• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Hárs-hegyi túra pulzusmérővel és túrabottal

Hírek Forrás: MTI - Weborvos

Szívbetegek rehabilitációját segítő, ötmillió frointból kialakított tanösvényt avattak Budapesten.

Szív- és érrendszeri betegek, valamint cukorbetegek rehabilitációját, rekreációját segítő tanösvényt avattak a budapesti Szent Ferenc Kórház által indított Út az egészséghez program keretében kedden a fővárosban, a Hárs-hegyen.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes ez alkalomból azt hangsúlyozta, hogy a tanösvény kialakítása példaértékű társadalmi összefogás, a kórház, az intézményt működtető egyház, az erdészet, az állam és a civil világ együttműködésének eredménye.

A tanösvény átadását levélben üdvözölte Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője. A miniszter azt írta, hogy az Assisi Szent Ferenc Leányai Kongregáció által működtetett kórház a névadójához méltóan követi Szent Ferenc módszerét, a krisztusi természet szerinti bánásmódot.

Velkey György, a Magyar Kórházszövetség vezetője arról szólt, hogy a kórháznak nem csupán a gyógyítás, hanem a megelőzés és az egészségkultúra terjesztése is a feladata. A Szent Ferenc Kórház vezetése azt ismerte fel, hogy az embert a környezetével együttesen lehet gyógyítani - mondta.

Zambó Péter, a területet biztosító Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója közölte: az erdészetnek az a célja, hogy a magyar erdőket minél inkább az egészségmegőrzés szolgálatába állítsák.

Toldy-Schedel Emil, az intézmény főigazgatója azt hangsúlyozta, hogy bár a szív- és érrendszeri betegek akut ellátása Magyarországon ugyanolyan eredményes, mint Nyugat-Európában, egy éven belül mégis sokkal több, szívinfarktuson átesett beteg hal meg nálunk, mint a fejlettebb országokban. Közölte: ennek a megfelelő rehabilitációs programok hiánya az oka, ezért bocsátották útjára az Út az egészséghez programot. Tájékoztatása szerint egy infarktusos beteg ellátása 1,2 millió forintba kerül, a tanösvényt pedig mindössze 5 millió forint felhasználásával alakították ki. Ezért terveik között szerepel, hogy országszerte még 7-8 további tanösvényt hoznak létre.

A szív jelzéssel ellátott, a kórház szomszédságából induló túraútvonalak 5,1, és 2,7 kilométer hosszúak. Az erdei utak mentén pulzusmérőpontokat jelöltek ki, továbbá igény szerint teleszkópos túrabotot, pulzusmérő karórát és szívritmusmérőt bocsátanak a látogatók rendelkezésére. A tanösvényen sétálók az eszközökkel figyelemmel kísérhetik saját szervezetük működését, reakcióit terhelés hatása alatt. A Szent Ferenc Kórház betegeinek gyógytornász segít megtervezni a rehabilitációt segítő kirándulást.

Az erdei tanösvény egy eszközökkel ellenőrzött mozgásprogram, mely az egészségesek esetében a megelőzést, a szív- és érrendszeri betegséggel és magasvérnyomás-betegséggel élők, valamint cukorbetegek esetében pedig a szövődmények kialakulásának megelőzését, késleltetését szolgálja.

A túra során mért egészségügyi adatokat a kórház szakemberei értékelik ki. Azok számára, akiknél kiugró értékeket észlelnek, a kórház szakrendelésein betegségspecifikus szűrővizsgálatokat kínál.
A program résztvevői megismerkedhetnek szívük működésével, szervezetük terhelés hatására bekövetkező reakcióival.

Az erdei tanösvénynek saját – szívet formáló – túrajelzése van, ez segít a tájékozódásban a rövidebb, 2,7 kilométeres és a hosszabb, 5,1 kilométeres szakaszon egyaránt, a javasolt pulzusmérő pontokat pedig tájékoztató táblák jelzik. Ha valaki nem egyedül szeretné a távot teljesíteni, vagy séta közben további információkra van szüksége, a kórház szakemberei által vezetett túrát is választhatja.

Magyarországon az elhalálozások több mint feléért a szív- és érrendszeri betegség, a cukorbetegség, a kóros elhízás – és ezen betegségek következményei felelősek. A klasszikus gyógyszeres ellátás mellett azonban nem létezik egyetlen olyan átfogó program sem Magyarországon, amely az érintettek egészségnevelését, valamint az egész család részére igénybe vehető programokat és helyszíneket biztosítana. Ezt a hiányosságot felismerve hozták létre a Szent Ferenc Kórház szakemberei az „Út az egészséghez" programot, amelynek első állomásaként alakították ki ezt a tanösvényt.

Legolvasottabb cikkeink