• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

   Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

   Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

  • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

Indulnak a szervátültetett sportolóink a Európa-bajnokságra

Hírek 2022.08.19 Forrás: Weborvos
Indulnak a szervátültetett sportolóink a Európa-bajnokságra

51 sportolónk vesz részt Oxfordban a Szervátültetettek és Művesekezeltek XI. Európa-bajnokságán.

Az augusztus 21. és 28. között Oxfordban zajló Európa-bajnokságon nyolc máj-, négy szív-, egy tüdő-, harmincegy vese- és öt csontvelőtranszplantált, valamint két művesekezelt magyar versenyző vesz részt. Tizenkét sportágban (asztalitenisz, atlétika, bowling, darts, kerékpár, petanque, squash, tenisz, röplabda, tollaslabda, úszás, virtuális triatlon) mérik össze felkészültségüket a kontinens legjobbjaival. A sportolók augusztus 20-án utaznak Oxfordba - tudatta közleményben a Magyar Szervátültetettek Szövetsége.

„A verseny azért is nagy öröm számunkra, mert a pandémai miatt 2020 márciusától a szervátültetettek valamennyi nemzetközi versenyét törtölték, így azóta ez lesz az első megméretés” – mondta el Berente Judit, a szövetségk elnöke, a csapat vezetője, akit 2020-ban az Év Fogyatékos Sportolójának választottak. „Nem a győzelem, hanem a részvétel a fontos, de soha ne felejtsük, hogy mi kaptunk még egy esélyt az életben való részvételre is” – fogalmazott az indulás előtti csapatgyűlésen, amelyen részt vett Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke is.

Az Európa-bajnokságra utazó magyar szervátültetett sportolók az indulás előtti csapatgyűlésen, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnökével. (Forrás: Magyar Szervátültetettek Szövetsége)

A szervátültetett és művesekezelt sportolók a kezdetek óta elindulnak az Európa-bajnokságokon, és a győzelmek sem maradtak el: 2001 óta az élvonalban szerepelnek, legtöbbször az első helyen végeztek a nemzetek összesített pontversenyében.

A versenyzők idén is nagy elszántsággal készültek fel a viadalra – hangsúlyozta Horváth Gábor, aki 2005 óta a teniszválogatott edzője. „Büszke vagyok arra, hogy mind a világ-, mind az Európa-bajnokságokon már az összes színű érmet sikerült begyűjtenünk.” Ehhez Székely Gabriella röplabdaedző hozzátette: 1999 óta dolgozik a csapattal, amely fantasztikus teljesítményről tett tanúbizonyságot: eddig háromszor nyertek világbajnokságot. „Rajta leszünk, hogy Oxfordban is megszerezzünk egy dobogós helyezést.”

Bizonyított tény, hogy a transzplantáltak életkilátását, a beültetett szerv élettartamát a rendszeres fizikai aktivitás pozitívan befolyásolja – hívta fel a figyelmet a mozgás fontosságára Grózli Csaba, a Magyar Szervátültetettek Szövetségének stratégiai és orvos igazgatója. „A nemzetközi versenyek nagyszerű például szolgálnak, mert megmutatják a közösségünknek, milyen kiváló teljesítményekre képesek a szervátültetettek sportolók is, akik egyben ösztönző példaképeik is lehetnek. Azt külön kiemelte, hogy a rendszeres testmozgás mindenki számára kulcsfontosságú az egészség megőrzésében.

Legolvasottabb cikkeink