• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

Izraelben könnyítettek az abortusz szabályozásán

Hírek 2022.06.28 Forrás: MTI
Izraelben könnyítettek az abortusz szabályozásán

A terhesség első heteiben ezentúl nem a kórházakban, hanem a rendelőkben, gyógyszerekkel végzik majd el a beavatkozást.

Az izraeli törvényhozók olyan, három hónap múlva életbe lépő törvénymódosításokat fogadtak el a kneszet munkaügyi és népjóléti bizottságában hétfőn, amelyek megkönnyítik a nők számára a művi terhesség-megszakítást.

Noha az abortusz-bizottságokat nem szüntették meg, de a kneszet jóváhagyott több könnyítő változtatást, amelyet Nicán Horovic egészségügyi miniszter, a baloldali liberális Merec párt elnöke támogatott.

Horovic a ynetnek elmondta, hogy a terhesség első heteiben ezentúl nem a kórházakban, hanem az egészségbiztosító pénztárak rendelőiben, gyógyszerekkel végzik majd el a beavatkozást, és ebben az időszakban a nők mentesülnek a megjelenés alól a bizottságok előtt. Az ilyenkor kitöltendő nyomtatványokat majd az internetről is le lehet tölteni személyes megjelenés nélkül, és eltávolítják belőlük az emberek magánszféráját durván érintő kérdéseket.  

Az eddigi, 1977-ből származó űrlapról törlik az olyan kérdéseket, amelyek azt vizsgálják, hogy a nők vagy partnereik használtak-e fogamzásgátlót, azonban továbbra is megkérdezik, hogy volt-e korábban abortuszuk, mert ez a kérdés orvosi szempontból fontos lehet.

"A nő testéhez fűződő jogai egyedül a nőt illetik meg" - hangsúlyozta közleményében Nican Horowic miniszter. A tárcavezető az izraeli módosítást összehasonlította az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságának múlt heti döntésével, amely felülvizsgálta azt az 1973-as Roe kontra Wade határozatot, amely megakadályozta, hogy az ügyben a döntés az egyes tagállamok hatásköre legyen, s megakadályozta, hogy országosan betiltsák az abortuszt.

"Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságának lépése, amely megtagadja a nőktől a testük feletti uralmat, visszafelé tart, elnyomja a nőket, és száz évvel visszaveti a szabad és liberális világ vezetőjét" - mondta Horowitz.

Korábban a helyi médiában számos nő számolt be az abortusz-bizottságokban őt ért megaláztatásokról, tolakodó kérdésekről, és olyan kísérletekről, amelyekkel megpróbálták megakadályozni kérésük teljesítését.

Az izraeli nőszervezetek koalíciója megdicsérte Horovicot a könnyítésekért, de bejelentette: arra törekszenek, hogy törvényi szabályozással teljesen szüntessék meg az abortusz-bizottságokat.

Legolvasottabb cikkeink