• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Itthon is bemutatja a GE legújabb képalkotó technológiáit

Hírek 2021.06.16 Forrás: GE Healthcare - Weborvos
Itthon is bemutatja a GE legújabb képalkotó technológiáit

A GE Healthcare különleges kamionja, fedélzetén a legújabb technológiáival 29 hét alatt 16 európai országba látogat el.

Magyarországon évente 7 500 – 8 000 új emlődaganatot diagnosztizálnak. Ma már a halálozási arány jelentősen csökkent a rendszeres szűrésnek, a korszerű diagnosztikai eszközöknek és kezelési módszereknek köszönhetően. Minden kép egy történetet mesél el, ezért a GE Healthcare különleges kamionja útra kelt, hogy 29 hét alatt 16 európai országba ellátogatva egy rendkívüli roadshow keretében mutassa be legújabb innovációit az orvosi képalkotás területén, amelyek sok beteg életét menthetik meg.

A nagyszabású program keretében a vállalat olyan technológiákat és megoldásokat mutat be, amelyek segítenek a rák korai felismerésében, ugyanakkor a gyors diagnózis felállítását is lehetővé teszik. A koronavírus-járvány miatt érvényben lévő biztonsági szabályokat betartva a GE Healthcare oktatócsapata biztonságos, személyre szabott bemutatók keretében kalauzolja végig a látogatókat a női egészséget szolgáló, a csont- és anyagcsere-állapotot vizsgáló, illetve a röntgen és onkológiai technológiák és megoldások között, amelyek nem csak a gyors diagnózis felállítását segítik elő, hanem a megalapozott döntésre épülő, elsőrangú ellátás biztosítását is lehetővé teszik.

A legújabb orvosi képalkotó technológiákat bemutató roadshow keretében a GE Healthcare kamionját június 16-án Siófokon, 18-án Debrecenben két szakmai konferencia részvevői is láthatják élőben. A GE Healthcare csapata radiológusokat, onkológusokat, szonográfusokat és más szakembereket vár a kamionba, de szívesen látja a korszerű orvosi képalkotó megoldások iránt érdeklődő diákokat is.

Innovatív eszközök mesterséges intelligenciával

"A világjárvány súlyos zavarokat okozott a női egészség terén is, különösen az onkológia területén. Elég csak annyit mondani, hogy a mammográfiai szűrések 90%-kal estek vissza a Sars-CoV-2 pandémia következtében, holott a korai diagnózissal 25–30%-kal csökkenthető a mellrák miatti elhalálozás kockázata” - mondta el Laura Hernandez, a GE Healthcare Női Egészség és Röntgen üzletágakért felelős ügyvezetője az EMEA (Európa, Közel-Kelet és Afrika) régióban. „Ez a női egészségre koncentráló roadshow azért született meg, hogy ily módon is közelebb hozhassunk az innovatív megoldásokat az egészségügyi szakemberekhez. Mindössze hat hét alatt sikerült megszerveznünk ezt a több mint 29 hétig tartó körutat, amelynek során az érdeklődők a megoldásainknak köszönhető csodálatos történeteket is hallhatnak majd a GE kiváló szakemberekből álló csapatától” – tette hozzá a GE vezetője. Kiemelte, hogy Magyarországon már most is több pozitív történetet köszönhetünk az innovatív diagnosztikai eszközöknek.

„A GE Healthcare több, világméretű kampányt indított, annak érdekében, hogy felhívja a figyelmet a női egészség megőrzésénének fontosságára. Célunk az, hogy a GE innovatív, magyar mérnökök közreműködésével fejlesztett diagnosztikai megoldásai hozzájáruljanak a betegségek korai felismeréshez és a pontos diagnózisok révén több élet megmentéséhez” – foglalta össze a kamion útjának célját dr. Ascsillán Endre, a GE Közép- és Kelet-Európáért felelős alelnöke.

A GE Healthcare intelligens eszközök, adatelemzés, alkalmazások és szolgáltatások révén, az Edison platform támogatásával teszi lehetővé az egészségügyben dolgozók számára, hogy gyorsabb és megalapozottabb döntéseket hozhassanak. Európában elsőként Budapesten, egyetemi környezetben alkalmazták a GE Healthcare Thoracic Care Suite nevű algoritmusát, amely mesterséges intelligencia felhasználásával 8 különböző tüdőelváltozást képes detektálni. Emellett hozzájárul a koronavírus fertőzésre utaló jelek felismeréséhez, ilyen például a tuberkulózis vagy a tüdőgyulladás. A világon is csak néhány helyen elérhető különleges eszközt június elején helyezték üzembe és már a betanítási fázisban előfordult, hogy egy páciensnél 2 elváltozást is detektáltak a mesterséges intelligencia segítségével.

Életmentő szűrések és jobb betegélmény

Az emlőrák a nők körében a leggyakoribb daganatos megbetegedés, évente 2,1 millió nőt érint. A WHO becslések szerint 2018-ban 627 000 nő halt meg mellrákban, amely a nők rákos megbetegedésben történt elhalálozásának 15 százalékát jelenti. Magyarországon 2019-ben százezer lakosra 328 rák okozta haláleset jutott, amely az összes haláleset 24 százalékáért felelős, a férfiak esetében a tüdő-, míg a nőknél a mellrák a leghalálosabb. Az összes daganatos megbetegedés 30-50%-a megelőzhető. A rák elleni eredményes védekezés legköltséghatékonyabb és egyben hosszú távú stratégiája a szakemberek szerint a megelőzés, valamint az ehhez kapcsolódó nemzeti szűrőprogramokon való részvételre történő ösztönzés.

„Európában a vizsgálatra behívott nők mindössze 50%-a jelenik meg a szűrésen, mert félnek az eredménytől és a vizsgálat során fellépő fájdalomtól. Ezért a pozitív betegélmény nagyon fontos szempont számunkra az új megoldások kifejlesztésekor. Tudjuk, hogy a technológia, a mesterséges intelligencia, a protokollok és az emberi interakciók egyaránt beletartoznak a betegélménybe, és ezt a tudásunkat örömmel megosztjuk másokkal is, például egy ilyen nemzetközi szakmai roadshow keretében” – fejtette ki Széll Gábor a GE Healthcare Kereskedelmi vezetője „Nagyon büszke vagyok arra, hogy a roadshow Magyarországot is érinti és remélem, hogy a siófoki és debreceni rendezvényekre látogató egészségügyi szakemberek is örömmel látogatnak majd el hozzánk, hogy többet tudhassanak meg a diagnosztika jövőjéről.”

Diagnosztikai eszközök a fedélzeten a betegek szolgálatában

A nők egészségvédelmét a középpontba helyező rendezvény olyan témákkal foglalkozik majd, mint a rák gyors diagnosztizálása és korai felismerése, a személyre szabott mellgondozás és a „one-stop” emlőklinikák jelentősége, valamint a mesterséges intelligencia alkalmazása az orvosi képalkotás, a csontállapot-felmérés és egyebek területén. A szakemberek többek között az alábbi megoldásokat mutatják be:

·      Senographe Pristina™ – 3D-s mammográfiai készülék, amely megkönnyíti a páciens pozícionálását és kényelmesebbé teszi számára a vizsgálatot;

·      Pristina Serena™ – biopsziás feltét, amely mind a szakemberek, mind a páciensek számára átalakítja a biopszia élményét azáltal, hogy nagy munkaterületet hoz létre és precíziós célzással növeli a biopszia pontosságát;

·      CESM biopsziai megoldások – A SenoBright™ HD kontrasztos spektrális mammográfiai (CESM) készülék kiemeli azokat a területeket, ahol szokatlan véráramlás tapasztalható, így segít megtalálni azokat a léziókat, amelyeken akár biopsziát is kell végezni. A Serena Bright™, kontrasztos sztereo biopsziaa radiológusokat segíti a megalapozottabb diagnózis felállításában, miközben alacsony dózisú sugárzást bocsát ki a vizsgálatok során;

·      Invenia™ ABUS 2.0 – az automatizált emlővizsgáló ultrahang-készülék a sűrű mellszövetben is képes észlelni a rákos elváltozást, így a mammográfiás vizsgálat mellett végezve növeli a mellrák észlelésének esélyét;

·      LOGIQ™ E10 sorozat – innovatív technológiákat és mesterséges intelligenciát alkalmazó ultrahang-készülék, amely segít a gyorsabb és pontosabb diagnózis felállításában;

·      enCORE v18 – sokféle klinikai funkcióval rendelkező szoftverplatform a csont- és az anyagcsere-állapot vizsgálatához és diagnosztizálásához – egy DXAVision™ technológiát alkalmazó kettős energiájú röntgen-abszorpciometria készülék (DXA), amely egyetlen egyszerű, egyesített munkafolyamatban vizsgálja a csont ásványianyag-sűrűségét és elemzi a testösszetételt.

A GE Healthcare-ről

A GE Healthcare a GE (NYSE: GE) 18 milliárd dolláros egészségügyi üzletága. Az orvosi képalkotó, betegfigyelő berendezések és digitális technológiák vezető szolgáltatójaként, a GE Healthcare intelligens eszközök, adatelemzés, alkalmazások és szolgáltatások révén, az Edison platform támogatásával teszi lehetővé az egészségügyben dolgozók számára, hogy gyorsabb és megalapozottabb döntéseket hozhassanak. Az egészségügyi ágazatban szerzett több mint 100 éves tapasztalattal és világszerte mintegy 50 000 alkalmazottal a vállalat egy olyan ökoszisztéma középpontjában működik, amely a precíziós egészségvédelem irányába haladva az egészségügyi ellátás digitalizálására és a termelékenység növelésére törekszik, valamint világszerte javítja a betegek, szolgáltatók, egészségügyi rendszerek és kutatók eredményeit.

A fenti fotón a háttérben Széll Gábor, a GE Healthcare Kereskedelmi igazgatója, Jenei Zoltán, Országos kórház-főigazgató látható.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink