• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Kedvező tapasztalatokkal zárult a nyári élelmiszerlánc-ellenőrzés

Hírek MA 13:05 Forrás: MTI
Kedvező tapasztalatokkal zárult a nyári élelmiszerlánc-ellenőrzés

Se a strandbüfék, se a nyári táborok, se más rendezvény ellenőrzésekor nem találtak tömeges szabálytalanságot a szakemberek.

Kedvező tapasztalatokkal zárult a nyári szezonális élelmiszerlánc ellenőrzés, a vizsgálatok csekély hányada zárult bírságolással, büntetéssel - mondta az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában az Agrárminisztérium (AM) élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős helyettes államtitkára.

Felkai Beáta közölte, hogy se a strandbüfék, se a nyári táborok, se más rendezvény ellenőrzésekor nem találtak tömeges szabálytalanságot a szakemberek.

A Tisza-tónál különösen látványos a javulás, de a balatoni strandbüféknél is csak helyenként találtak higiéniai hiányosságokat.

Vizsgálták vendéglátó egységeket a labdarúgó Európa-bajnokság idején is, emellett kiemelt figyelmet fordítottak a gyermektáborokra, mert az ellenőrzött konyhák és beszállítók 6 ezer gyermeket láttak el.

Élelmiszert megsemmisíteni csupán egyszer kellett a hűtőlánc megszakadása miatt, ezen túl csak kisebb problémákat kellett kiküszöbölni - tette hozzá.

A helyettes államtitkár elmondta, hogy a szezonális ellenőrzés során 135 eljárás indult és 8 millió forint bírságot kellett kiszabni, de egyik sem tekinthető jelentős számnak, mert a felügyelők 1200 egységet és csaknem 1500 terméktételt vizsgáltak csaknem 2 hónapon át.

Hangsúlyozta egyúttal, hogy a felügyelők érdeke nem a büntetés és a bírságolás, inkább segíteni és ösztönözni szeretnék a szabályok betartását.

Felkai Beáta a Kossuth rádióban megerősítette, hogy az ellenőrzéssorozat eredményesen zárult, élelmiszert sem kellett jelentős mértékben kivonni a forgalomból.

A kifogásolt 7 tonnányi mennyiségből több mint 6 tonnát tett ki a bizonytalan eredetű görögdinnye, de ez is jelentéktelen része a nyári forgalomnak.

Hozzátette, hogy a tapasztalatok szerint a bezárásra ítélt vendéglátók igyekeznek minél gyorsabban kiküszöbölni a hiányosságokat, mert érdekük minél hamarabb kinyitni.

Kedvezőek az élőállat-szállítás tapasztalatai is, hiszen a problémák ellenére látszik a javulás, a fuvarozók egyre jobban figyelnek az állatjóléti szempontok betartására - közölte.