• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Indul a Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer

Hírek 2019.07.28 Forrás: Weborvos
Indul a Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer

Még nincs tömeges pollenszórás, de az Alföldön, a fővárosban és annak térségében már elérheti az allergiás tüneteket okozó szintet. 

A naponta frissülő Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer (PPRR) előrejelzése mellett online pollennaptár is segíti az allergiások felkészülését a pollenszezonra. Mindez annak az európai uniós projektnek köszönhető, amelyet a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) indított. Az ​NNK Aerobiológiai Hálózatának adatai szerint még nem kezdődött el a parlagfű tömeges virágzása, azonban a pollenszórás július utolsó napjaiban az Alföldön, a fővárosban és annak térségében már elérheti az allergiás tüneteket okozó szintet. 

Az idei évben a parlagfű virágzása a korábbi évekhez képest később kezdődik. Jelenleg a parlagfű-állomány az ország nagy részén fejletlen, kevesebb a növény és a virágzat, a tövek is alacsonyabbak. Mindennek hátterében elsősorban az időjárás alakulása áll. A májusi, szokatlanul hűvös időjárás feltehetően késleltette a parlagfű csírázását, később pedig a szárazság korlátozta a tövek növekedését.

Mindezek alapján az idei allergiás időszak várhatóan gyengébb lesz a szokásosnál. Az augusztus eleji megjelenést követően a pollenkoncentráció lassú emelkedésére lehet számítani, de a hónap közepére országszerte tüneteket okozhat a parlagfű virágpora. A szezon tetőzése az előző évek tapasztalatai alapján szeptember első felében várható. 

Az allergiás tünetek megjelenésére azonban a mérsékeltebb pollenterhelés ellenére is számítani kell, ezért javasoljuk, hogy a parlagfűre érzékenyek mielőbb keressék fel kezelőorvosukat és kezdjék meg a gyógyszeres kezelést. 

A parlagfűre allergiás betegek nagy száma miatt nagyon fontos a lakosság folyamatos tájékoztatása az aktuális helyzetről.  Ezért a Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer (PPRR) térképes előrejelzése segítségével bárki naponta tájékozódhat a szezon helyzetéről. A PPRR közvetlenül elérhető a polleninfo.oki.hu weboldalon.  

Az allergiában szenvedők könnyebben enyhíthetik tüneteiket, ha előre tudják, hogy melyik allergén virágzik. Ezért az idei szezonban egy online pollennaptár is segíti az időbeni felkészülést. A friss polleninformációk elérhetők itt.  

Az NNK hivatalos weboldala melletti közösségi oldalak adta lehetőséget kiaknázva idén is igyekszünk a lehető legszélesebb körhöz eljuttatni információinkat. Ezért az NNK kéri a lakosságot, hogy kövessék figyelemmel a Tisztifőorvos és a Nemzeti Népegészségügyi Központ hivatalos Facebook oldalait.

Legolvasottabb cikkeink