• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

   Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

   Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Integráló Infekciókontroll - új tudományos folyóirat

Hírek 2023.04.21 Forrás: Weborvos
Integráló Infekciókontroll - új tudományos folyóirat

A negyedévente megjelenő online tudományos-továbbképző folyóiratot olyan alapítótagok hozták létre, akik az érintett területek elismert szakemberei.

A fertőzések megelőzése, a járványok elkerülése és következményeinek enyhítése az egészségügyi rendszerek „forró pontja” világszerte, így Magyarországon is. Ezzel a kérdéskörrel foglalkozik ez az új folyóirat, amelynek első (dupla) lapszáma 2022-ben jelent meg, tudatta a kiadó közleményében. 

Az infekciókontroll eredeti definíciója szerint az egészségügyi ellátással összefüggésben fellépő fertőzések felderítő-megelőző rendszere. Tágabb értelemben - mivel nem húzható határozott válaszfal közéjük - minden fertőzésre, azok okaira, illetve a megelőző tevékenységekre is kiterjeszthető. Új folyóiratunk pontosan ezt a célt tűzte ki maga elé. Olyan lapot kívánunk útjára bocsájtani, ami az egészségügy valamennyi ágának bevonását alapul véve részletesen tárgyalja mindazokat az ismereteket, folyamatokat, amelyek az infekciókontroll részét képezik, vagy fontos szempontokkal járulhatnak hozzá szemléletünk bővítéséhez. Ezt az Integráló Infekciókontroll címmel is kifejezzük, hiszen az infekciókontrollnak a kórházban és a kórházon kívül is egyaránt minden szakterületet integráló, magába foglaló tevékenységnek kell(ene) lennie.

A kiadó célja, hogy a megszűnt Infektológia és Klinikai Mikrobiológia, az Infektológiai (és Klinikai Mikrobiológiai) Társaság szakmai és továbbképző folyóirata örökébe lépve segítse a társszakmák tájékozódását, egymás irányába nyitását, a szakorvosjelöltek felkészülését a szakvizsgákra. Segíti annak bemutatását, hogy milyen további szakterületek vannak olyan tudás birtokában, amit „integrálva az infekciókontroll tevékenységi körébe”, hatékonyabbá tehetők (például csökken a műtéti sebfertőzések gyakorisága, javul a fertőző betegségek elleni átoltottsági arány). A középpontban a fertőzőbeteg és az őt ellátó szakemberek (orvosok, egészségügyi szakdolgozók, népegészségügyi szakemberek, egyéb végzettségűek) állnak – a rendelőktől a kórházakon át a laboratóriumokig és az (idős)otthonokig, felölelve szinte a teljes egészségügyi ellátórendszert.

Az Integráló Infekciókontroll tudományos-továbbképző folyóirat online jelenik meg, ingyenesen elérhető, letölthető és (megfelelően hivatkozva) szabadon terjeszthető. A 2022. utolsó negyedévében megjelent első (dupla) lapszámban a népegészségügy keretébe helyezve mutatta be a prevenciós gyakorlatokat a fertőző betegségeknél.  A hamarosan megjelenő idei első lapszám a klinikum irányából közelít a fertőzések felé, hangsúlyozva az infektológiai részvétel fontosságát az infekciókontrollban. A második lapszám fő témaköre az egészségügyi ismeretek oktatása, az ismeretterjesztés, felvilágosítás és lakossági (edukatív) kommunikáció lesz, külön figyelmet szentelve a járványkommunikáció felszínre került hiányosságaira.

A negyedévente megjelenő online tudományos-továbbképző folyóiratot olyan alapítótagok hozták létre, akik valamennyien az érintett területek elismert szakemberei (infektológus, mikrobiológus, immunológus, vakcinológus, járványügyi és népegészségügyi szakember, kórházhigiénikus, alkalmazott pszichológus, kommunikációs szakértő).  Fő célkitűzésük, hogy tudományos megalapozottságú, praktikus ismereteket közvetítő eredeti közleményeket jelentessenek meg, beleértve az esetismertetéseket is. 

Mivel meggyőződésük, hogy a fertőzések elleni küzdelem nem szűkíthető le egy vagy néhány egészségügyi szakma felelősségére, fontosnak tartják a többi terület szakembereinek bevonásával megnyerni minden kórházi és járóbeteg-ellátási profil művelőjét, zárul a közlemény.