• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

HPV-elleni oltás: ma még leadható a beleegyező nyilatkozat

Hírek 2021.09.13 Forrás: MTI
HPV-elleni oltás: ma még leadható a beleegyező nyilatkozat

NNK: hétfőn még leadható a szülői beleegyező nyilatkozat a 7. osztályos gyerekek HPV-oltásához.

Hétfőn még leadható a szülői beleegyező nyilatkozat a 7. osztályos gyerekek iskolai HPV-oltásához, így térítésmentesen kaphatják meg a védőoltást - közölte a helyettes országos tisztifőorvos az MTI megkeresésére hétfőn.

Surján Orsolya kiemelte, a 2020/2021-es tanévtől lehetőség nyílt a fiúk számára is kérni a humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltást, így a korosztály magasabb átoltottságával elősegíthető a méhnyakrák, a szájüregi és gégedaganattípus elleni védelem. Hozzátette: egyre több szájüregi és gégedaganat esetén derül ki, hogy a HPV szerepet játszik a daganat kialakulásában, mely miatt a védőoltás a fiúk számára is fontos védelmet biztosíthat.

A szakember elmondta, a HPV egyike a leggyakoribb vírusfertőzéseknek, amely a nőket és a férfiakat egyaránt érinti. A vírus szerepe bizonyított nem csupán a nők esetében a méhnyakdaganat, hanem a férfiakat érintő daganattípusok - fej-nyaki, szájgarati, végbélnyílásdaganatok - kialakulásában is.

A HPV-fertőzés nagyon elterjedt: az emberek 50-80 százaléka átesik valamilyen HPV-fertőzésen úgy, hogy nem is tud róla, a vírus általában tünetmentes, sokszor csak átmenetinek bizonyul, legtöbbször 1-2 év alatt magától eltűnik a szervezetből.

A humán papillomavírusnak több száz típusa van, ezek közül legalább tizenöt okozhat méhnyakrákot, és a méhnyakrákok mintegy 70 százalékáért a humán papillomavírusok közül két típus, a 16-os és a 18-as a felelős.

Surján Orsolya felidézte, hogy először a 2014/2015-ös tanévtől volt elérhető térítésmentesen a 7. osztályos lányok számára a HPV elleni védőoltás, és négy tanéven keresztül a két HPV-típus ellen nyújtó készítményt, majd a 2018/2019-es tanévtől kezdve már 9 HPV-típus ellen védelmet kialakító oltóanyagot biztosítják. Jelenleg ez a világon elérhető legtöbb HPV-típus ellen védelmet nyújtó oltóanyag - jegyezte meg. Az igénybevétel az elmúlt években 80 százalék fölé emelkedett - tette hozzá.

A fiúk védőoltásáról szólva megjegyezte, nemcsak saját maguk védelme miatt fontos, hanem azért is, mert a betegséget továbbadhatják. A kórokozó évekig lappanghat tünetmentesen a szervezetükben, a vírushordozó így tudtán kívül fertőzheti meg aktuális partnereit, akik így szintén továbbadhatják a fertőzést.

A fiúk bevonása az oltási programba tehát nemcsak saját védelmüket jelenti, hanem további 40 százalékkal csökkentheti a méhnyakrák, illetve a hüvely és a szeméremtest elváltozásait a nőknél - hívta fel a figyelmet Surján Orsolya.

Megjegyezte, a 2021/2022-es iskolai tanévre vonatkozó kampányoltásban a lányok 82,5 százaléka, a fiúk 71 százaléka igényelte a védőoltást, ami kiemelkedő aránynak számít.

Az idén aláírt szülői nyilatkozatokat szeptember 13-ig kell visszajuttatni az iskolába.

A HPV elleni védőoltás nem kötelező, az állam által felajánlott önkéntes HPV elleni védőoltás és annak beadatása az iskolai kampányoltás keretében térítésmentes. Az oltás kockázata minimális, az oltási reakció ritkák.

Surján Orsolya jelezte, a HPV-oltás akkor is beadható, ha a Covid-19 elleni védőoltást az iskolai kampányban vagy az elmúlt hetekben, hónapokban kapta meg a 12. életévét betöltött gyerek. A szakma szabályai szerint akár egyszerre is adható lenne a két különböző oltás, azonban a koronavírus elleni vakcina még új, ezért - hogy elkülöníthetőek legyenek az oltási reakciók - ajánlott a két hét különbség. A koronavírus elleni védőoltás jelenleg elsőbbséget élvez, a második dózist követő 2 hét után azonban már beadható a HPV elleni vakcina is - hangoztatta a szakember.

Legolvasottabb cikkeink