• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Járványhírek a nagyvilágból

Hírek 2020.07.03 Forrás: MTI
Járványhírek a nagyvilágból

A korlátozások további enyhítéséhez szükséges kritériumoknak jelenleg nem felel meg Kárpátalja sem.

Az eddigi egyik legrosszabb mutató Ukrajnában

Ukrajnában péntekre egy nap alatt ismét kiugróan nagy számú, 876 új koronavírusos fertőzöttet azonosítottak, a Covid-19 betegségbe pedig 27-en haltak bele, közülük 11-en az ország legfertőzöttebb régiójában, Lviv megyében - derült ki az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által közétett adatokból, amelyeket az egészségügyi minisztérium is megerősített.

A napi 27 halálos áldozat az eddigi egyik legrosszabb mutató az országban. Ennél több elhunytat június 16-án jegyeztek fel, aznap halt meg a járvány kezdete óta a legtöbb beteg, 31 - mutatott rá az Ukrajinszka Pravda hírportál.

A közzétett adatok alapján az azonosított fertőzöttek száma az országban mostanra elérte a 46 ezer 763-at. Az elhunytaké 1212-re emelkedett, miközben eddig 20 ezer 558-an gyógyultak meg, közülük 505-en az elmúlt napban. Az aktív betegek száma 24 ezer 993-ra nőtt.

Előző nap ismét a nyugat-ukrajnai Lviv megyében jegyezték fel a legtöbb új fertőzéses esetet, szám szerint 153-at. A megyében az azonosított fertőzöttek száma elérte az 5883-at, az elhunytaké 157-re nőt, míg eddig 873-an gyógyultak meg.

A napi fertőzöttek számát tekintve a második helyre a főváros, Kijev került a statisztikában, ahol előző nap 105 új esetet és egy halálos áldozatot jegyeztek fel, a harmadikra pedig Kárpátalja, ahol pedig 80-an betegedtek meg, és még öten hunytak el a fertőzés szövődményei következtében.

Kijev az ország második legfertőzöttebb területe Lviv megye után. A fővárosban az azonosított fertőzöttek száma mostanra 5347-re nőtt, a halálos áldozatoké 112-re, míg eddig 1733-an gyógyultak meg.

Kárpátalja megyében a regisztrált fertőzéses esetek száma elérte a 3126-ot, az elhunytaké a 102-őt, míg eddig 987-en győzték le a kórt.

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter szokásos napi tájékoztatóján mindazonáltal igyekezett megnyugtatni a lakosságot afelől, hogy a kormány nem tervezi a visszatérést a szigorú országos karanténhoz akkor sem, ha a 100 ezer főre eső Covid-19-betegek száma túllépi a 60-at. Közölte, hogy a pénteki adatok alapján az országban már 100 ezer főre 59,7 aktív beteg jut. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az országban elsődlegesen a karantén adaptív formája marad érvényben, azaz azokban a régiókban szigorítanak a korlátozásokon, amelyekben ezt a járványhelyzet megköveteli a meghatározott kritériumok, elsősorban a betegek száma, a fertőzés terjedésének dinamikája és a kórházi ágyak leterheltsége alapján. Kiemelte viszont azt is, hogy országos szinten továbbra is érvényben vannak olyan általános szabályok, mint az arcmaszk kötelező viselése a nyilvános helyeken és a közösségi közlekedési eszközökön, a távolságtartás, a fertőtlenítőszerek használata, valamint a különböző rendezvényeken részt vevők létszámára vonatkozó korlátozások.

Az egészségügyi tárca adatai alapján a korlátozások további enyhítéséhez szükséges kritériumoknak jelenleg nem felel meg a főváros, Kijev és kilenc megye, köztük Kárpátalja.

Lvivben (Lembergben) a városi vezetés veszélyhelyzeti bizottsága megtiltotta az éjszakai klubok működését az ottani járványhelyzet miatt - számolt be pénteken az Ukrajinszka Pravda.

