• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Karácsony Gergely az ingyenes tesztelés kiterjesztését javasolja

Hírek Frissítve 2020.09.10 Forrás: MTI
Karácsony Gergely az ingyenes tesztelés kiterjesztését javasolja

Orbán Viktor reagált: Karácsony Gergely építsen ki megfelelő munkakapcsolatot a kormány operatív törzsével. Karácsony reagált.

Karácsony Gergely főpolgármester Orbán Viktor miniszterelnöknek írt csütörtöki levelében az ingyenes tesztelés kiterjesztését javasolta a koronavírus-járvány második hullámának megfékezése érdekében. A főpolgármester Facebook-oldalán olvasható levél szerint a kormány és az orvosi kamara szakemberei egyaránt fontosnak tartják "az egyéni tesztelések azonnali bővítését, az ingyenes tesztek elérhetővé tételét az ország minden területén", hiszen sokan nem tudják kifizetni a tesztet, pedig ezen múlhat, hogy lesz-e munkahelyük, járhat-e iskolába gyermekük.

"Nyilván egyetértünk abban, hogy egyetlen magyar sem vesztheti el munkahelyét, és egyetlen gyermek sem maradhat le az iskolában csak azért, mert a kötelező állami protokoll betartását anyagi lehetőségeik nem teszik lehetővé" - írta. Ezért kérdezi a miniszterelnököt - folytatta -, hogy mit tervez a kormány "a tesztkapacitások bővítése és a hozzáférhető ingyenes tesztelés érdekében".

Karácsony Gergely szerint az oktatási intézményekben, a fiatalok között terjedő fertőzés miatt különösen indokolt a tanárok ingyenes állami szűrése. Külföldi példák azt mutatják, hogy a fertőzés négy-öt héten belül a fiatalabbakról átterjedhet az idősebbekre. Fontos lenne tudni, mit tervez a kormány egy ilyen forgatókönyv megvalósulása esetén - fogalmazott.

A főpolgármester levelében tájékoztatta a miniszterelnököt arról, hogy a főváros már több döntést hozott a járvány elleni védekezés érdekében: igyekszik elérni, hogy a tömegközlekedésben mindenki használjon maszkot és kiemelten védi szociális intézményeit.

"Sajnálattal kell megállapítanom ugyanakkor, hogy a felelős kormányzati szervektől a védekezésben eddig is jelentős szerepet játszó önkormányzatok - az első hullámhoz hasonlóan - továbbra sem kapnak érdemi tájékoztatást, semmiféle pluszinformációt. Meggyőződésem, az állampolgároknak is egyre nagyobb szükségük lenne a jelenleginél több és pontosabb információra a kormányzati szervek részéről" - írta Karácsony Gergely.

A főpolgármester a koronavírus-járvány második hullámának megfékezése érdekében gyors és egyértelmű állásfoglalást kért a kormánytól az ingyenes tesztelés bővítése és a fertőzés idősekre átterjedésének veszélye ügyében.

Orbán: Karácsony Gergely építsen ki megfelelő munkakapcsolatot a kormány operatív törzsével

A dolgok mostani állása szerint az operatív törzs nem látja szükségét annak, hogy Budapesten külön, speciális, az országos szabályoktól eltérő és annál szigorúbb intézkedéseket léptessen életbe - írta Orbán Viktor miniszterelnök a főpolgármesternek címzett csütörtöki válaszlevelében, melyben azt is javasolta: Karácsony Gergely építsen ki megfelelő munkakapcsolatot a kormány operatív törzsével.

A kormányfő a levelében - amelyet Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője bocsátott az MTI rendelkezésére - biztosította Karácsony Gergelyt, hogy a budapesti intézkedéseket szigorító javaslat a főpolgármester bevonása nélkül nem kerülhet a kormány asztalára.

Orbán Viktor emlékeztetett arra, hogy a koronavírus-járvány kitörése óta a kormány operatív törzset működtet Pintér Sándor miniszterelnök-helyettes vezetésével. A járvány kezeléséhez szükséges összes információt és szakmai tudást az operatív törzs gyűjti össze, s javaslatot tesz a kormánynak és a közegészségüggyel foglalkozó állami szerveknek, mit tegyenek, illetve mit ne tegyenek - olvasható a levélben.

A miniszterelnök azt írta: az operatív törzs munkájának eredménye mindenki számára hozzáférhető, így "az önkormányzat, a főváros és a főpolgármester úr számára is".

A kormányfő továbbra is azt javasolja Karácsony Gergelynek, hogy "építsen ki megfelelő munkakapcsolatot a kormány operatív törzsével".

Orbán Viktor a válaszlevelében azt írta, hogy a járvány első hullámával szembeni küzdelmet Magyarország megnyerte, "sok tapasztalatot szereztünk, és a védekezés számos formáját kipróbáltuk". "Ezekre a tapasztalatokra építjük a most megérkezett második hullám elleni küzdelmünket is" - mutatott rá a miniszterelnök.

Karácsony: hiába kezdeményeztek munkakapcsolatot a kormány operatív törzsével

A főváros még február végén kezdeményezte a munkakapcsolat kialakítását a kormány operatív törzsével, de ennek azóta sincs eredménye - közölte Budapest főpolgármestere pénteken a Facebook-oldalán.

Karácsony Gergely a bejegyzésében azt írta, hogy Orbán Viktor miniszterelnök csütörtöki válaszleveléből nem kapott választ arra, hogy a kormány megfogadja-e a saját szakértőinek a javaslatát, és elindul-e az ingyenes, tömeges tesztelés Magyarországon. "Cserébe kaptam egy - nevezzük úgy - jótanácsot: alakítsak ki megfelelő munkakapcsolatot az operatív törzzsel".

Ezt a fővárosi operatív törzs megalakulása után azonnal kezdeményezték, ugyanakkor azt a választ kapták, hogy "a védekezéssel kapcsolatban önkormányzati feladat eddig nem keletkezett, amennyiben erre sor kerül, haladéktalanul tájékoztatni fogjuk Önöket" - idézte fel Karácsony Gergely. Hozzátette: "ez február 29-én volt. Azóta semmi. Lehet, hogy a következő szökőévre várnak?"

Legolvasottabb cikkeink