• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Két "majdnem gyerektragédia" kapcsán figyelmeztet a rendőrség

Hírek 2024.06.18 Forrás: MTI
Két

A gyerekeket érintő vasúti veszélyekre és a felnőttek felelősségére hívja fel a figyelmet a MÁV és a rendőrség.

A gyerekeket, fiatalokat kiemelten érintő vasúti veszélyekre, valamint felnőtt kísérőik felelősségére hívja fel a figyelmet a nyári szünidő közeledtével a MÁV és a rendőrség. Kormányos László, a MÁV-START műszaki és üzemeltetési vezérigazgató-helyettese kedden, budapesti sajtótájékoztatón elmondta: az elmúlt egy hónapban két olyan eset is történt, amikor vasúti területen a szabályok megszegése miatt felnőtt kísérettel közlekedő gyermekcsoport került olyan veszélyes helyzetbe, amely akár tragédiába is torkolhatott volna.

Május végén egy kettő kísérővel közlekedő húszfős iskolás csoport a tilos jelzés ellenére átgyalogolt egy vasúti átjárón, majd néhány héttel később egy vasútállomáson egy gyerekcsoport kísérőiekkel együtt átszaladt a vágányokon, hogy rövidebb úton szálljanak át egy másik vonatra.

Kormányos László a két esetet vérfagyasztónak nevezte, és arra hívta fel a figyelmet: a szabályok betartásával elkerülhetők a veszélyes helyzetek.

Kormányos László elmondta, a vasútállomásokon és a vasúti átjárókban oda kell figyelni, továbbá tilos felmászni a szerelvényekre, a felsővezetékek miatt halálos sérüléseket lehet szerezni, valamint a vonatok dobálása, illetve eléjük akadályok - kövek, ágak - helyezése - ön- és közveszélyes.

A MÁV arra kéri a felnőtt kísérőket, hogy mutassanak példát a gyerekeknek, és mindenki tartsa be a szabályokat.

Kormányos László közölte azt is, 2024 január elseje óta a MÁV a vonalain 16 ezer csoportot szállított. Ez mintegy félmillió fiatal utast jelent. A MÁV múlt pénteken rekordot döntött, ugyanis aznap 1500 gyermekcsoport, több mint 50 ezer gyerek utazott a vasúton - mondta.

Megjegyezte, a vasúttársaság és a rendőrség sokat dolgozik azon, hogy a vasútbiztonsági információkat eljuttassák a gyerekekhez, a tanárokhoz, szülőkhöz.

Berzai Zsolt, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Balesetmegelőzési Osztályának vezetője, az ORFK Országos Balesetmegelőzési Bizottságának (OBB) főtitkára felfoghatatlannak nevezte a két említett esetet. Szerinte erre nem lehet magyarázat, és arra kérte a felnőtt kísérőket, hogy az "ilyen jellegű jogsértéseket" kerüljék el.

Berzai Zsolt a türelem, a körültekintés, a fegyelmezettség, valamint a tisztelet fontosságát emelte ki a közlekedésben. Hangsúlyozta azt is, hogy a közlekedési szabályokat meg kell ismertetni a gyerekekkel.

A sajtótájékoztatón tartották a MÁV és az ORFK-OBB balesetmegelőzési célú, iskolásoknak hirdetett közös gyermekrajz-pályázatának eredményhirdetését is. A pályázatra több mint 1200 pályamű érkezett.