• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Influenza: a múlt héten csaknem 39 ezer beteg fordult orvoshoz

Hírek 2020.02.26 Forrás: ÁNTSZ
Influenza: a múlt héten csaknem 39 ezer beteg fordult orvoshoz

Továbbra is az óvodások és az általános iskoláskorú gyermekek a legérintettebbek.

Az influenza figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint az országban előző heti 37 200 fővel szemben február 17-23. között 38 900 fő fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel -derül ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ Járványügyi és Infekciókontroll Főosztályának legfrissebb tájékoztatójából.

A 8. héten tíz megyében emelkedett, 4 területen nem változott (Budapest, Békés, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom megye) és hat megyében csökkent (Bács-Kiskun, Fejér, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy, Tolna, Vas megye) az influenzás tünetekkel orvoshoz fordulók gyakorisága az előző héthez viszonyítva. A lakosságszám arányában az orvoshoz fordult betegek száma Pest, Komárom-Esztergom, Győr-Moson-Sopron és Baranya megyében volt a legmagasabb, Csongrád, Tolna és Somogy megyében a legalacsonyabb. 

A betegek 40,3%-a 0-14 éves gyermek, 32,0%-a 15-34 éves fiatal felnőtt volt. A 35-59 évesek korcsoportjába tartozott a betegek 20,9%-a, 6,8%-a 60 éven felüliek közül került ki. Az influenzaszerű megbetegedések gyakorisága ezen a héten is a 3-5 évesek és a 6-14 évesek között volt a legmagasabb. Ezt követte a 15-34 évesek érintettsége.

A 8. naptári héten 103 influenza-gyanús betegtől érkezett vizsgálati anyag a Nemzeti Népegészségügyi Központba, 12%-kal több mint az előző héten. Negyvenhat esetben igazolták az influenzavírusok jelenlétét, 30 influenza A és 16 influenza B vírus okozta fertőzést azonosítottak. A kórházi alapú influenza surveillance keretén belül, a fekvőbeteg-ellátó intézmények által ellátott betegeknél kezdeményezett laboratóriumi vizsgálat során 50 esetben influenza A, 16 esetben influenza B pozitív eredményről érkezett jelentés.

Az év nyolcadik hetében érkezett a legtöbb jelentés az influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról. Hét megyében (Baranya 1, Bács-Kiskun 1, Fejér 3, Hajdú-Bihar 1, Heves 2, Komárom-Esztergom 1 és Veszprém 1) összesen tíz gyermekközösséget érintő járványt jelentettek. Hét járvány esetében történt mintavételezés, a vizsgálatok folyamatban vannak.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink