• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Hideg idő - Keresik és fogadják a rászorulókat

Hírek Forrás: MTI

Az érintett szervezetek igyekeznek együttműködni a hideg miatt rászorulók segítésében.

A rendkívüli hideg időjárás miatt a polgárőrök megerősített járőrszolgálatot látnak el, az arra rászorulókat többször is felkeresik ezekben a napokban - mondta a Budapesti Polgárőr Szövetség elnöke az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában.
   
Kardos Pál kifejtete, igyekeznek összehangolni a munkát a társszervekkel, az önkormányzatokkal, rendőrséggel, és a polgárőrök is megpróbálják rávenni a hajléktalanokat, hogy vegyék igénybe a szállókat, nappali melegedőket. Az ellenőrzések visszatérőek - mondta -, és forró teával, takarókkal segítenek az arra rászorulókon vagy intézkednek, ha orvosi segítségre lenne szükségük az utcán élőknek.

(Vezető képünkön: Vidó Zoltán polgárőr hajléktalanokat keres egy híd alatt Zuglóban január 8-án. MTI Fotó: Mohai Balázs)

Baptisták: senkit sem utasítanak el a szállókról

A Baptista Szeretetszolgálat minden szállója, menedékhelye létszámon felül is fogadja az érkezőket, senkit sem utasítanak el. Az elmúlt napokban jelentősen nőtt az adományok mennyisége, ám még mindig nagy szükség van ételre és meleg holmira - közölte a szolgálat közleményben hétfőn az MTI-vel.
   
Mint írták, a Baptista Szeretetszolgálat hat éjjel-nappali fővárosi intézményében közel ezer hajléktalanról gondoskodik, a Bánya utcai hajléktalanszállójában a száz állandó lakó mellett tíz fedél nélkül élő került az úgynevezett krízisszobába, ketten egy külső konténerben kaptak elhelyezést, ketten pedig a közösségi helyiségben leltek menedékre.
   
A szeretetszolgálat szociális munkásai szerint nagyon sok adomány érkezett, volt, aki egyenesen üzletben vásárolt vadonatúj hálózsákokkal és takarókkal jött segíteni. Érződik, hogy az emberek komolyan vették a kialakult helyzetet és komolyan vették a segélyszervezet felhívását - írták.
   
A Baptista Integrációs Központ Budafoki úti intézményben 195 rászorult lakik, kifejezetten az elmúlt időszak lehűlése miatt további négyen érkeztek az utcáról, őket a közösségi helyiségben fektették le. Az említetteken kívül Soroksáron két intézményt, Pesterzsébeten egy kiléptető szállót üzemeltet. A szociális munkások arra hívják fel a figyelmet, hogy szükség lenne még pokrócokra, kabátokra, hálózsákokra, téli cipőkre, zoknikra, kesztyűkre, nadrágokra, takarókra és pulóverekre, de tartós élelmiszerre is. Az adományokat az Utcafront szociális munkásai a nap 24 órájában várják a X. kerület Bánya utca 1. szám alatt.
   
A Baptista Szeretetszolgálat a felajánlások ügyében a 06-1-2609855-ös telefonszámot érdemes hívni, továbbá szükség lenne üresen álló, hasznosítható ingatlanokra is. A segélyszervezet önkéntesek jelentkezését is szívesen fogadja.
   
A Baptista Szeretetszolgálat krízisautója hétfőtől péntekig napi 10 órában járja az utcákat, a segítők a Menhely Alapítvány diszpécserszolgálatával együttműködve 8-tól 18 óráig dolgoznak. Nagyon fontos, hogy mindazok, akik olyan fedél nélkül élőt látnak, akinek segítségre van szüksége, hívják a 06-1-3384186-os telefonszámot.
   
Élelem, tea és meleg ruha van az autóban, és aki szeretne valamelyik intézménybe, nappali melegedőbe kerülni, azt oda irányítják, ha orvosi segítségre van szükség, intézkednek. A segélyszervezet Rescue24 mentőcsapata speciális járművekkel áll készen arra, hogy ha a helyzet megköveteli, az utakon és az elzárt településeken segítsen a bajba jutottakon - tájékoztatott a Baptista Szeretetszolgálat.

Új éjjeli menedékhelyet nyitnak a fővárosban

A várhatóan még több napig tartó extrém hideg miatt új éjjeli menedékhely nyitását rendelte el Budapesten Tarlós István főpolgármester - tájékoztatta a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság (FÖRI) hétfőn az MTI-t.
   
Hozzátették: a főpolgármester egyeztette lépéseit a fővárosi hajléktalankonzorcium vezetőivel, akik indokoltnak tartják azokat.
   
Közleményük szerint Tarlós István döntése értelmében a FÖRI V. kerület, Akadémia utca 1. szám alatti székházának színháztermét hétfő este hat órától nyitják meg a rászorulók előtt. Matracokat és alapvető élelmezést a Máltai Szeretetszolgálat és a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei biztosítja.
   
Ezzel most első lépcsőben ötven krízishellyel növelik a szociális ellátók által üzemeltetett állandó és ideiglenes kontingenst (amelynek kihasználtsága 90-93 százalék között van) - írták, hozzátéve: ha kell, akkor további, éjjeli és nappali tartózkodásra alkalmas krízishelyeket nyit meg az önkormányzat.
   
Mindemellett Tarlós István utasította a FÖRI közterület-felügyelőit és természetvédelmi őreit, hogy különös figyelmet fordítsanak az életvitelszerűen közterületen tartózkodókra, próbálják meggyőzni őket, hogy legalább az aluljárókba vagy egy közeli ideiglenes menedékhelyre húzódjanak - írta a FÖRI.
   
Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzésében azt írta: éjszaka ismét mindenütt mínusz 10 Celsius-fok alá süllyed a hőmérséklet. A legkevésbé hideg térség a Nyugat-Dunántúl tartósan felhős vidéke lesz. A Dunától keletre azonban sokfelé lehet mínusz 20 fok körüli hőmérséklet, sőt az Északi-középhegység havas, szélvédett völgyeiben akár mínusz 25 fok is várható.

Meleg ruhákat gyűjt rászorulók számára egy civil kezdeményezés

Szabadon elvihető ruhák a Szabadfogas Mozgalom gyűjtőhelyén a Veszprémi Petőfi Színház előtt január 9-én. A civil kezdeményezés keretében országszerte kihelyezett ruhatárolókra bárki elhelyezhet meleg ruhákat, amelyeket a rászorulók ingyen elvihetnek. MTI Fotó: Bodnár Boglárka

Legolvasottabb cikkeink