• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

  • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

   Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

  • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

   Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Kardiológusok Társasága: Óvatosan az energiaitalokkal!

Hírek Frissítve 2019.07.12 Forrás: Weborvos
Kardiológusok Társasága: Óvatosan az energiaitalokkal!

Szívritmuszavarok kialakulásához vezethetnek azoknál, akik rendszeresen fogyasztják ezeket, vagy érzékenyek rájuk.

Itt a fesztiválok, koncertek, nyári táborok szezonja, a különböző energiaitalok most még gyakrabban lehetnek kísérői a gyerekek mindennapjainak. A magyar fiatalok túlnyomó többsége folyamatos fogyasztó, sokan úgy isszák, mint az üdítőt, ráadásul mind gyakrabban alkohol kíséretében, ami akár életveszélyes is lehet. Egy friss nemzetközi kutatás szerint sok esetben ezek az energiaitalok állnak az egészséges fiatal felnőttek hirtelen szívhalálának a hátterében, ugyanis súlyosbíthatják a rejtett szívbetegségeket. A Magyar Kardiológusok Társasága éppen ezért óvatosságra int fogyasztásukkal kapcsolatban.

Minden ötödik 10-14 éves gyerek energiaitalt „reggelizik” Magyarországon – ez derül ki az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet egy korábbi felméréséből. Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság által megrendelt, 16 országra kiterjedő vizsgálata szerint a magyar kamaszok 78 (!) százaléka fogyaszt energiaitalt, közülük 13 százalékuk úgynevezett „nagyivó”. A kamaszok különösen veszélyeztetett fogyasztók, mert sokan alkohollal, vagy intenzív testmozgással összekötve hörpintget, ami – a kiszáradás veszélye miatt - növeli a rosszullét kockázatát. Egy friss nemzetközi kutatás pedig arra az eredményre jutott, hogy ezek az energiaitalok állnak sok esetben az egészséges fiatal felnőttek hirtelen szívhalálának a hátterében, súlyosbíthatják ugyanis a rejtett szívbetegségeket. Az energiaitalok esetében a legnagyobb veszélyt a nagy cukor- és koffeintartalom jelenti, amelyek ritmuszavarok kialakulásához vezethetnek azoknál, akik rendszeresen fogyasztják ezeket, vagy érzékenyek rájuk. Amerikában egyetlen év alatt a 5448 koffeintúladagolásos eset 46 százaléka 19 év alattiakkal történt.

Magyarországon 2011 november 1. óta 422 hivatalos bejelentés érkezett a Nemzeti Népegészségügyi Központba (korábban ÁNTSZ). A statisztikák szerint volt, aki 2,5 liter (!) energiaitalt is megivott egy nap alatt. Az országos mentőszolgálat, az orvosi ügyeletet, a gyermekorvosok, háziorvosok, a védőnők, valamint az általános és középiskolák jelzései alapján a rosszullétek 25 százaléka lányokat, 75 százaléka fiúkat érintett. A beérkező adatok alapján a fogyasztással összefüggő túladagolás feltehetően két esetben okozott maradandó egészségkárosodást - tájékoztatta a Magyar Kardiológusok Társaságát a friss adatokról dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos, hozzátéve, hogy az esetek 23 százalékában alkohollal együtt fogyasztották az energiaitalt.

A rosszullét miatti bejelentések aránya életkor szerint: 3 százalékuk csupán 8-10 éves volt! 8 százalékuk a 11-12 évesek közül került ki, további 21,5 százalékuk a 13-14 éves korosztályba tartozott, míg 26 százalékuk 15-16 éves volt.

Vezető tünetek: tachycardia (szívritmuszavar), mellkasi fájdalom, szédülés, magas vérnyomás, émelygés, hányinger, remegés.

"Sokan azt gondolják, hogy bedobnak egy energiaitalt és minden helyrerázódik. Ha fáradtak, erőre kapnak, tovább tudnak ébren maradni, ha az agyuk nehezen pörög, majd felgyorsul. Összeszűkíti a hasi, zsigeri ereket is, miközben az agy több vért kap, ezáltal átmenetileg javul az összpontosító képesség, a figyelem, lerövidül a reakcióidő, lecsökken az álmosságérzés, az alvásigény, megemelkedik az adrenalinszint, nagyobb fizikai teljesítőképesség érzete alakul ki. Mindez rövid távon kétségtelenül igaz, később azonban negatív hatása van, ha túlzásba visszük. Különösen fontos, hogy a szívritmuszavarokkal küzdők, szívbetegek felejtsék el az energiaitalokat, de azok is, akiknek a szervezete érzékenyen reagál rá.

Az energiaitalok nagy dózisban tartalmaznak koffeint, ez önmagában is veszélyes, túlzott fogyasztása ártalmas lehet, extrém mennyiségben már azonnal is jelentkezhet a hatás.

