• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Influenza: nem biztos, hogy reális a jelentős csökkenés

Hírek 2020.03.27 Forrás: ÁNTSZ
Influenza: nem biztos, hogy reális a jelentős csökkenés

Feltehetően a koronavírus miatti intézkedések hatására csökkentek az influenzás megbetegedések.

Az új koronavírus miatti ajánlások - így például láz és/vagy légúti tünetek jelentkezése esetén a közvetlen orvoshoz fordulás kerülése, telefonos orvosi konzultáció szorgalmazása - már az előző hetekben is éreztették hatásukat. Feltehetően a március 16-tól életbe lépett központi intézkedések hatására az elmúlt időszakban még tovább csökkent az influenzaszerű tünetekkel rendelkező betegek orvoshoz fordulási gyakorisága, ezért a héten rögzített adatok vélhetően nem mutatják reálisan az influenza járványügyi helyzetét - olvasható a Nemzeti Népegészségügyi Központ Járványügyi és Infekciókontroll Főosztályának legfrissebb tájékoztatójában.

Eszerint a figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint az országban előző heti 25 500 fővel szemben 2020. március 16-22. között 13 300 fő fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. 100 000 lakos közül 137 fő kereste fel orvosát influenzás panaszok miatt, ez azt jelenti, hogy az esetek száma az országos járványküszöb alá csökkent.

A 12. héten az ország valamennyi közigazgatási területén tovább csökkent az influenzás tünetekkel orvoshoz fordulók gyakorisága az előző héthez viszonyítva. A 100 000 lakosra jutó orvoshoz fordult betegek száma Nógrád (307), Veszprém (216), Zala (198)és Pest megyében (194) volt a legmagasabb, Heves (51), Csongrád (54) és Somogy (56) megyében a legalacsonyabb. 

A betegek 19,4%-a 0-14 éves gyermek, 36,3%-a 15-34 éves fiatal felnőtt volt. A 35-59 évesek korcsoportjába tartozott a betegek 33,5%-a, 10,8%-a 60 éven felüliek közül került ki. Az influenzaszerű megbetegedések gyakorisága ezen a héten a 25-34 évesek és a 3-5 évesek között volt a legmagasabb. Ezt követte a 6-14 évesek érintettsége.

A 12. naptári héten 2 855 influenza-gyanús betegtől érkezett vizsgálati anyag a Nemzeti Népegészségügyi Központba (NNK), közel kétszerese az előző hetinek (1 248). Harminc esetben igazolták az influenzavírusok jelenlétét, 18 influenza A és 12 influenza B vírus okozta fertőzést azonosítottak. A kórházi alapú influenza surveillance keretén belül, a fekvőbeteg-ellátó intézmények által ellátott betegeknél kezdeményezett laboratóriumi vizsgálat során 30 esetben influenza A, 24 esetben influenza B pozitív eredményről érkezett jelentés.

A 12. héten influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról három megyéből összesen 3 jelentés érkezett (Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy, Vas megye). A megbetegedések gyermekközösségekben fordultak elő, a laboratóriumi vizsgálatok folyamatban vannak.

Összegzés: A klinikai és a virológiai adatok értékelése alapján megállapítható, hogy a 2020. év 4. és 12. hete között lezajlott országos influenzajárvány során a becslések szerint a lakosság 2,8%-a fordult orvoshoz, mintegy 278 000 fő. Ezen a héten a fiatal felnőtteket, az óvodásokat és az általános iskoláskorú gyermekeket érintette leginkább a betegség. Az NNK-ban a 12. héten azonosított 30 influenzavírusból 18 volt influenza A és 12 influenza B. A sentinel adatok alapján az influenza pozitivitási arány 46,2% volt.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink