• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Keddtől az utcákon is találkozhatunk rendfenntartó katonákkal

Hírek 2020.11.17 Forrás: MTI
Keddtől az utcákon is találkozhatunk rendfenntartó katonákkal

Autóban, vagy ha valaki sportolási céllal kerékpározik vagy rollerezik, akkor nem kell maszkot viselni.

A koronavírus-fertőzésből gyógyultak vérplazma adásával segíthetnek a súlyos betegeknek - hangsúlyozta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi online sajtótájékoztatóján. Müller Cecília elmondta, hogy az elmúlt 24 órában 5203 új fertőzöttet azonosítottak, a járvány kezdete óta 152 659 embernél mutatták ki a vírust, ugyanakkor a gyógyultak száma is egyre nő, jelenleg 34 185-en vannak.

Vérplazma adásához a gyógyultak 10 százaléka termel kellő mennyiségű ellenanyagot - közölte, hozzátéve, arra minden gyógyult jelentkezhet, de klinikai vizsgálatnak kell megállapítani, hogy adhatnak-e vérplazmát.

Az országos tisztifőorvos nemes cselekedetnek nevezte, ha valaki így segíti a súlyos betegeket. Ismertetése szerint a vérplazmával készen biztosítják a betegeknek azt az ellenanyagot, amelyet szervezetük esetlegesen nem tud termelni. Úgy fogalmazott: "Egyfajta passzív immunitásban részesítjük" őket.

Közölte: az elmúlt 24 órában 91-en haltak meg, a legfiatalabb elhunyt 25 éves, a legidősebb 95 éves volt. Beszámolt arról, hogy a járvány kezdete óta 3281 elhunytat tartanak nyilván, mintegy hét százalékuknál nem találtak alapbetegséget. A fertőződés általában kísérő betegségként, súlyosbító körülményként jelenik meg; továbbra is a krónikus betegeket és időseket kell védeni - jegyezte meg.

Felhívta a figyelmet a higiénés rendszabályok betartásának fontosságára, amire egyre inkább szükség van - mondta -, mivel a fertőződés lehetőségének csökkentésével az egészségügyi ellátórendszer leterheltsége is mérséklődik. Ezzel összefüggésben szólt arról, hogy egyre többen kerülnek kórházba, lélegeztetőgépre.

Ismertette: hétfőn 7477 beteget ápoltak kórházakban, 576-an vannak lélegeztetőgépen.

Tájékoztatása szerint hétfőn 27 292-vel nőtt a PCR-tesztek száma, eddig 1 388 132 PCR-vizsgálat történt.

Mint mondta, a PCR-tesztelési kapacitás folyamatosan bővül, ma már az Országos Vérellátó Szolgálat is jelentős mennyiségű diagnosztikai vizsgálatot végez. Az antigénalapú gyorsteszteket az egészségügyi szolgálatok egy része, az Országos Mentőszolgálat és hat szűrőbusszal a Nemzeti Népegészségügyi Központ végzi.

A tisztifőorvos arra kért mindenkit, hogy csak akkor vegyenek részt a szűrőbuszos vizsgálaton, ha arra a mentőszolgálat munkatársától felhívást kapnak.

Emlékeztetett arra, hogy az eljárásrend szerint a vizsgálatot háziorvos rendeli meg, amelyet az Országos Mentőszolgálat koordinál. A beteg állapotától függően a beteg otthonában végzik el a mintavételt, vagy a szűrőbuszra irányítják.

Kitért arra is, hogy Magyarország 27 európai ország átlagában az egymillió lakosra vetített adatok alapján a fertőzöttek és elhunytak számát tekintve a középmezőnyben van.

Elmondta: a 46. heti vízvizsgálatok szerint a szennyvízben Kecskeméten, Miskolcon, Nyíregyházán, Salgótarjánban, Székesfehérváron és Szolnokon emelkedett a vírus örökítőanyagának mennyisége. Ez arra utal, hogy ezeken a településeken, de országszerte is 4-5 nap múlva számítani kell a fertőzöttek számának növekedésére.

