• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Jelentősen csökkenti a halálozási kockázatot egy gyógyszer

Hírek Frissítve 2020.06.17 Forrás: MTI
Jelentősen csökkenti a halálozási kockázatot egy gyógyszer

Olyan gyulladáscsökkentőről van szó, amely ott van a gyógyszertárak polcain és világszerte is széles körben hozzáférhető.

Jelentősen csökkenti a súlyos állapotban lévő koronavírus-betegek halálozási kockázatát egy olcsó szteroidalapú gyógyszer, amely már évtizedek óta létezik - közölte kedden a nagy-britanniai klinikai tesztelést irányító szakértő. Peter Horby professzor, aki az Oxfordi Egyetemen az újonnan felbukkanó ragályos betegségek kutatásával foglalkozik, Boris Johnson brit miniszterelnökkel közös kedd esti Downing Street-i sajtótájékoztatóján elmondta: a Nagy-Britanniában Dexamethasone néven bejegyzett, alacsony szteroidtartalmú szer - amely már több mint hatvan éve létezik - a klinikai próbák tanúsága szerint a lélegeztetésre szoruló koronavírus-betegek körében 35 százalékkal, az oxigénkezelésben részesülő, de lélegeztetőgépes kezelést nem igénylő páciensek esetében 20 százalékkal csökkenti a halálozás kockázatát.

Horby professzor elmondta, hogy ez a világ eddigi legnagyobb ilyen jellegű országos klinikai próbáján derült ki. A múlt hétfőn véget ért, három hónapig tartó tesztben 175 brit kórház és 11 500 beteg vett részt. A tesztelési időszakban hat gyógyszert próbáltak, a Dexamethasone tesztjébe hatezer beteget vontak be. Peter Horby elmondta: olyan gyógyszerről van szó, amely folyamatosan ott van a gyógyszertárak polcain és világszerte is széles körben hozzáférhető.

Az oxfordi professzor tájékoztatása szerint a próbák azt mutatták, hogy minden nyolc kritikus állapotú, lélegeztetésre szoruló koronavírus-beteg közül egynek az életét a Dexamethasone menti meg. Hozzátette: nyolcfős betegcsoportokra vetítve egy élet megmentése hozzávetőleg 40 fontba (kevesebb mint 16 ezer forintba) kerül ezzel a gyógyszerrel, amelyet sok más betegség esetén is használnak gyulladáscsökkentésre.

Boris Johnson a kedd esti sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, hogy a Dexamethasone gyógyszerrel elért eredmény "valós ok az ünneplésre". Hozzátette: figyelemreméltó brit tudományos vívmányról van szó, és a kormány már intézkedett annak biztosítására, hogy a szerből elégséges mennyiség legyen hozzáférhető akár a Covid-19-járvány újabb hulláma esetén is. 

Chris Whitty angliai tisztifőorvos, a brit kormány egészségügyi főtanácsadója kedd esti Twitter-bejegyzésében a koronavírus-járvány kezdete óta elért eddigi legfontosabb teszteredménynek nevezte a Dexamethasone klinikai próbája során kimutatott életmentési arányt. Whitty professzor is hangsúlyozta, hogy a széles körben hozzáférhető, biztonságos és jól ismert gyógyszer jelentős mértékben csökkenti a halálozási arányt a lélegeztetésre szoruló koronavírus-betegek körében.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) "tudományos áttörésként" értékelte kedden a dexamethasone nevű gyógyszerről szóló brit bejelentést, miszerint az jelentősen csökkenti a súlyos állapotban lévő koronavírus-betegek halálozási kockázatát, több amerikai orvos azonban szkeptikus a bejelentéssel kapcsolatban.

Kathryn Hibbert, az amerikai Harvard Egyetem massachusettsi általános kórháza intenzív osztályának igazgatója azonban így nyilatkozott: "Megégettük már magunkat, és nemcsak a koronavírus világjárvány alatt, hanem előtte is azzal, hogy érdekes eredményekről számoltak be nekünk, de amikor részletesen  megnézhettük az adatokat, az már nem volt olyan meggyőző." A részletekből jobban tudnak majd ítélni, kiderül, hogy mely betegen mekkora dózisban segített leginkább a gyógyszer. Reménykedő, de egyelőre ő nem változtat eddigi gyakorlatán - tette hozzá.

Thomas McGinn, New York legnagyobb egészségügyi ellátórendszerének, a Northwell Health-nek a főorvos-helyettese azt mondta a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva: a szteroidok képesek lerontani az immunrendszert, ezért az orvosoknak óvatosan kell dönteniük alkalmazásukról minden egyes beteg esetében. Ő is várja a részleteket, más orvosok véleményét, és azt, hogy a kísérletet valamelyik komoly orvosi lapban publikálják.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink