• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Jön a neheze: Merkely fel, Kásler el?

Lapszemle 2020.04.28 Forrás: valaszonline.hu
Jön a neheze: Merkely fel, Kásler el?

Miért építgeti a kormánysajtó Merkely Béla Semmelweis-rektor képét a nyilvánosság előtt?

A járvány elején egy kormánylap névtelen szerzője Kásler Miklós lemondatását kérve Merkely Bélát, a Semmelweis Egyetem rektorát ajánlja miniszternek. Egy hete a rektor szembemegy Káslerrel, amikor kimondja: Cserháti Péter felmentésénél a menesztett főigazgatónak, nem pedig a miniszternek volt igaza. Merkely ott van a vérplazmán alapuló klinikai vizsgálatoknál, az új magyar lélegeztetőgép kifejlesztésénél és információink szerint négy orvosi egyetemen eddig összesen 30 ezer tesztet végeztetett. Magyarország sosem látott kihívásra készül, a korlátozások lassú oldásával ugyanis ki fog derülni: a járványcsúcs még hátravan, tovább nő a betegek és a halottak száma is. Az Orbán Viktor által kijelölt május 3-i határnap személyi váltást hoz, és ezért építgeti a kormánysajtó Merkely Béla Semmelweis-rektor képét a nyilvánosság előtt? Nem akármilyen hét előtt állunk - írta a válaszonline.hu.

A rektor aktív szerepet vállalt az utóbbi hetek legélesebb egészségügyi konfliktusában, amelynek során Kásler Miklós miniszter és Horváth Ildikó egészségügyi államtitkár felmentette Cserháti Pétert, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet főigazgatóját. A konfliktus azért alakult ki, mert a kormány több mint 30 ezer kórházi ágy kiürítését rendelte el, és a saját intézményében állítólag a főigazgató nem hajtotta végre az utasítást. Szakmai körökben éles tiltakozást váltott ki a lépés, amelyet nem indokol a jelenlegi járványügyi helyzet. Ráadásul a minisztérium Cserháti emberi és szakmai tisztességét is megkérdőjelezte. Merkely elsőként kérte fel új feladatra a felmentett főigazgatót, majd interjút adott a Pesti Srácoknak, amelyben hangot adott annak, hogy a vitában Cserhátinak van igaza. „Cserháti Pétert nagyon kiváló szakembernek tartom és rövid megbeszélésünk során arra a meggyőződésre jutottam, hogy ő valójában teljesítette a rábízott feladatokat” – fogalmazott. A rektor tehát feketeöves kormánypropagandisták oldalán kritizálta az Orbán-kormány miniszterét, ráadásul Merkely a főszerkesztő, Huth Gergely mikrofonja előtt ült. Hogy ez miért érdekes? Csak mert mutatja, hogy Kásler nem védett személy a kormánymédiában. Már régóta nem az.

A járvány kezdetén, március elején egy másik kormánylap, a Mandiner engedett hasábjaira bizonyos Tóth László nevű „vendégszerzőt”, hogy leírja, „Nincs elvégezve a munka, miniszterelnök úr”, a határozott vezetés hiánya „rendszerszintű zavarokat” okoz az egészségügyben. A gyakorlatilag névtelen szerző már akkor megtalálta a járvány levezénylésére megfelelő embert, „aki fiatalabb, energikusabb és határozottabb, mint Kásler Miklós. (Mint például Merkely Béla rektor úr – bocsássa ezt meg nekem)”.

Így megy ez: egy kormánytagot a kormánymédiában támadhatnak – feltéve, hogy a kormánytagot Kásler Miklósnak hívják.

Merkelyből ettől még nem feltétlenül lesz miniszter. Meglepődnénk például, ha besétálna a humántárca csapdájába, hiszen köztudott, hogy a csúcsminisztériumi szerkezet eleve kudarcra ítéli vezetőjét. A rektor ráadásul nem érdeklődik sem a szociális terület, sem a kultúrpolitika iránt.

Az is lehet tehát, hogy a Fidesz csak beenged a kommunikációs térbe néhány lendületesebb, nyugatias nézetet képviselő egészségügyi szakértőt, miután Kásler és Horváth Ildikó gyakorlatilag kirekesztődött onnan. A mostani éles helyzetben érdekesen hat a reformkori szófordulatokkal élő, az újságírókat „kisasszonynak” szólító miniszter, azt pedig megmondani sem tudjuk, mikor mutatkozott Orbán együtt a Magyar Orvosi Kamara előtt csaknem sírva fakadó, a Cserháti mellett kiálló kórházakkal (a Magyar Kórházszövetséggel) viszont levélben keménykedő Horváth Ildikó államtitkárral. 

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának felállítása óta Orbán soha nem nevezett ki a tárca élére hasonlóan ambiciózus embert, mint Merkely. Balog Zoltánt, vagyis az egyetlen politikus minisztert leszámítva választottjai idős professzorok voltak, szakmájuk tekintélyei, akik zavarba ejtő esetlenséggel mozogtak a politika világában. Vélhetően éppen ezért esett rájuk a kormányfő választása. Merkely 54 éves, hihetetlen munkabírású és veszedelmesen okos ember, akinek a karrieríve meredeken ívelt felfelé onnantól, hogy summa cum laude minősítéssel elvégezte az orvosi egyetemet. Korábban soha nem fordult elő például, hogy ne szívsebész, hanem kardiológus vezesse a Városmajori szívklinikát, de Merkely megcsinálta. Továbbiak a cikkben

Legolvasottabb cikkeink