• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Hosszú harisnya a visszérgyulladás ellen

Hírek Forrás: MTI

A gond sokórás utazások résztvevőit és az ülőmunkát végzőket ugyanúgy érinti, mint a betegeket.

A szélütés vagy műtét után alsó végtagjait mozgatni képtelen beteg esélye visszérgyulladásra úgy csökkenthető a legjobban, ha a combhajlatig érő harisnyát visel - állapították meg skót kutatók az Annals of Internal Medicine című folyóiratban megjelent tanulmányukban. A gond sokórás utazások résztvevőit és az ülőmunkát végzőket ugyanúgy érinti, mint a betegeket.

Az Edinburgh-i Egyetemen Martin Dennis vezetésével évek óta foglalkoznak azzal, hogy hogyan lehet megvédeni a visszérgyulladás veszélyétől megvédeni azt a sokmillió embert, akiknél ennek a veszélye kifejezetten nagy. Már maga a gyulladás is kellemetlen, de a szövődmények esélye valódi életveszély: a visszérben kialakuló véralvadék egy része leválhat, és embóliát okozva halálhoz vezet.
A skót orvosok vizsgálati terve három tanulmányt foglal magába. Az angol nevéből képzett betűszóval elnevezett CLOTS 1 vizsgálatban azzal foglalkoztak, milyen mértékben védi meg a visszérgyulladástól a combhajlatig érő harisnya az agyi katasztrófa után megbénult betegeket.

A vizsgálatban 2518 beteg vett részt, akik heveny szélütés miatt három ország 64 kórházában kerültek felvételre. Véletlenszerű kiválasztás alapján a vizsgált személyek fele hosszú harisnyát is kapott, a többiek pedig csak a szokásos ápolásban részesültek.
A visszérgyulladás gyakorisága nem volt kisebb a harisnyával is kezelt csoportban, mint a valamennyi betegre vonatkozó gyógykezelés esetén. Sokszor a hosszú harisnya még az érzékeny bőrű betegeknél kisebesedést is okozott.


A CLOTS 2 tanulmány, melynek eredményeit a kutatócsoport most közölte, a combhajlatig érő harisnya és a hasonlóan rugalmas, de csak térdig érő zokni hatását hasonlította össze. Ebbe a vizsgálatba háromezernél is több beteget vontak be, akik legalább egy hónapig viselték a számukra kisorsolt rövidebb vagy hosszabb harisnyát.

Itt a hosszú harisnya a térdzoknihoz képest 31 százalékkal csökkentette a visszérgyulladás kockázatát. A kutatók ennek alapján hangsúlyozzák, hogy a betegeknek mégis a hosszú harisnya viselése ajánlott agyi katasztrófa után.


A CLOTS 3 az alsó végtagot ritmusosan összenyomó, masszírozó harisnya hatásával foglalkozik, eredménye három év múlva várható.

Legolvasottabb cikkeink