• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Járvány: kevesebb új megbetegedés Németországban

Hírek Forrás: MTI

Remélik, hogy az egy hónapja tartó, 31 halálos áldozatot követelő járvány végéhez közeledik.

Az elmúlt 24 órában kevesebben betegedtek meg az EHEC-bélbaktérium okozta hasmenéses járványban Németországban, mint korábban. Mindezt az egészségügyi miniszter jelentette be egy szombati nyilatkozatában. Daniel Bahr ugyanakkor nem zárta ki, hogy az elkövetkező napokban a súlyos fertőzésnek további halálos áldozatai lesznek. Utalt arra, hogy elsősorban az észak-németországi kórházakban mintegy 700, életveszélyes állapotban lévő beteget ápolnak. Esetükben ugyanis fellépett az úgynevezett hemolitikus urémiás szindróma (HUS), ami súlyos vérszegénységet, valamint veseelégtelenséget jelent.

A betegek és a fertőzésgyanús esetek száma meghaladja a 4000-et.

Az egészségügyi miniszter úgy vélekedett, hogy a jelenlegi helyzetben különös figyelmet kell fordítani a kórházak segítésére. Hangsúlyozta annak szükségességét, hogy minden fertőzéses beteget a lehető legjobb körülmények között lássanak el. Bahr a segítség konkrét formáira nem utalt, de kijelentette: tudatában vannak annak, hogy az orvosok és az ápolók emberfeletti munkát végeznek.

Közben a kórokozó mutáns és ebből fakadóan különösen agresszív baktérium terjedésével kapcsolatban szűkül a kör, de még távolról sem zárult be. A spanyol uborka után az észak-németországi uborka, a paradicsom és a saláta is lekerült a fogyasztásra nem ajánlott zöldségfélék listájáról, amelyen immár egymagában a növényi csíra szerepel.

A hatóságok a napokban kinyomozták, hogy a baktériumot nagy valószínűséggel egy alsó-szászországi biokertészeti üzemből származó növényi csíra terjeszti. Pénteken délután pedig azt is bejelentették, hogy a mostani járványt okozó, konkrét kólibaktériumot ki is mutatták egy düsseldorfi szeméttárolóban egy kibontott zacskóban talált csírán. Mindezt szombaton újabb vizsgálattal erősítették meg. A tároló egyébként egy olyan családé, amelynek korábban két tagja betegedett meg a fertőzésben. Továbbra is nagy fejtörést okoz azonban, hogy miként került a járványt okozó bélbaktérium a növényi csírára.

A német gazdák szövetsége szombaton élesen bírálta az egészségügyi hatóságokat. A szövetség felrótta, hogy az észak-németországi uborka, a paradicsom és a saláta minden alapot nélkülöző "befeketítésével" a hatóságok a gazdáknak 100 millió eurót megközelítő kárt okoztak.

Legolvasottabb cikkeink