• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Két magyar kutató is nyert az Európai Kutatási Tanács pályázatán

Hírek 2024.04.11 Forrás: Weborvos
Két magyar kutató is nyert az Európai Kutatási Tanács pályázatán

Pál Csaba a kutatócsoportjával az antibiotikumrezisztencia kialakulásának háttérmechanizmusaira fókuszál az öt évre szóló 2.5 millió eurós támogatással.

Stipsicz András matematikusnak, az MTA rendes tagjának és a Pál Csaba biológusnak, az MTA levelező tagjának is odaítélte az Európai Kutatási Tanács az elmúlt tíz évben jelentős kutatási eredményeket elérő, vezető kutatók számára kiírt Advanced Grantet - adta hírül a Magyar Tudományos Akadémia közleményben.

Az Európai Unió legjelentősebb, felfedező kutatásokat támogató szervezete, az Európai Kutatási Tanács (ERC) 2024. április 11-én tette közzé weboldalán Advanced Grant pályázata nyerteseinek névsorát. A benyújtott 1829 pályázat közül 255 (13,9%) nyerte el a támogatást, amelynek teljes összege 652 millió euró.

A nyertesek között két magyar kutatót is találunk: Stipsicz András (HUN-REN Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet, MTA Kiváló Kutatóhely) Fizikai és műszaki tudományok kategóriában, Pál Csaba (HUN-REN Szegedi Biológiai Kutatóközpont, MTA Kiváló Kutatóhely) pedig Élettudományok kategóriában folytathat kutatócsoportjával ötéves kutatási programot az uniós szervezet támogatásával.

Pál Csaba az MTA levelező tagja a HUN-REN SZBK Biokémiai Intézetének tudományos tanácsadója, aki két alkalommal elnyerte a Lendület-ösztöndíjat, és immár harmadik alkalommal nyeri el az ERC támogatását (2008: ERC Starting Grant és 2015: ERC Consolidator Grant).

Az öt évre szóló 2.5 millió eurós támogatással kutatócsoportjával az antibiotikumrezisztencia kialakulásának háttérmechanizmusaira fókuszál. Kutatásaikkal azt vizsgálják, hogy a kórokozók ellenállóképessége kialakul-e laboratóriumi körülmények között, és ha igen, milyen mechanizmusok révén. Molekuláris adatbázisok felhasználásával tervezik igazolni, hogy az ellenállóképességet biztosító, laboratóriumban megfigyelt mutációk már ott vannak a természetben és a kórházakból származó baktériumokban is. Sőt, talán a humánbélflóra hasznos baktériumai is tartalmazzák őket. Végezetül a pályázat keretében javaslatokat tesznek rá, hogyan lehetne jobb antibiotikumokat fejleszteni.

Legolvasottabb cikkeink