Olaszországban ezer alá csökkent a kórházban kezelt fertőzöttek száma
Március 2. óta nem volt annyira alacsony a kórházban kezelt koronavírus-fertőzött betegek száma, mint csütörtökön. Az újonnan fertőzöttek száma azonban az utóbbi négy napban fokozatosan emelkedett.

A kórházban tartózkodó Covid-19 betegek száma 963-ra süllyedt, ilyen kevesen csak a járvány második hetében voltak. Intenzív osztályon már csak 82 beteg van. A járvány tetőzésének időszakában, április 4-én több mint 29 ezer beteg volt kórházban és több mint négyezren az intenzíven. Jelenleg tizenegy tartományban nincsen intenzív osztályon kezelt koronavírus-fertőzött.

Az aktív fertőzöttek száma 15 060-ra csökkent, de az újonnan fertőzöttek száma egymás utáni negyedik nap is emelkedett, 201 esettel a korábbi 187 után. A gyógyultak száma meghaladja a 191 ezret, a halottaké elérte a 34 818-t. Egy nap alatt harminc beteg halt meg a szerdai huszonegy után. A gyógyultakat és halottakat is számolva a diagnosztizált fertőzöttek száma elérte a 240 961-et.

Az új fertőzöttek majdnem felét Lombardia tartományban szűrték, ahol huszonegyen haltak meg a korábbi hat után.

Az Adriai-tengerre néző északkeleti Veneto, Friuli - Venezia Giulia és Emilia Romagna tartomány közös, német nyelvű reklámmal igyekszik csalogatni a németországi és ausztriai turistákat. Vitát váltott ki a déli Calabria ellenreklámja, amely szerint a turisták jobban teszik, ha nem a járványtól sújtott adriai üdülőhelyeket, hanem az ettől távolabbi és biztonságosabb calabriai strandokat keresik fel.

Lorenza Lain a velencei szállodások szövetségének pénztárosa a La Stampa napilapnak elmondta, a hotelszobák felét talán szeptemberre tudják ismét vendégekkel megtölteni. A legtöbbet költő amerikai, orosz és kínai turisták legalább 2021-ig esedékes távolmaradása azonban jelentős bevételkiesést jelent.

Törökországban alig mérséklődött a fertőződés üteme
Törökországban az előző napi 1192 után csütörtökön 1186-tal emelkedett a koronavírus-járvány igazolt fertőzöttjeinek száma - közölte Fahrettin Koca török egészségügyi miniszter a Twitteren. A mostani adattal az igazolt esetek száma 202 284-re nőtt.

A napi esetszámok a hatósági intézkedések enyhítését követően 900 körüli értékekről indulva június közepén néhány nap alatt 1600 közelébe, a május közepi szintre jutottak. A mutató azóta 1186-nál alacsonyabban még nem járt.

Csütörtökön az előző napnál kettővel kevesebben, 17-en vesztették életüket a fertőzés szövődményeiben. A halálos áldozatok száma ezzel 5167-re emelkedett a kis-ázsiai országban. Az elmúlt 24 órában mind az intenzív osztályon fekvő, mind a lélegeztetőgépre szoruló betegek száma nőtt, az előbbi 1035-ről 1067-re, az utóbbi 362-ről 372-re.

A gyógyultak száma 1543-mal 176 965-re emelkedett, ők teszik ki tehát az összes eset már csaknem 87,5 százalékát. A 83 milliós országban eddig 3,48 millió vírustesztet végeztek el.

Koca a csütörtöki Twitter-bejegyzésében - bár a pontos adatokat nem ismertette - arról számolt be, hogy a legtöbb fertőzöttet Isztambul, Ankara, Gaziantep, Konya és Bursa tartományban regisztrálták. Egyúttal rosszallását fejezte ki amiatt, hogy egyre több olyan jelenetet látni, amely kockázatot jelent a közegészségre.

A közlekedési járműveken az utasok nem tartják be egymás között az előírt távolságot - hozta fel példaként a miniszter.

Legolvasottabb cikkeink