• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

   Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

 • egynapos sebészet
  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Hiller: a kormány nem tud mit kezdeni a felsőoktatással

Hírek Forrás: MTI

A jelenlegi problémák a 2011-ben elfogadott felsőoktatási törvényből erednek.

Az MSZP szerint a kormány nem tud mit kezdeni a felsőoktatással, ezt jelzi, hogy a szerdai kormányülésen mégsem tárgyalták a felsőoktatási koncepciót.

Hiller István csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta: így idén már biztosan nem kerül a parlament elé a felsőoktatási törvény módosítása, de valószínű, hogy ebben a ciklusban sem.

A volt oktatási miniszter szerint elfogadhatatlan, hogy a kormány még csak meg sem tárgyalja azt a koncepciót, amelyet a Felsőoktatási Kerekasztal már elfogadott. Hozzátette: az MSZP a Klinghammer István felsőoktatásért felelős államtitkár nevével fémjelzett dokumentumot vitaalapnak tartja, amelyről lehet értelmes szakmai és politikai eszmecserét folytatni.
Szerinte ugyanakkor a kormány felsőoktatás-politikájáról az mondható el, hogy koncepció több, pénz azonban egyre kevesebb van, ez pedig színvonalesést, működési zavarokat, leállásokat okoz.

Elmondta: a költségvetés 2010-es 186 milliárd helyett jövőre 148 milliárd forintot - reálértéken 30 százalékkal kevesebbet - fordít felsőoktatásra, ami még így is több az idei előirányzatnál. Azt ígérte, ha kormányra kerül, az MSZP visszaadja ezt a pénzt az egyetemeknek és főiskoláknak, de nem a 2010 előtti elosztásban, hanem az intézmények teljesítményétől és a hallgatói jelentkezésektől függően.

Hiller István arról is beszélt, hogy a jelenlegi problémák a 2011-ben elfogadott felsőoktatási törvényből erednek. Hozzátette: azóta nemcsak a jogszabályt jegyző helyettes államtitkár, Dux László, hanem utódja, Kiss Norbert is távozott, a Klinghammer István-féle koncepciót pedig, amely a törvény módosítására irányul, az előzetes nyilatkozatok ellenére sem tárgyalta meg szerdán a kormány. Szerinte mindazonáltal a koncepció gyengeségét jelzi, hogy a gazdasági élet szereplőinek véleménye nem jelenik benne, ez állhat amögött, hogy a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara bírálja a dokumentumot, ami politikai-hatalmi játszmát eredményezett a kormányon belül.

"A felsőoktatás irányításában teljes a káosz. Ami jó a helyettes államtitkárnak, nem jó az államtitkárnak, ami jó az államtitkárnak, az nem jó az iparkamara elnökének. Jól elvannak egymással, de a helyzet egyre rosszabb" - jelentette ki a volt oktatási miniszter.

Legolvasottabb cikkeink