58 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök a kijárási tilalom megsértése miatt
Az elmúlt 24 órában 358 emberrel szemben intézkedett a kijárási tilalom megsértése miatt a rendőrség - mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a keddi online sajtótájékoztatón. Kiss Róbert alezredes közölte, 356-an ténylegesen megszegték ezt a korlátozást, közülük 29-en pedig nem tartották be a kutyasétáltatás ötszáz méteres körzetére vonatkozó szabályt.

A november 4-én életbe lépett kijárási korlátozás, valamint a november 10-től hatályban lévő kijárási tilalom ellenőrzése óta eddig 3438 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök a tilalomra és korlátozásra vonatkozó szabályok megszegése miatt - ismertette az alezredes.

Hétfőn 293 emberrel szemben intézkedtek, amiért nem vagy nem helyesen viselték a maszkot, a legtöbbször, 247 alkalommal a 10 ezernél nagyobb lakosságszámú településeken a helyi rendeletnek nem tettek eleget a szabálytalankodók. Közülük 97-et figyelmeztettek, 101 emberrel szemben helyszíni bírságot szabtak ki és 49 feljelentést tettek.

A vendéglátóhelyeket érintő korlátozások bevezetése óta a rendőrség 46 üzlet, illetve szolgáltatási hely ideiglenes bezárását rendelte el.

Hétfőn a Magyarország területén személyforgalomban átutazókat is ellenőrizték, a tranzitszabályokat megsértőkkel szemben 56 intézkedésre volt szükség. Az átutazókat szeptember óta ellenőrzik, a szabályokat be nem tartókkal szemben eddig összesen 5991 alkalommal intézkedtek a rendőrök.

Az elmúlt napon 13 699 alkalommal ellenőrizték személyesen a rendőrök a hatósági házi karanténban levőket, és 5009 ilyen korlátozó intézkedést rendeltek el, így jelenleg 35 042-en vannak hatósági házi karanténban. Közülük 3492-en vállalták, hogy a rendőrség elektronikusan ellenőrizze azt, betartják-e a karanténszabályokat.

Kérdésre válaszolva elmondta: autóban nem kell viselni a maszkot, ha valaki sportolási céllal kerékpározik vagy rollerezik, akkor szintén nem kell maszkot viselni, minden más esetben azonban igen.

A katonák az ország működőképességének, az emberek biztonságának megőrzését szolgálják
Hétfőtől a kórházakban, keddtől az utcákon is találkozhatnak az emberek katonákkal, akik továbbra is részt vesznek a határvédelmi feladatokban és az intézmény-fertőtlenítésekben is - mondta a Magyar Honvédség Parancsnokságának képviseletében Torba Attila alezredes a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján.

Az alezredes a keddi sajtótájékoztatón közölte: az egészségügyi intézményekben mintegy 1100 katona kezdte meg a feladatának ellátását, az első hullám idején kialakított kórházparancsnoki rendszerben most is csaknem hatvanan vesznek részt. A kórházakban a katonák szakképesítést nem igénylő feladatokat végeznek, így testhőmérséklet-mérést, betegirányítást és -kísérést, útbaigazítást, adminisztrációs és logisztikai feladatokat.

Torba Attila elmondta, a rendőrséggel közösen keddtől az ország 56 településén és Budapesten ötszáz katona járőrözik majd. Úgy fogalmazott: "A katonák megjelenése a köztereken - ahogy más nyugat-európai országokban is megfigyelhető -, elkerülhetetlen."

Tavasszal is láttak el a katonák ilyen feladatot, de az akkori létszámot csaknem megtízszerezték. A katonák önállóan nem intézkedhetnek, de segítik a közrend és közbiztonság fenntartását, ellenőrzik a kijárási tilalom szabályainak betartását - részletezte.

Legolvasottabb cikkeink