• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Hiányos ügyelet a szegedi traumatológiai klinikán

Hírek Forrás: MTI

A szokásos négy helyett csak három orvos kezdte meg az ügyeletet szombat reggel a szegedi traumatológiai klinikán.

Ennek oka, hogy az orvosok kétharmadának elfogyott a kötelezhető túlóra kerete - tájékoztatta Török László egyetemi adjunktus az MTI-t. Az ügyeletek átcsoportosításával rövid idő alatt megoldották a helyzetet, így ismét négy orvos ügyel - közölte a Klinikai Központ stratégiai igazgatója.

Vasárnap már csak két, hétfőtől pedig egy ügyeletes orvos lesz, egészen szeptember 20-ig, amikor minden dolgozónak elfogy a kötelezhető túlóra kerete - mondta a péntek éjszakai ügyeletet leadó orvos.

Szeptember 1-jére a klinika dolgozóinak kétharmadánál elfogyott a kötelezhető túlóra keret. Ezen felül, már csak önként vállalhatnak az orvosok túlmunkát, az ennek díjazásáról szóló megállapodás azonban eddig nem született meg a dolgozók és a klinikai központ vezetése között - mondta Török László.

Az egészségügyi átalakítások nyomán Makón és Hódmezővásárhelyen megszűnt a traumatológiai ügyelet, s míg korábban a klinika váltva fogadta a betegeket a szegedi városi kórházzal, most már csak keddenként és havonta egy hétvégén ügyeletes a kórház. Így csaknem kétszeresére nőtt a betegforgalom, miközben a túlórák díjazása az alapbér 110 százalékáról 70 százalékra csökkent és megszűnt a traumatológusoknak járó pótlék - közölte az orvos.

Kovács Iván, a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ stratégiai igazgatója szombat délután újságíróknak elmondta, az ügyeletek közötti átcsoportosításokkal félórán belül rendeződött a helyzet, így a klinikán a szokásos négy orvos látja el az ügyeletet. Az intézményben dolgozó tizennyolc orvos közül kilencnek még nem telt be a kötelezhető túlóra kerete, egyikük ment be dolgozni.

Átcsoportosításokkal továbbra is biztosítható a szokásos létszám, az ügyeletekkel kapcsolatban a központ elnöke pedig hétfőn délelőtt egyeztet a klinika vezetőjével és orvosaival - tette hozzá.

A központ elnöke csütörtökön tájékoztatta az orvosokat arról, hogy a július 1-jéig visszamenőleg megkapják a 110 százalékos ügyeleti díjazást - közölte a szakember.

A traumatológusoknak járó pótlékot, melyet más hasonló területen dolgozó szakemberekkel együtt kaptak az orvosok az előre nem látható esetek ellátására, elvonta a központtól a minisztérium, csak úgy, mint a progresszív ellátásért járó díjazást, ez utóbbi április 1-je óta havi 50 millió forint kiesést jelent az intézménynek - mondta Kovács Iván.

Legolvasottabb cikkeink