Ami az összetevők hatását illeti; az energiaitalok – amelyek döntően vízből állnak (80-90% a víztartalmuk) egyik legfontosabb összetevője valóban a koffein, hiszen az az egyik funkciójuk, hogy a kávéhoz hasonlóan élénkítsenek.

Az európai uniós javaslat alapján a legtöbb országban 32 mg/100 ml dobozonként az energiaitalokban lévő koffein mennyisége. Ez azt jelenti, hogy egy 250 ml-es palackban, 80 mg koffein van, ami pontosan egy csésze presszókávé koffeintartalmának felel meg (vö. a zöld teában csészénként 36 mg, a fekete teában 47 mg koffein van, egy tábla csokoládéban pedig 50-60 mg koffein is lehet).

Jól látható tehát, hogy napi egy doboz energiaitallal bevitt koffeinmennyiség egy egészséges szervezet számára nem okoz egészségügyi problémát. 

Fontos kiemelni azonban, hogy az egyéni napi koffeinszükséglet mindenkinek más!

De ha nem nagy mennyiségben, viszont rendszeresen issza valaki, akkor is rossz hatással lehet a szív- és érrendszerre. Emeli ugyanis a pulzusszámot és a vérnyomást. A sok koffeintől egész nap gyorsabb lesz a pulzus, emiatt a ritmuszavar valószínűsége tartósan megemelkedik – ez viszont előbb-utóbb szinte biztosan valamilyen szívproblémához vezet” - mondja dr. Gellér László professzor, a Városmajori Szív-és Érgyógyászati Klinika elektrofiziológiai részlegének vezetője, a Magyar Kardiológusok Társasága tudományos bizottságának elnöke.

„Az energiaitalok alkohollal való együttes fogyasztása még nagyobb problémát jelenthet. Felfokozott állapotot, illetve a bódultságot okozó hatása összeadódva súlyos fizikai rosszullétet okozhatnak, és lehetetlenné teszik a reális gondolkodást. A vércukorháztartást a fokozott felhasználás irányába tolja el, ez eszméletvesztést, akár közvetlen életveszélyes állapotot okozhat. Ráadásul, ha alkohol helyett egyéb pszichostimulánssal kombinálják az energiaitalokat, akkor összeadódik a két szernek a szív- és érrendszeri hatása, és ez már jellegzetes mérgezéses tünetekhez vezethet” - figyelmeztet a professzor.

Mi az energiaital?

Bár nincs egyértelmű meghatározása az energiaitalnak, általában azt a nem alkoholos italt értjük rajta, amely koffeint, taurint (aminosavat) és vitaminokat tartalmaz, számos más összetevő (pl. guarana) mellett. Története Japánban indult az 1960-as években, és egyre népszerűbbé vált. Európában az 1980-as és 90-es évek során, valószínűleg a rave kultúra kialakulása és virágzása során jutott el.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság EFSA (Europen Food Safety Authority) kutatása 2015-ben jelent meg, amely 22 európiai ország 39 felmérését tartalmazza összesen 66 531 résztvevővel.

A kutatás eredménye szerint:

• felnőtt egészséges szervezet biztonságosan megihat egyszerre két palack (2*250 ml)  energiaitalt

• felnőtt egészséges szervezet biztonságosan megihat NAPONTA 5 palack (5*250 ml) energiaitalt

• az alkohol és energiaital nincsenek káros kölcsönhatásban egymással, sőt

• a taurin a koffeinnel együtt sem káros – mindemellett tudni kell, hogy a Magyarországon forgalomba kerülő energiaitalok nem tartalmaznak taurint.

Milyen kockázatokkal jár az energiaital-fogyasztás?

1.       Koffein túladagolással, ami számos tünethez vezethet, beleértve a szívdobogást, magas vérnyomást, hányingert és hányást, görcsöket és egyes esetekben akár halált is,

2.       2-es típusú cukorbetegséggel, mivel a magas koffein-fogyasztás csökkenti az inzulinérzékenységet,

3.       várandósok között késői vetéléssel, alacsony születési súllyal, halvaszüléssel,

4.       gyermekek és serdülők esetében negatív hatásokkal az idegrendszer, a szív- és érrendszer tekintetében,

5.       illetve függőség kialakulásával.

Az energiaital gyártók, mint felelős piaci szereplők italaik dobozán napi 1 doboz fogyasztását javasolják, és a fenti tények ellenére sem javasolják az italok fogyasztását 18 éven aluliak számára. Ugyancsak nem javasolják időseknek, terhes és szoptató nők számára, koffeinérzékenyeknek, és olyanok számára, akiknek a koffeinbevitel valamilyen okból nem javallott.

A vállalatok kiemelten fontosnak tartják a megfelelő és pontos fogyasztói tájékoztatást, valamint az érvényben lévő jogszabályok betartását.

Legolvasottabb cikkeink