• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Idén is ügyel a strandokon a Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat

Hírek 2024.06.25 Forrás: Weborvos
Idén is ügyel a strandokon a Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat

A Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat 2024. június 26-án kezdi meg működését, és augusztus 20-ig nyújt segítséget a Balaton 13 településének 19 strandján.

A Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat 2007 óta, idén 18. éve biztosít a Magyar Vöröskereszt önkéntesei jóvoltából térítésmentes elsősegély-ügyeletet a Balaton strandjain. A képzett önkéntesek szakszerű munkájának és a hatékony esetkezeléseiknek köszönhetően idényenként három-négyezer sérülés ellátása biztosított, a szolgálat fennállása óta pedig 52 372 ember sérülését látták el. Nyolc alkalommal fordult elő életmentés, és a szolgálat nélkül több mint ezerhatszáz végzetes kimenetelű eset történhetett volna - tudatták közleményben.

Az 1921-ben létrejött Magyar Ifjúsági Vöröskereszt kiemelt figyelmet fordít az egészségfejlesztésre, és egyik kulcsfontosságú küldetése az ifjúság bevonása az elsősegélynyújtási feladatokba. Ebbe a célkitűzésbe illeszkedik a Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat megszervezése is, amelyet szezononként több száz képzett, ifjú vöröskeresztes önkéntes működtet. A szolgálat tagjainak a vízben és a Balaton partján keletkező kisebb sérülések azonnali ellátása mellett a komoly sebesülések esetén is helyt kell állniuk. Ilyenkor kötelességük a sérültek állapotának stabilizálása, szükség esetén az újraélesztés megkezdése, illetve a mentők kihívása.

Az elsősegélynyújtó szolgálat személyzete a feladatait önkéntesen végzi, a fiatalok elmondása szerint azonban a program számos előnyt kínál számukra: hasznosan tölthetik a nyári szünidőt, miközben megtapasztalják a segítés örömét és az ellátottaktól érkező hálás köszönetek pozitív energiáját. A szolgálatban töltött időszak alatt barátságok és különleges közösségek alakulnak ki, amelyek egyedülálló élményekkel és tapasztalatokkal gazdagítják a fiatalok nyári hónapjait.

„Minden évben újra és újra ámulatba ejt, milyen lelkesedéssel és professzionalizmussal állnak fiatal önkénteseink a feladatok elé, akik jelenlétükkel a társadalmi szerepvállalás és segítségnyújtás szempontjából is példamutatóak. Önkénteseinkkel minden eshetőségre jól felkészültünk, és idén is három-négyezer segítségnyújtási alkalommal számolunk. Bízunk abban, hogy komoly esetellátás nélkül zárhatjuk a szezont.” – nyilatkozott Kormos Ádám, a Magyar Vöröskereszt ifjúsági szakmai vezetője az idei szezonkezdésről.

A Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat 2024. június 26-án kezdi meg működését, és 2024. augusztus 20-ig nyújt segítséget a Balaton 13 településének 19 strandján.

Akik ebben az évben is kiállnak a balatoni életmentés mellett

A Magyar Vöröskereszt idén is partnerszervezetek és magánszemélyek támogatásával tudja megvalósítani a Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálatot. A programot pénzbeli hozzájárulással a Vöröskereszt és Vörösfélhold Társaságok Nemzetközi Szövetsége (IFRC), az MVM Paksi Atomerőmű Zrt., az Alfa Vienna Insurance Group Biztosító Zrt., a Diákhitel Zrt., a Balatoni Fejlesztési Tanács, Balatonmáriafürdő Önkormányzata, gyémánt fokozatú szponzorként pedig az MVM Zrt. támogatja. Segítségük lehetővé teszi a felmerülő költségek fedezését, valamint az elsősegélynyújtó pontok kialakítását és fenntartását, helyszínenként 2-2 önkéntessel.

A résztvevők számára friss és tápáláló élelmiszereket biztosít a PENNY Magyarország, hogy az önkéntesek mindig energiával telten végezhessék feladataikat. Kiegészítő étkezésükről, frissítőikről a Nestlé Hungária Kft. és a Nissin Foods Kft. gondoskodik csokoládé, kávé, instant levesek és más könnyen fogyasztható élelmiszerek szolgáltatásával, melyek gyors felfrissülést adnak a nap bármely szakaszában. Az önkéntesek bőrének fényvédelméről a Dr.Kelen SUN napvédő készítményei gondoskodnak, így a résztvevők bőre az időjárási körülményektől függetlenül mindig védett és ápolt lehet. A Balatoni Hajózási Zrt. jóvoltából szolgálati autóink ingyenesen használhatják a Tihany és Szántód közt közlekedő kompot.

Mivel a sérülések helyszíni ellátásán túl az önkéntesek feladata, hogy komolyabb sérülés vagy vészhelyzet esetén további segítséget hívjanak, szükség esetén pedig értesítsék a mentőszolgálatot, összehangolt munkájukhoz elengedhetetlen a megbízható mobilhálózat. A Yettel több mint tíz éve a Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat telekommunikációs partnere, mobilkészülékekkel és díjmentes hálózati hozzáféréssel, továbbá egész nyáron, így a Balaton-átúszás ideje alatt is kiemelt készültséggel biztosítja a megfelelő mobilhálózatot a tó környékén. A mobilszolgáltató több újdonsággal is készül: az induló, révfülöpi, és a beérkező, balatonboglári oldalakon 5G MobilPontok várják az úszókat és SUP-ozókat, akik ingyenesen biztosított mobiltelefonok segítségével vehetik fel a kapcsolatot szeretteikkel. A versenyt teljesítőket, a szurkoló barátokat és családtagokat pedig egy chill zóna várja majd Balatonbogláron telefontöltő ponttal, valamint egy AI fotós aktivitással.

Támogatóvá válhat továbbá mindenki, aki nyáron a 1359-es adományvonalra indított hívásokkal, illetve az ide küldött, ADOMÁNY szót tartalmazó üzenetekkel 250 forinttal járul hozzá a Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat tevékenységéhez.