• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Kérdések az egészségügyből a parlamenti ülésnapon

Hírek 2019.11.11 Forrás: MTI
Kérdések az egészségügyből a parlamenti ülésnapon

A szűrővizsgálatokról, az újpesti kórház sorsáról és az iskolai szexuális nevelés tartalmáról is kérdeztek a kérviselők

A szűrővizsgálatokról, az újpesti kórház sorsáról és az iskolai szexuális nevelés tartalmáról is kérdeztek a kérviselők a parlament mai ülésnapján, a napirend előtti kérdések keretében.

MSZP: növeljék a prosztatarák megelőzésének hatékonyságát!

Gurmai Zita (MSZP) a férfiegészség hónapja, november kapcsán beszélt arról, hogy a férfiaknál a prosztatarák a második leggyakoribb rosszindulatú daganatos megbetegedés, a szűrővizsgálatok azonban szerinte nem elérhetőek. Szóvá tette, hogy tavaly nem indult el vastagbélszűrési program, ami miatt felmerült a veszélye, hogy vissza kell fizetni hatmilliárd forint uniós támogatást.

Elmondta, sok szűrővizsgálat csak háziorvosi beutalóval lehetséges, de nincs elég háziorvos; a szűrőbuszokon is csak beutalóval lehet ingyenesen igénybe venni a vizsgálatokat. Azonnali hatállyal növeljék a prosztatarák megelőzésének hatékonyságát! - szólított fel.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára közölte, a képviselő szerint el nem indult vastagbélszűrési programba 220 ezer férfit hvatak be, közülük 53 ezren adtak mintát, 3000 férfit további vizsgálatra is behívták.

Hozzátette: a szűrőbuszokra nem kell beutaló, azokon elvégzik az alapvető vizsgálatokat. Beszélt a háziorvosok emelkedő támogatásáról, a praxisközösségeknek egészségmegőrző szolgáltatások esetén biztosított többlettámogatásról, valamint a letelepedési és praxisprogramokról.


DK: mi lesz az újpesti kórházzal?

Varju László (DK) elmondta: az előző újpesti önkormányzat úgy döntött, hogy ingyenes vagyonjuttatási igényt nyújt be az Árpád Kórház visszaadására. A képviselő arról kérdezett, hogy az október 13. után felálló új képviselőtestület hogyan folytathatja ezt a munkát, hol tartanak az átadásról megkezdett tárgyalások, tartja-e a kormány magát az előző testületnek tett ígéretéhez.

Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára közölte: állami épületről van szó, az államnak van lehetősége dönteni a hasznosításról, és sosem hangzott el olyan ígéret, hogy az önkormányzatnak visszaadja az épületet, és még nem folynak tárgyalások. Megjegyezte: az ellenzék annak idején bezárt kórházakat, és most polgármesterként kórházépítést akarnak megakadályozni, ebben "konzekvensek".


DK: meddig húzzák még a Péterfy utcai kórház rekonstrukcióját?

Oláh Lajos (DK) arra várt választ, hogy meddig húzzák még a Péterfy utcai kórház rekonstrukcióját. A lepusztult kórházba ugyanis - mondta - lassan félnek bemenni az erzsébetvárosiak és a terézvárosiak, mert vagy a fejükre esik a vakolat, vagy orvost sem találnak.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára úgy reagált: a kormány igyekszik minél nagyobb segítséget nyújtani a Péterfynek is, a rekonstrukció tervezésének körbeszerzési eljárása folyamatban van. Hozzátette: az elmúlt időszakban informatikai eszközöket kapott a kórház, új orvostechnikai berendezések érkeztek, és előkészítés alatt van egy új műtői rendszer beszerzése is.


LMP: mit fog tartalmazni a Nemzeti alaptanterv a szexualitásra vonatkozóan?

 

Ungár Péter (LMP) azt javasolta, hogy az új Nemzeti alaptanterv tartalmazzon ismereteket például a biztonságos szexről, a szexuális úton terjedő betegségek megelőzéséről.

Rétvári Bence Emmi-államtitkár azt felelte: az alaptanterv átlátható módon készül, az észrevételeket minden téren meg lehetett tenni. "Csak ne tévesszünk szerepet, hogy mibe szólunk bele és mibe nem" - mondta.

 

Legolvasottabb cikkeink