• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Influenza: Még nem késő beoltatni magunkat

Egészségpolitika 2019.01.04 Forrás: Weborvos Szerző:
Influenza: Még nem késő beoltatni magunkat

Oltással az influenzafertőzéssel összefüggésbe hozható halálozások aránya is 30-50 százalékkal csökkenthető.

Bár még nincs járvány, de az év végén már 11 ezren fordultak influenza szerű tünetekkel orvoshoz - mondta dr. Müller Cecília mb. országos tisztifőorvos (képünkön) pénteken, a Népligeti Buszpályaudvaron tartott tájékoztatón.  Mint mondta azért választották ezt a helyszínt, mert egy ilyen nagyforgalmú állomáson az influenza szezon elején különösen fontos felhívni a figyelmet arra, hogy védőoltással meg lehet előzni a fertőzést.

A tisztifőorvos ismételten hangsúlyozta, hogy 1,3 millió ingyenes vakcina áll rendelkezésére mindazoknak, akik különösen ki vannak téve a fertőzés veszélyének. De azoknak is érdemes beoltatniuk magukat, akik nincsenek a kockázati csoportokban, nekik a háziorvos által felírt receptre a patikákban kapható az influenza elleni vakcina. Fél éves kortól a gyermekeknek is elérhető az oltás, fél év alatt a környezet védettsége adhat oltalmat a csecsemőknek is. Müller Cecília hozzátette: még nem késő oltatni, hiszen a tapasztalatok szerint a nagyarányú megbetegedések, a járvány - 100 ezer emberből 150 fertőzés - január végén, február elején kezdődik.

A tájékoztatón jelenlévő egészségügyi államtitkár is a védőoltás fontosságáról beszélt. Horváth Ildikó hangsúlyozta: kutatások igazolják, hogy az oltással 40-60 százalékkal csökkenthető a súlyos, kórházi ápolásra szoruló esetek száma, sőt az influenza fertőzéssel összefüggésbe hozható halálozások aránya is 30-50 százalékkal lehet kevesebb. Kiemelte azt is, mennyire fontos az egészségügyben dolgozók védettsége, hiszen ők azok, akik a többnyire legyengült immunrendszerű, tehát a fertőzésnek jobban kitett betegekkel állnak kapcsolatban.

Az államtitkár a megelőzés lehetőségeire is felhívta a figyelmet: gyakoribb kézmosással, fertőtlenítéssel is elkerülhető a baj. Az autóbusz-pályaudvaron tartott tájékoztatón külön megköszönte mindazok munkáját, akik fontosnak tartják a tömegközlekedési járművek tisztítását, fertőtlenítését, hiszen ezzel is az emberek egészségét védik.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ Járványügyi és Infekciókontroll Főosztály hivatalos adatai szerint egyébként az 51. héten a becsült 11 ezer beteg 22,9%-a gyermek, 38,4%-a 15-34 éves fiatal felnőtt volt. A 35-59 évesek korcsoportjába tartozott a betegek 26,0%-a, 12,7%-uk pedig a 60 éven felüliek közül került ki.

Összesen 44 influenza-gyanús betegtől érkezett vizsgálati anyag a Nemzeti Népegészségügyi Központ Légúti vírus osztályára, ahol 10 influenza A vírust azonosítottak. Ezek közül két betegnél influenza A(H1N1)pdm09, négy főnél influenza A(H3N2) valamint négy influenza A(NT) vírus okozta fertőzést diagnosztizáltak. Laboratóriumi vizsgálattal igazolt, influenzavírus által okozott megbetegedéseket a fővárosban, valamint Baranya, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron és Heves megyében diagnosztizáltak. (A teljes jelentés itt olvasható)

Legolvasottabb cikkeink