• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Influenza: lassan emelkedik a betegek száma

Hírek 2020.02.12 Forrás: ÁNTSZ
Influenza: lassan emelkedik a betegek száma

Leggyakrabban továbbra is az óvodások és az általános iskolás gyermekek megbetegedését regisztrálták.

A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint az országban február 3. és 9. között 34 900 fő, az előző hetinél 16,3%-kal több beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. Három terület (Budapest, továbbá Győr-Moson-Sopron és Pest megye) kivételével valamennyi közigazgatási területen emelkedett az influenzás panaszokkal orvoshoz fordulók gyakorisága az előző héthez viszonyítva - derül ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ Járványügyi és Infekciókontroll Főosztályának legfrissebb tájékoztatójából.

A 100 000 lakosra jutó orvoshoz fordult betegek száma Pest (536), Komárom-Esztergom (533), Győr-Moson-Sopron (483)és Heves megyében (443) volt a legmagasabb, Csongrád (123), Somogy (129) és Hajdú-Bihar (169) megyében a legalacsonyabb. A terjedés intenzitása eltérő volt az egyes területeken. Baranya megyében kétszer, Komárom-Esztergom, Nógrád és Zala megyében másfélszer többen fordultak orvoshoz, mint az előző héten. 

A betegek 36,7%-a 0-14 éves gyermek, 33,3%-a 15-34 éves fiatal felnőtt volt. A 35-59 évesek korcsoportjába tartozott a betegek 23,0%-a, 7,0%-a 60 éven felüliek közül került ki. A 100 000 azonos korcsoportba tartozó lakosra jutó megbetegedések száma a 3-5 évesek és a 6-14 évesek között volt a legmagasabb. Ezt követte a 15-34 évesek érintettsége.

Az előző héthez viszonyítva, a 6. naptári héten 80%-kal több, 135 influenza-gyanús betegtől érkezett vizsgálati anyag a Nemzeti Népegészségügyi Központba. A sentinel orvosok által beküldött 77 beteg légúti mintájában öt esetben influenza A(H1N1)pdm09, hat esetben influenza A(H3), hat esetben influenza A(NT) és tizenegy esetben influenza B vírus jelenlétét mutatták ki, az influenza-pozitivitási arány 36,4%-nak felelt meg. A hagyományos diagnosztikus célú beküldés keretében érkezett 58 betegnél hét esetbenaz influenza A(H1N1)pdm09, három esetben influenza A(H3), öt esetben influenza A(NT) és két esetben influenza B vírus kóroki szerepét igazolták az elvégzett virológiai vizsgálatok. A kórházi alapú influenza surveillance keretén belül, a fekvőbeteg-ellátó intézmények által ellátott betegeknél kezdeményezett laboratóriumi vizsgálat során 66 esetben influenza A, 10 esetben influenza B pozitív eredményről érkezett jelentés. 

Az év hatodik hetében influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról tizenegy jelentés érkezett öt megyéből (Budapest 3, Bács-Kiskun 1, Fejér 2, Heves 1 és Komárom-Esztergom 4). A megbetegedések egy bölcsődét, két bölcsőde és óvodát, öt óvodát, két általános iskolát és egy egészségügyi intézményt érintettek. Öt járvány esetében történt mintavételezés, ebből 2 Komárom-Esztergom megyei járványból érkezett mintákban az influenza A vírus mellett adeno- illetve RS vírust is azonosították. A többi járványból származó minták esetében a vizsgálatok folyamatban vannak.

Összegzés: A klinikai és a virológiai adatok értékelése alapján megállapítható, hogy a 4. naptári héttől kezdődően alacsony intenzitású influenzajárvány bontakozott ki Magyarországon. A járvány 3 hete alatt a lakosság 0,8%-a kereste fel orvosát influenzás tünetekkel. 2020. év 6. hetében a megbetegedések száma mérsékelten emelkedett (34 900). Az ország közigazgatási területei között továbbra is nagy különbség tapasztalható, a 100 000 lakosra jutó influenzaszerű tünetekkel orvoshoz forduló betegek száma 123 és 536 között változott. Leggyakrabban továbbra is az óvodások és az általános iskolás gyermekek megbetegedését regisztrálták. A Nemzeti Népegészségügyi Központban ezen a héten azonosították a legtöbb influenzavírust (32 influenza A és 13 influenza B).

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink