• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Kerekesszékes hősök Till Attila új filmjében

Hírek Forrás: MTI

Mozgáskorlátozott fiatalok a főhősei Till Attila Tiszta szívvel című, készülő új filmjének.

Till Attila játékfilmje harmincnyolc napig forog budapesti helyszíneken. Az alkotás főszerepeiben Thuróczy Szabolcs, Balsai Móni, Fenyvesi Zoltán kerekesszékes maratonfutó bajnok és Fekete Ádám, aki szintén mozgáskorlátozott, a Színház-és Filmművészeti Egyetem végzős hallgatója lesz látható.

A Tiszta szívvel elsősorban egy kerekesszékes film, amelyben sokféle műfaj, köztük a lélektani dráma is megjelenik. "Egy mester és tanítványa történet, ahol a +mester+ az alvilágban dolgozik, ezért sok az akciójelenet, de a történetben alapvetően emberi sorsokról van szó" - hangsúlyozta második nagyjátékfilmje forgatásán Till Attila rendező-forgatókönyvíró az MTI-nek.

Thuróczy Szabolcs színész alakítja Rupaszov Jánost, a kerekesszékes fegyveres főhőst, aki különféle bérgyilkosságot vállal az alvilágnak. Mindeközben találkozik két fiatal mozgáskorlátozottal (Fenyvesi Zoltán és Fekete Ádám), aki felnéz rá és a legnagyobb vagánynak tartja őt. A kerekesszékes Zolika életmentő műtétre vár, amelynek költségeit külföldön élő apja vállalná, aki kiskorában elhagyta őt. Zolika azonban ezt nem akarja elfogadni, ő másképp akarja megszerezni a pénzt. Itt jön a képbe Rupaszov - ismertette a film történetét a rendező.

"Egy fikcióról van szó, amely nagyon közel áll a valósághoz és mivel a fiatalokat itt igazi fogyatékossággal élők alakítják, összefolyik az ő saját valós életük a filmbéli szerepeikkel" - jegyezte meg Till Attila.

Elmondta, hogy korábban többször dolgozott különféle alapítványoknak és szervezeteknek, valamint hatással volt rá az Aaltra című belga-francia vígjáték, amelynek főszereplői traktorbaleset okán kényszerülnek tolószékbe. Emellett foglalkoztatta az a népmesei motívum is, amelyben a legkisebb, leggyengébb szabólegény válik a történet első számú hősévé.

Thuróczy Szabolcs színész szerint az egykori tűzoltó, a kerekesszékbe került Rupaszov tragédiájának kálváriájára épül a film története. Az alvilágban mozgó figura nem egyértelműen negatív szereplő, sok érzelem dúl benne: a fájdalom, a szerelem, az elmúlás és a céltalan élet érzése.

"Van úgy, hogy gyerekeket ment ki a házból, de van, amikor kivégez olyan embereket, akik az emberiségben egyébként sem hagynának sok nyomot" - fogalmazott a színész, hozzátéve, hogy a hiteles megformáláshoz mozgásterapeuták segítségével gyakorolta a kerekesszék használatát, valamint nehéz sorsú mozgássérültekkel is beszélgetett.

Zolika, a történet egyik fiatal hőse, születése óta kerekesszékes, ahogy az őt alakító Fenyvesi Zoltán is, aki civilben hand-bike maratonfutó, és eddig csak reklámfilmekben tűnt fel. Filmbeli barátjával Barba papával - akit Fekete Ádám játszik - képregények rajzolásával tengetik napjukat, mígnem felbukkan Rupaszov és innentől életük megváltozik.

Mint elmondta, amatőr színészként figyelnie kellett, hogy ne játssza túl a szerepét, hogy természetes legyen és hitelesen adja vissza karakterét. Viszont hamar tudott azonosulni szerepével, mivel a való életben ő is sokszor hasonló problémákkal szembesül.

"Attól, hogy valaki kerekesszékes, még nem azt jelenti, hogy értelmi fogyatékos is. Ő is ugyanúgy tud például bulizni vagy konfliktusokba keveredni, mint bárki más, és ezt próbáljuk érzékeltetni a filmben is" - hangsúlyozta az amatőr színész.

A Magyar Nemzeti Filmalap 285 millió forintos támogatásával, a Laokoon Filmgroup gyártásában készülő filmet Magyarországon az A Company Hungary forgalmazza. A film producere Stalter Judit, Rajna Gábor és Sipos Gábor, operatőre Juhász Imre, látványtervezője Ágh Márton.

Legolvasottabb cikkeink