• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Intimitás a rák árnyékában

Hírek 2024.06.04 Forrás: Weborvos
Intimitás a rák árnyékában

Gyakran maguk a kifejezések is hiányoznak ahhoz, hogy egy daganatos beteg őszintén beszéljen kezelőorvosával a szexuális élet nehézségeiről.

Egymás között és még az orvosnál is gyakran tabu a daganatos betegség fizikai és lelki következményei miatt háttérbe szoruló intimitás, a szexuális élet problémái, pedig ezek ugyanúgy kihathatnak az életminőségre, mint más mellékhatások és szövődmények. Az ingyenes országos Rákgyógyítás Magazin az intimitás nehézségein túl kiemelten foglalkozik az izomerő csökkenését okozó szarkopéniával, valamint a gondolkodás kemoterápia miatti lassulásával. A dupla szám riportjaiban a leukémia, a limfóma, a húgyhólyagrák, a gyomorrák, a vastagbélrák, a mellrák, a csontvelőből kiinduló myeloma multiplex, valamint több olyan téma is napirendre kerül, ami betegségtípustól függetlenül érinthet sok rákbeteget - ajánlja a friss lapszámot a szerkesztő.

Mint írja, nemcsak a bátorság, hanem gyakran maguk a kifejezések is hiányoznak ahhoz, hogy egy daganatos beteg őszintén beszéljen kezelőorvosával a szexuális élet nehézségeiről – és a témát általában az orvosok sem feszegetik. Pedig az intimitást érintő fizikai és pszichológiai nehézségek orvoslása ugyanúgy hozzátartozhat az életminőség visszanyeréséhez, a testi és lelki egyensúly újraépítéséhez, mint bármely más szövődmény vagy mellékhatás kezelése. A Rákgyógyítás Magazin összeállítása a nők és a férfiak szexuális problémáira és a lehetséges megoldási lehetőségekre is tabuk nélkül kitér.

Az életkorral csökken az izomtömeg, ez természetes folyamat, ám a daganatos betegség és a kezelések ezt felgyorsíthatják. Ez a szarkopénia. Az izomtömeg és az izomerő csökkenésének egy súlyos betegség közepette számos összetevője van, ám mind az orvosok, mind az érintett betegek kezében vannak eszközök, amivel a szarkopénia üteme - amint arra a lap kitér - jelentősen lassítható. Sokan tapasztalják azt is, hogy onkológiai kezelések idején romlik a memóriájuk, a koncentrációképességük, feledékenyebbé, döntéseikben bizonytalanabbakká válnak. Ez nemcsak egy érzet, hanem ismert, leírt jelenség: chemobrain, azaz „kemoterápiás agy”. Ezzel a mellékhatással ritkán szoktak foglalkozni, a betegek is betudják a nehéz élethelyzetnek a szétszórtságot, amiben ugyan van igazság, ám lehet tenni ezek ellen a panaszok ellen is.

Milyen reális kilátásai vannak ma a hematológiákon a leukémiával vagy a nyirokrendszert érintő limfóma különböző altípusaival kezelt betegeknek? Hogyan válhat önmaga, majd betegtársai menedzserévé is a betegútja során egy 40 éves korában húgyhólyagrákkal, majd gyomorrákkal is szembesült beteg? Hogyan segíthet a mellrák miatti kemoterápia mellékhatásainak kivédésében az éneklés? Milyen érzés vastagbélrákos betegként visszakerülni abba a kórházba, amelynek a lebombázott romjai közül valaki gyerekkorában túlélőként került ki a második világháborúban? Hogyan válthatja fel a sokaknál még mindig előforduló daganatos betegség miatti szégyenérzetet a kiállt megpróbáltatások miatti büszkeség? A kibővített terjedelemben, dupla számként megjelenő ingyenes és hirdetéseket sem közlő Rákgyógyítás Magazin a betegtájékoztató cikkek mellett példát és reményt adó riportok sorát is közli.

A Rákgyógyítás Magazin 15 ezer példányban eljut országszerte a kórházakba, klinikákra és a betegszervezetekhez. A lap kiadója a Daganatos Betegek Gyógyításáért és Rehabilitációjáért Alapítvány, szakmai partnere a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság.