• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Három fővárosi helyszínen indított koronavírus-szűrést az Affidea

Hírek 2020.04.08 Forrás: Weborvos
Három fővárosi helyszínen indított koronavírus-szűrést az Affidea

A teszt a helyszíntől függően 14 000-17 900 forintba kerül, eredményéről 24 órán belül e-mailben értesítik az ügyfeleket.

Három fővárosi helyszínen indított COVID-19-szűrést az Affidea. A teszt vénás vérből kinyert vérsavóból, mikrobiológiai laboratóriumban készül. A szerológiai szűréssel 24 óra alatt megállapítható, hogy valaki tünetmentesen vagy atípusos tünetekkel átesett-e a COVID–19-fertőzésen, azaz túl van-e a veszélyen. Arra is következtetni lehet a laboreredményből, hogy a vizsgált páciens enyhe tünetekkel vagy tünetmentesen éppen akut vagy aktív fertőzési stádiumban van, és emiatt karanténba kell vonulnia. A gyorsteszt megbízhatóságára jellemző, hogy Magyarországon egyetemi intézmények is alkalmazzák - olvasható a magánszolgáltató szerdai közleményében.

Mint írják:az Affidea Magyarország Kft. elindította COVID–19 szerológia szűrését a belváros szívében található Affidea Bank Center Egészségközpontban, illetve leányvállalatánál, az MSB-nél, az Árkád és a Mammut Egészségközpontban. A vénás vérből kinyert vérsavóból mikrobiológiai laboratóriumban elvégzett teszt a helyszíntől függően 14 000-17 900 forintba kerül, eredményéről 24 órán belül e-mailben értesítik az ügyfeleket. 

A gyorsteszt kiválóan alkalmas tünetmentesen vagy enyhe tünetekkel korábban lezajlott fertőzés igazolására, aktuálisan enyhe vagy nem tipikusan COVID-19 tünetek esetén a fertőzés azonosítására, valamint karantén végén a korábban tünetmentesen lezajlott fertőzés megerősítésére. Amennyiben ezt PCR-teszt is megerősíti, akkor munkaképesnek tekinthető. Arra is következtetni lehet a laboreredményből, hogy a vizsgált páciens enyhe tünetekkel vagy tünetmentesen éppen akut vagy aktív fertőzési stádiumban van, és emiatt karanténba kell vonulnia.

„Az elsők között indítjuk el itthon a megbízható gyorstesztes szerológiai szűrést, amelyet magas szintű szakmai protokoll és kiváló laboratóriumi háttér támogat. Ahogy a járvány a tömeges megbetegedések fázisa felé közelít, napról napra nő a fertőzésen már átesett emberek nemzetgazdasági jelentősége: ugyanis ők lehetnek az ország talpra állásának motorjai. Büszkék vagyunk arra, hogy ennek a folyamatnak részesei és támogatói lehetünk” – mutatott rá a szerológiai szűrések jelentőségére Leitner György, az Affidea Magyarország ügyvezető igazgatója.

Hogyan működik?

A koronavírus-fertőzés jelenleg két módon igazolható. Az egyik módszer a költséges, eszköz- és munkaigényes PCR-teszt, amelyikkel már a fertőződést követő 2-5. naptól kimutatható a SARS-CoV-2-vírus örökítőanyaga az orr- és garatváladékból. A másik – egyszerűbb és költségkímélőbb – módszerrel a fertőzést követően a szervezet által a vírus ellen termelt védekező molekulák, antitestek mutathatók ki: a fertőzés után 5-9 nappal a korai ellenanyag, az IgM, valamint a fertőzés után 12-14 nappal a késői ellenanyag, az IgG.

Az Affidea az utóbbi módszert, az IgM és az IgG kimutatását kínálja pácienseinek. Azonban nem a kevésbé érzékeny ujjbegyvérből, hanem az ellenanyagot nagyobb koncentrációban tartalmazó, vénás vér centrifugálása után nyert vérsavóból.

Hogyan történik a tesztelés?

Pácienseinket előzetes telefonos bejelentkezés alapján egyeztetett időpontban fogadják a három helyszínen. A bejelentkezés és az adminisztráció után minden pácienstől vénás vért vesznek az előírás szerinti védőruházatot és védőfelszerelést viselő munkatársak. A tesztre érkezők között a járványhelyzetnek megfelelő protokollal idő- és térbeli távolságot tartanak. A vérvétel után a teszt eredményét 24 órán belül e-mailben küldik el.

Mi lehet a teszt eredménye?

EredményMit jelent?Mi a teendő?
IgM és IgG nem mutatható ki

1. nincs fertőzés

2. van fertőzés, de az ellenanyag még nincs jelen a vérben kimutatható mennyiségben.

Ha valószínű a fertőződés, tünetek vannak, vagy a tesztelés után újonnan jelentkeznek, akkor újabb ellenanyagteszt, illetve szükség esetén PCR-teszt s végezhető.
IgM-pozitívNagy valószínűséggel fertőzött, és a fertőzés időpontjától mintegy 5-21 nap telhetett el. Ilyenkor kialakulhatnak tünetek is, de az esetek egy részében teljesen tünetmentesen is átvészelheti a fertőzést.

Az akut fertőzés valószínűsége miatt karantén indokolt. Szükség esetén PCR-módszerrel megerősíthető.

(A hatályos szabályok szerint a pozitív eredményt jelentjük a Nemzeti Népegészségügyi Központnak.)

IgM- és IgG-pozitívMindkét antitest kimutathatóan jelen van, ez a fertőzéstől számított 14–28 nap között a legvalószínűbb, de az ezt követő időszakra is áthúzódhat. Ha kialakul a megbetegedés, akkor mindkét antitest jelenléte kimutatható a betegség teljes ideje alatt.

Az aktív fertőzés valószínűsége miatt karantén indokolt. Szükség esetén PCR-módszerrel megerősíthető.

(A hatályos szabályok szerint a pozitív eredményt jelentjük a Nemzeti Népegészségügyi Központnak.)

IgG-pozitívA páciens átesett a fertőzésen, és meggyógyult. Jelenlegi ismereteink szerint tartósan védett (1–3 év), tehát egy újabb fertőzést minimális tünetekkel vagy tünetmentesen képes leküzdeni.

Ha a tünetek több mint 14 napja elmúltak, a betegség valószínűleg lezajlott, a karantén feloldható. A páciens nagy valószínűséggel nem fertőz tovább, munkába állhat, ezt PCR-teszt erősítheti meg.

(A hatályos szabályok szerint a pozitív eredményt jelentjük a Nemzeti Népegészségügyi Központnak.)Mennyire megbízható a teszt?
A vizsgálat eredménye azt mutatja meg, hogy a páciensnél az IgM- és / vagy az IgG-molekula kimutatható koncentrációban van-e jelen. (Egyes esetekben előfordulhat, hogy jelen van, de a kimutatható határ alatt marad, valamint az is megtörténhet, hogy a koronavírus-fertőzés következtében az adott személynél termelődik antitest, de az eltér a többségnél megtalálható formától, és így a teszttel nem kimutatható.)

A fentiek miatt fontos tisztában lenni azzal, hogy a szerológiateszten a pozitív eredményeknek van érdemi információtartalmuk. A pozitívak nagy valószínűséggel fertőzöttek, vagy a közelmúltban átestek a fertőzésen. A pozitív eredményű eseteket a hatályos szabályok szerint jelentik a Nemzeti Népegészségügyi Központnak - olvasható a közleményben.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink