• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Idén is online szavazáson keresik az év védőnőjét!

Hírek 2021.03.23 Forrás: Weborvos
Idén is online szavazáson keresik az év védőnőjét!

Az Év Védőnője Díj kategóriáinak jelöltjeit szakmai zsűri bírálja el, de immár ötödik éve a közönség szavazatai alapján is díjaznak egy védőnőt.

A magyar családok legfőbb támaszai a védőnők, akik több mint 105 éve az anyukák és apukák szakmai segítői és támogatói. Felkészítik a szülőket a kicsi érkezésére, tanácsokat adnak a gyermekneveléssel kapcsolatban, és vigyáznak a baba, illetve a mama egészségére. Munkájukat, áldozatos tevékenységüket a Magyar Védőnők Egyesülete ezúttal is az Év Védőnője díjjal ismeri el több kategóriában, de immár ötödik alkalommal a közönségdíjas szakemberre is lehet szavazni.

A gyermekvállalás során az anyukák sokszor bizonytalanok az egészségügyi kérdésekben, gyakran aggódnak a baba kisebb-nagyobb tünetei vagy a táplálása miatt. A védőnők jelenléte már a várandósság során is nagy biztonságérzetet ad, a babaápolásban pedig különösen nagy segítséget jelent, ha van kihez fordulni az anyukáknak a kérdéseikkel, az aggodalmaikkal.

„A védőnők szerepe az egészségügyi problémák és a fejlődésbeli eltérések észrevételében is nagy jelentőséggel bír, így hamarabb kiszűrhetőek a rendellenességek és segítséget kaphatnak a kicsik. Ezért különösen fontos, hogy az anyukák kezdettől jó kapcsolatot ápoljanak a védőnőkkel, és merjenek hozzájuk fordulni a kérdéseikkel, problémáikkal" – nyilatkozta a hivatásról Vida Ágnes, babapszichológus.

A magyar védőnői szolgálat Európában egyedülálló, a szakemberek pedig már több mint egy évszázada kísérik figyelemmel a gyermekek útját a fogantatástól kezdve egészen az iskoláskor végéig.

„A védőnők munkája igen szerteágazó, dolgozhatnak a családok közvetlen közelében, iskolákban, kórházakban és családvédelmi szolgálatoknál is. Ez a hivatás mégsem olyan látványos, hisz az egyénnel, a családdal kapcsolatban személyesen valósul meg, ezért az egyesületünk által 2011-ben alapított Év Védőnője Díj lehetőséget ad arra, hogy megismerjük a szülők, diákok, kollégák véleményét az egyes védőnők tevékenységéről, és a megküldött leírások alapján elismerjük őket” – mondta el Csordás Ágnes Katalin, a Magyar Védőnők Egyesületének (MAVE) elnöke.

Az Év Védőnője Díj kategóriáinak jelöltjeit szakmai zsűri bírálja el, de immár ötödik éve a közönség szavazatai alapján is díjaznak egy védőnőt. Az elismerést az kapja, akire a Sudocrem Facebook-oldalán futó applikációban a legtöbben szavaznak. A jelöléshez nem kell mást tenni, mint az applikáció segítségével beküldeni a védőnők nevét és email címét. Ha az ajánlást elfogadja a jelölt, szavazhat rá minden szülő, akinek a gyermeke hozzá tartozik. A jelölési időszak április 11-ig tart, ezt követően pedig indul a közönségszavazás, amely május 2-án zárul.

Legolvasottabb cikkeink