• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Ismét indul a gyermekegészségügyi eszközpályázat

Hírek 2024.03.19 Forrás: Weborvos
Ismét indul a gyermekegészségügyi eszközpályázat

A K&H idén is 20 millió forinttal támogatja a korszerű gyógyítást: a gyermekegészségügyi intézmények április 15-ig pályázathatnak innovatív műszerekre.

Idén is 20 millió forint értékben kaphatnak a gyermeket ellátó kórházak, praxisok, mentőállomások innovatív eszközöket a K&H gyógyvarázs program pályázatán - adta hírül a kiíró közleményben. Ebben az évben a tüdőgyógyászati, valamint az ortopédiai, mozgásszervi betegségek diagnosztikáját, gyógyítását segítő eszközöket, berendezéseket, eljárásokat helyezik fókuszba- írták.

A technológiai fejlesztések már a gyermekegészségügyi ellátásban is egyre több helyen teszik hatékonyabbá a diagnosztikát és a kezeléseket. Számos háziorvosi rendelőben mutatják meg gyorstesztek a betegségek hátterét percek alatt, bioszenzorok végeznek különféle méréseket a kis betegeken, míg néhány helyen már a mesterséges intelligencia segíti az orvosokat a diagnosztikai folyamatokban, az eredmények kiértékelésénél. A szakemberek nyitottak az új eljárások alkalmazására – a berendezések biztosítását kell még a legtöbb helyen megoldani.

A K&H gyógyvarázs tavalyi felmérése alapján a gyermekegészégügyben itthon az ellátás helyén alkalmazott diagnosztika a leggyakoribb innovatív technológiai eljárás. Ez a kifejezés azt takarja, hogy a gyermeket azonnal, helyben, különböző laborműszerekkel kivizsgálják, így nincs szükség arra, hogy külön laborba menjenek ezért. Sok orvos alkalmazza a távkonzultáció, távgyógyítás eszközeit is, amely megspórolja a szülőknek az utazással járó időt, energiát és költségeket, valamint a várakozási időt is, hiszen a mai modern technika már lehetővé teszi, hogy az orvos kompetensen fel tudja mérni a probléma forrását, és enyhébb betegségek vagy kontroll esetén fizikai vizsgálat nélkül is megfelelő kezelést javasolhasson. A komolyabb beruházásokkal járó technológiák is tetten érhetők már a gyermekegészségügyben, néhány helyen már bioszenzorokkal és aktivitásmérőkkel is nyomon követik a kis betegeket, és van olyan kórház, ahol mesterséges intelligenciát alkalmaznak az egészségügyi adatok feldolgozására, kielemzésére.

A felmérésében részt vevő orvosok szerint az innovatív eszközök használatának legfőbb előnye, hogy gyorsabbá , egyszerűbbé, személyre szabottabbá teszik a kezelést. Fontos még kiemelni, hogy a modern orvosi technológiák kevesebb megpróbáltatást jelentenek a kis betegnek, valamint több adatot, információt nyújtanak az orvosoknak. Továbbá nem elhanyagolható szempont az sem, hogy ezek használata kevesebb költséggel jár a beteg és az intézmény részéről is.

A K&H gyógyvarázs pályázatra idén is online jelentkezhetnek a kórházak, mentőállomások, védőnői szolgálatok, házi gyermekorvosok és vegyes praxisok 2024. április 15. délig a program honlapján.

Legolvasottabb cikkeink