Komolyabb probléma egyetlen jégkrémmel adódott az édesítőszer jogszerűtlen használata miatt.
Vaníliás, dobozos jégkrémeket ellenőrzött Szupermenta programjában a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Összesen 18 dobozos jégkrém komplex ellenőrzését végezték el: a mikrobiológiai vizsgálatok mellett a termékek zsír-, fehérje-, cukor-, szárazanyag-, valamint szacharóz-tartalmát is vizsgálták, ahogyan az édesítőszer mennyiségének mérése sem maradhatott el, olvasható a hatóság honlapján.
A biztonsági paraméterek közül minden terméknél ellenőrizték a Salmonella, a Listeria monocytogenes és az Enterobacter fajok jelenlétét, de szerencsére egyik sem volt kimutatható. Szintén vizsgálták, hogy a „mentes”-ként jelölt jégkrémek megfelelnek-e a valóságnak. A glutén-, laktóz- vagy tejfehérjementes jégkrémek esetében sem volt kifogásolnivaló.
A minőségi paraméterek közül kiemelhető a zsír-, a fehérje és a cukortartalom vizsgálata, illetve az, hogy azok összhangban állnak-e a tápértékjelölésben feltüntetett adatokkal. Az egyik jégkrémnél a gyártmánylapban feltüntetett minimum értékhez képest alacsonyabb zsírtartalmat mértek, ezért a vállalkozót kötelezzük a hiba kijavítására.
Komolyabb probléma egyetlen jégkrémmel adódott az édesítőszer jogszerűtlen használata miatt. Édesítőszert ugyanis – az előírások szerint – csak akkor lehet felhasználni, ha a termék csökkentett energiatartalmú vagy hozzáadott cukor nélküli. Az érintett készítmény cukrot tartalmazott, így a csökkentett energiatartalmú kitételnek (30 százalékkal alacsonyabb energiatartalom a hasonló termékekhez képest) kellett volna megfelelnie. Ez azonban nem teljesült, így az előállító élelmiszer-ellenőrzési bírságra számíthat, emellett a hatóság kötelezi a hiba javítására.
Összesen öt termékkel kapcsolatban indult hatósági eljárás. Négy jégkrémnél a kisebb jelentőségű jelölési problémák miatt a Nébih figyelmezteti a felelős vállalkozókat. Míg a komolyabb súlyú édesítőszer használati hiba miatt körülbelül 300.000 forint élelmiszer-ellenőrzési bírságra számíthat az érintett előállító.
A Szupermenta terméktesztek hagyományainak megfelelően ezúttal is sor került a kedveltségi vizsgálatra, ahol az ítészek „vak kóstolásos” módszerrel értékelték a hideg csemegéket. Végül a külső megjelenés, az állag, az illat és az íz pontozásával alakult ki a vaníliás dobozos jégkrémek Szupermenta rangsora. Első helyen a Tesco vaníliás jégkrém végzett. Második lett a Gelatelli Bourbon vaníliás jégkrém, míg a versenyt harmadikként a Tesco Value vaníliaízű jégkrém zárta.
További információk, érdekességek és a részletes vizsgálati eredmények elérhetők a Nébih Szupermenta termékteszt oldalán.