• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Hiánypotló családterápiás szolgáltatást nyújt az alapítvány

Hírek 2019.03.07 Forrás: Weborvos
Hiánypotló családterápiás szolgáltatást nyújt az alapítvány

A fogyatékos családtaggal rendelkező családok komplex támogatása szociális invesztíció, jövőbeli károkat előz meg.

2015 nyarán hozta létre a KézenFogva Alapítvány a Családterápiás és Konzultációs Szolgáltatását, amely fogyatékos emberek és családjaik számára nyújtanak magas színvonalú, ugyanakkor megfizethető terápiás segítséget - hívta fel a figyelmet a lehetőségre az alapítvány.

A fogyatékos személlyel rendelkező családok speciális helyzete egyedi beavatkozásokat tesz szükségessé. Az alapítvány Családterápiás és Konzultációs Szolgáltatása a család erőforrásainak megerősítését célzó segítségnyújtást, tehermentesítő és támogató szolgáltatások fejlesztését tűzte ki célul, ezen belül a speciális, fogyatékos emberek valós és reális igényeire reagál. A terapeuták tudatosan támogatói, kísérői, edukatív szerepet vállalnak. A pszichológiai munkát a családtagok végzik el, ezért a terápiás folyamat kimenetele nagymértékben függ a család/pár által hozott problémától, annak mélységétől és összetettségétől, az érintetteknek a problémamegoldásban vállalt felelősségétől és elkötelezettségétől.

- Saját tapasztalataink azt mutatják, hogy kifejezetten hiányos, nehezen elérhető a fogyatékosságspecifikus támogatás és ellátás. Magyarországon információink szerint jelenleg nincs más olyan családterápiás műhely, amely a családterápiás és a fogyatékosságügyi szakmai tudást együttesen biztosítja, és amely jóval a piaci ár alatt nyújt segítséget fogyatékos személyek családjainak - mondta el  Pordán Ákos, a KézenFogva Alapítvány ügyvezetője. A fogyatékosság jelenléte alapvetően meghatározza egy család működését, életútját, kilátásait, ennek következtében igényeiket is alapvetően és elsősorban a fogyatékosság megjelenése és ennek következményei határozzák meg. Emellett küzdenek további, más családokra is jellemző problémákkal. E multiproblémás családok állandó hátteret, folyamatos támogatást igényelnek több családi életciklus során. Nem utolsó sorban támogató, erősítő légkörben csökkennek belső feszültségeik, bizonytalanságaik.

A mentális támogatás révén általános hatásként a visszajelzések alapján elmondható, hogy a családok úgy érzik, hosszú, tanácstalansággal teli útjuk után végre van egy hely, ahol meghallgatásra találnak, és elmondhatják a gondjaikat. Ettől - bár fizikai szinten nem tudnak megoldást nyújtani lakhatási, intézményi, anyagi gondokra - mégis erőforrások szabadulnak fel, a családi élet kiegyensúlyozottabbá válik, a családtagok figyelni kezdenek saját és a többiek szükségleteire, igyekeznek egyeztetni nézőpontjaikat. A kapott minták alapján megtapasztalhatják belső konfliktuskezelő erejüket, és a külvilágban is határozottabban képviselik jogos érdekeiket.

- Rendkívül fontosnak érezzük a szülők támogatását a munkaerőpiacra való visszatérésben, mely által nő a család jövedelme, a munkába visszatérő családtag kevésbé kitett hosszútávon a fizikai és mentális betegségeknek, munkatapasztalata a későbbi karrierjét támogatja, nemcsak passzívan vesz igénybe esetleges szociális támogatást, hanem maga is hozzájárul a GDP-hez. A fogyatékos családtaggal rendelkező családok komplex támogatása szociális invesztíció, jövőbeli károkat előz meg. A korábban ellátatlan családok mentális támogatáshoz jutnak, így kiszolgáltatottságuk, sérülékenységük csökken. A terápiás-, konzultációs munkafolyamat során megoldási modelleket kapnak a családi működést nehezítő tényezők elhárítására, pszichoedukáció során ismereteket szereznek a családtagok pszichológiai fejlődésére vonatkozóan. Információkat kapnak a fogyatékossággal, elérhető egyéb ellátásokkal kapcsolatosan, fejlesztik a keresési, érdekérvényesítő stratégiáikat - mondta Pordán Ákos.

Részletes információ a szolgáltatásról itt érhető el

Legolvasottabb cikkeink