sclerosis multiplexes betegeknek nem egy, hanem további két mRNS vakcinát javasolnak felvenni, majd ha még mindig szükséges, ezt követheti egy újabb, esetükben immár az ötödik védőoltás – írja a most megjelent Multiplex Magazin, amely ismerteti a betegek körében szerzett tapasztalatokat és friss ajánlásokat.

Év elején még csak feltételezték, hogy a koronavírus elleni vakcinák hatékonyan használhatók az agyat és a gerincvelőt az immunrendszer hibás működése miatt károsító sclerosis multiplexes betegeknél is, mára ezt tapasztalatok is alátámasztják. A betegek többségénél nincs korlátja a harmadik oltásnak, sőt akinél indokolt, további vakcinák is alkalmazhatók. Az influenzavírus vagy a pneumococcus okozta tüdőgyulladás elleni védőoltások szintén használhatók. A Multiplex Magazin közérthetően összegzi a legújabb szakmai ajánlásokat.

Amint B. Papp László főszerkesztő fogalmaz, az SM előrehaladása nem várja meg a járvány végét, foglalkozni kell azokkal a kihívásokkal is, amelyek a betegek életminőségét, életkilátásait a koronavírustól függetlenül veszélyeztetik. Az SM betegeknek például az átlagosnál gyorsabb lehet az agytérfogat – idősödéssel egyébként mindenkinél tapasztalható – csökkenése, ez mégis gyakran háttérbe szorul, holott lehet tenni ellene. A lap összeállításából kiderül hogyan lehet lassítani a folyamatot, mit tehetnek a betegek saját helyzetük javításáért. Szintén a betegek lehetőségeit járja körbe a lap a mozgással összefüggésben: egy felmérésben legalább 50 indokot fel tudtak sorolni az SM betegek, hogy miért nem sportolnak.

Kétségtelen, hogy az SM gyakran jár együtt kisebb vagy nagyobb fokú mozgáskorlátozottsággal, ám amint a cikkben elhangzik, ez nem ad felmentést a rendszeres mozgás alól, az semmi mással nem helyettesíthető. A lap tudósít az Országos SM Napról, foglalkozik a betegszervezetek nemzetközi téren is megtapasztalható kihívásaival, riportot közöl arról, miként lehet tudatos család- és terápiatervezéssel SM betegként is nyugodt a gyermekvállalás időszaka.

Az ingyenes országos lap eljut országszerte a neurológiai osztályokra, a területi betegszervezetekhez A korábbi lapszámok teljes terjedelemben, szabadon letölthetők a www.msmba.hu/multiplex-magazin címről.

Legolvasottabb cikkeink