• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Jónak minősültek a görögdinnyék a szezonális ellenőrzésen

Hírek 2024.08.09 Forrás: MTI
Jónak minősültek a görögdinnyék a szezonális ellenőrzésen

Az ellenőrzés során 268 forgalmazót és 311 tétel görögdinnyét ellenőriztek a Nébih és a vármegyei kormányhivatalok munkatársai.

Minőségi szempontból jól szerepeltek a görögdinnyék a hatósági vizsgálatokon, de jelölési és egyéb hibák miatt a felügyelők több mint 1,5 millió forint bírságot szabtak ki, és 5,5 tonna terméket kivontak a forgalomból - tájékoztatta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) pénteken az MTI-t.

A nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés során 268 forgalmazót és 311 tétel görögdinnyét ellenőriztek a Nébih és a vármegyei kormányhivatalok zöldség-gyümölcs minőségellenőrei július második felében. Az ellenőrzések tapasztalatai alapján a forgalmazók döntő többsége magyar görögdinnyét kínált, amelyek nagy része megfelelt a minőségi szabványoknak, valamint nyomonkövethetőek voltak.

Az összességében jó eredmények ellenére az ellenőrök 16 tétel kapcsán kifogást tettek, ebből 12 esetben jelölési hiba, 3 esetben ismeretlen eredetű, nem nyomonkövethető termék és 1 alkalommal a higiéniai követelmények megsértése miatt. Emiatt szabták ki 16 esetben az élelmiszer-ellenőrzési és élelmiszerlánc-felügyeleti bírságokat, emellett a felügyelők 12 tételt ki is vontak a forgalomból - közölte a Nébih.

Az élelmiszerlánc-biztonsági hivatal kiemelten vizsgálta a Békés vármegyei termelési helyszínt. A hivatal koordinációja mellett került sor olyan helyi őstermelők ellenőrzésére, akik a gyanú szerint csak kereskedtek a dinnyével, de ők maguk valójában nem termesztették. A gyanú több esetben is beigazolódott, és a helyszíni szemlét követően hatósági eljárás indult az őstermelői státusz visszavonása érdekében.

A közlemény szerint a Békés Vármegyei Kormányhivatal és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a határbelépési pontokon vizsgálta a román dinnye behozatalát, az ellenőrzések során nem tapasztaltak szabálysértést.

A nyári szezonális ellenőrzés-sorozat még nem ért véget. A görögdinnyék vizsgálata jelenleg is zajlik, amit a következő időszakban a grillsajtok és a növényvédő szerek ellenőrzése egészít ki - hívta fel a figyelmet a Nébih.

 

gká \ gkv