• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

Hogyan segítsük gyermekünk pszichomotoros fejlődését játékosan?

Hírek 2021.09.07 Forrás: Weborvos
Hogyan segítsük gyermekünk pszichomotoros fejlődését játékosan?

Prevenciós jellegű, 0–12 évesek mozgásfejlődéséről és fejlesztésről szóló átfogó kézikönyv született a Bethesda Kórházban.

A Bethesda Gyermekkórház a Móra Könyvkiadóval együttműködésben egy olyan kötettel jelentkezik, ami hiteles és kézzelfogható segítséget nyújt a szülőknek abban, hogy mozgásfejlesztéssel hogyan alapozható meg a gyermek fejlődése vagy akár a jó iskolai előmenetele.

A MocorGO méltóan a Bethesda „könyves hagyományaihoz” ismét több mint egyszerű olvasnivaló. A három szerző, Németh Zsófia mozgásfejlesztő, alapozó terapeuta, Sipos Zsanett gyógytornász és Szegleti Gabriella klinikai szakpszichológus, neuropszichológus tollából prevenciós jellegű, 0–12 évesek mozgásfejlődéséről és fejlesztésről szóló átfogó kézikönyv született, MocorGO - Hogyan segítsük gyermekünk pszichomotoros fejlődését játékosan? címmel.

A Bethesda Gyermekkórház munkatársai egyre több tudatos szülővel találkoznak, akik szeretnének hiteles információhoz jutni és megfelelően segíteni gyermekük pszichomotors fejlődését (pszichomotoros fejlődés = a mozgás, a gondolkodási funkciók, a beszéd, valamint a figyelem minőségének összessége), illetve nagyobb hangsúlyt helyeznének a mozgásra, a rendszeres sportra, illetve „okosító” tornával kívánják megalapozni gyermekük jó iskolai előmenetelét.

Bár már több hasonló kiadvány is napvilágot látott, nem található közöttük olyan, amely 0–12 éves kor közötti életkorra vonatkozóan:

•         azt mozgásfejlődési szempontból a legfontosabb időszakokra lebontva,

•         szakmai háttérrel alátámasztva,

•        közben a feladatok otthoni, gyakorlati megvalósításra koncentrálva,

•         olvasmányosan, közérthetően és játékosan mutatja meg, mit és hogyan (illetve mit és hogyan nem) érdemes a szülőknek figyelnie.

Az adott korra jellemző természetes fejlődési lépések ismertetése mellett felsorolja a figyelmeztető jeleket is, tanácsokat ad, és konkrét segítséget nyújt abban, hogyan válhat a mozgásfejlesztés az otthoni mindennapok gyakorlatává.

A szerzők kitérnek az ajánlott sportokra, az iskolaérettség feltételeire, az otthon végzendő feladatok eredményességi kritériumaira, és felsorolják nem csak a különböző mozgásterápiákat, hanem az otthoni gyakorláshoz használható eszközöket is.

A könyvben QR-kóddal elérhető videók is találhatóak, a mellékletében pedig mondókák és motivációs mesék. Mindezt színes fotókkal, gyermekrajzokkal és vicces szörnyfigurákkal díszítve, hogy a gyermekeknek is kedve legyen kézbe venni.

A szerzők több mint egy évtizede foglalkoznak mozgásfejlesztéssel, és mindhárman vallják, hogy a mozgás (és a zene) „ablakot nyit a világra”, hiszen az számos olyan tapasztalás és élmény forrása, amely elengedhetetlen az idegrendszer fejlődéséhez és további megfelelő működéséhez.

A különböző mozgásformák felsorolása mellett a könyv külön megemlíti a relaxációt, a lazítást. Az erről szóló fejezet így kezdődik: „érdemes időben, már óvodás korban elkezdeni megismertetni a gyermekeket a relaxációval”. Jó lenne, ha minél többen tudatosítanák, hogy a torna, a mozgás része a bemelegítés és a nyújtás is, mindegyik elengedhetetlenül fontos az izmok és az idegrendszer számára.

Legolvasottabb cikkeink