• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Hipoallergén húskészítmény termékcsaládot fejlesztettek ki

Hírek 2024.03.01 Forrás: MTI
Hipoallergén húskészítmény termékcsaládot fejlesztettek ki

A készítmények többek között a parlagfű allergiától szenvedő fogyasztók számára segítik csökkenteni a tüneteket.

Kecsketejből előállított tejpor felhasználásával hipoallergén húskészítmény termékcsaládot és annak gyártástechnológiáját fejlesztette ki a húsfeldolgozással- és értékesítéssel foglalkozó, teljes mértékben magyar tulajdonban levő, kunhegyesi Nagykun-Hús Húsipari és Kereskedelmi Kft. és a Szegedi Tudományegyetem alkotta konzorcium - közölte a cég pénteken közleményben.

A fejlesztés finanszírozására csaknem 730 millió forint támogatást nyert a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Hivatal döntése értelmében PIACI KFI pályázat során a konzorcium - írták.

A projekt célja kecsketejből előállított tejpor felhasználásával egy új, kilenc elemből álló hipoallergén húskészítmény termékcsalád kifejlesztése volt. A készítmények nem csak a parlagfű allergiától szenvedő fogyasztók számára segítik csökkenteni a tüneteket az allergiás időszakokban, rendszeres fogyasztásuk minden fogyasztó számára biztosítja az allergiás tünetek elleni immunitás kialakulásának erősödését - tájékoztattak.

A projekt során parlagfűvel illetve parlagfűmentes takarmánnyal etetett kecskék tejéből előállított tejporokkal kapcsolatos mikrobiológiai, élettani, biokémiai és élelmiszeripari analitikai vizsgálatok eredménye alapján meghatározták az új húskészítmény termékcsalád receptúráját valamint az új termékek gyártástechnológiáját - közölték. A kutatók új, élelmiszeripari termékeknél alkalmazható mikrobiológiai és toxikológiai mérési eljáráson keresztül ellenőrizték a készítmények összetevőit, valamint validálták az elkészült húskészítmények allergiaellenes, illetve antitoxikus hatását - olvasható a közleményben. 

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink