• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Jelentős érdeklődés mellett zajlott az ÉMOT II. kongresszusa

Hírek 2020.02.17 Forrás: Weborvos
Jelentős érdeklődés mellett zajlott az ÉMOT II. kongresszusa

Az életmód orvostan már több hazai orvosi egyetem képzésében is benne foglaltatik, és további képzések is szerveződnek.

Február 14-15-én Kecskemét volt a találkozóhelye azoknak az orvosoknak, dietetikusoknak, gyógytornászoknak, betegszervezet vezetőknek, akik szerették volna tovább mélyíteni tudásukat az életmód orvoslás területén. Az elméleti előadások és gyakorlati workshop-ok komoly érdeklődésre tartottak számot - számoltak be a rendezvényről a szervezők.

Az életmód orvoslás egye szélesebb körben elismert diszciplína

A kecskeméti Granada Hotelben rendezett II. Magyar Életmód Orvostani Kongresszus célja világos volt a résztvevők számára: az életmód orvoslás szakmai-tudományos-kutatási újdonságainak bemutatásának ötvözése a kötetlen eszmecserével, gyakorlati kérdések megvitatásával.

Nagy megtiszteltetést és a szakma egyre magasabb szintű elismerését jelentette, hogy a megnyitót dr. Babai László, ÉMOT elnök mellett az Egészségügyért Felelős Államtitkárság képviselője tartotta.  Az ÉMOT nemzetközi kapcsolatrendszerének eredményeként a konferencián a European Lifestyle Medicine Organisation főtitkára, Ioan Haned MD is részt vett, előadott az európai társaság új képzési programjáról.

A két, tartalmilag igen gazdag napon alkalom volt megismerni a kardiovaszkuláris betegségek életmódi kezelésének alapjait, a praxisközösségek működésének lehetőségeit, az életmód orvoslás gyakorlati szempontjait és a betegszervezetek működésének tanulságait. Külön szekció foglalkozott a diabetes mellitus, a metabolikus szindróma, és a daganatos betegségek életmódbeli vonatkozásaival, illetve részletes kitekintetést kaphattak a résztvevők az életmód orvoslás gyakorlatáról, érvényesülésének lehetőségeiről. Összesen 47 előadás és 16 e-poszter előadás hangzott el, ami önmagában is a téma iránti egyre szélesebb körű érdeklődést jelképezi.

Nagyon tanulságos volt megfigyelni a szakorvosok, háziorvosok és betegek szemszögéből elhangzott előadások közös vonásait és a felmerülő kérdésekre adható lehetséges válaszokat.

Különösen nagy sikert arattak az Életmód Orvosi Központ dietetikusainak és mozgásterapeutáinak gyakorlati bemutatói, amelyek során egyrészt terített asztalok mellett az egészséges táplálkozással kapcsolatos kérdésekre kaphattak válaszokat az érdeklődők, másrészt megtudhatták, hogyan is zajlik a valóságban egy mozgásterápiás felmérés a szobabiciklin.

A két nap végső tanulságaként levonható egyik legfontosabb következtetés, hogy az életmód nemcsak a prevencióban, de a gyógyításban is döntő szerepet játszhat, ám ehhez mind az betegek, mind a gyógyítók tekintetében folyamatos edukációra és elköteleződésre van szükség. E tekintetben örömteli fejlemény, hogy az életmód orvostan már több hazai orvosi egyetem képzésében is benne foglaltatik, és további képzések is szerveződnek.

Az ÉMOT II. konferenciájának sikeréért külön köszönet illeti a Tudományos Bizottság elnökét, Dr. Barna Istvánt, a tagokat, Prof. Dr. Apor Pétert, dr. Babai Lászlót, Prof. Dr. Barkai Lászlót, Kubányi Jolánt, Prof. Dr. Lázár Imrét, Dr. Margitai Barnabást, Dr. Paulik Editet, Dr. Vernes Rékát, Dr. Veres-Balajti Ilonát, valamint a Szervező Bizottság tagjait, Dvorák Mártont, Gergely Tímeát, Sulák Ádámot és Varga Dórát - írták.

Legolvasottabb cikkeink