• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Két új CT-rendszer a sugárkezelés tervezésére a Siemenstől

Hírek 2019.11.12 Forrás: Radiologia.hu
Két új CT-rendszer a sugárkezelés tervezésére a Siemenstől

A Somatom go.Open Pro CT rendszer egyedülálló jellemzője a Direct Intelligent 4D (Direct i4D) technológia.

A Somatom go.Sim és a Somatom go.Open Pro technológiákkal a Siemens Healthineers két komputertomográfiás (CT) rendszert mutat be, amelyeket kifejezetten a sugárterápia tervezésének megkönnyítésére fejlesztettek ki, mert jobb képminőségükkel segítséget nyújtanak a sugárkezelési tervek kiszámításához - tudatta a cég közleményben.

A CT-képeken a sugárterápiát végző onkológusok azonosíthatják a megcélzott daganatot. A precízebb tervezésnek köszönhetően a tumor nagyobb pontossággal kezelhető, miközben a környező szövetek és a kockázatnak kitett szervek jobban megvédhetők. Az „Újítások, amelyek segítenek átalakítani a sugárterápiás szimuláció világát” mottó jegyében az új CT-rendszereket először az Amerikai Sugárterápiás Onkológiai Társaság (ASTRO) 61. éves ülésén, szeptember 15–18-a közt Chicagóban mutatják be.

„A Somatom go.Sim-et és a Somatom go.Open Pro-t a világ vezető sugárterápiás szakértőivel folytatott intenzív együttműködés során fejlesztettük ki” - mondta Dr. Gabriel Haras, a Siemens Healthineers sugárkezelési osztályának vezetője. „Meggyőződésem, hogy ezek a rendszerek segítséget nyújtanak az egészségügyi szolgáltatóknak a sugárterápia tervezése során felmerülő kihívások leküzdésében, és elősegítik a precíziós orvoslás alkalmazását a rák elleni harcban.

A 64 szeletes Somatom go.Sim és a 128 szeletes Somatom go.Open Pro a betegpozícionáló tartozékok rögzítése és a beteg kényelemének fokozása érdekében extra nagy, 85 cm-es nyílással rendelkezik. Mindkét rendszer rendelkezik opcionális, a Siemens Healthineers által gyártott, direkt lézerként ismert betegjelölő lézerekkel. A lézer segítségével meg lehet jelölni a beteg pozícióját a CT-ben a kezelés céljából, ami a későbbi pozicionálást gyorsabbá és pontosabbá teszi a lineáris gyorsítóban. A direkt lézer közvetlenül az állványra van szerelve, és egy mobil táblagép segítségével vezérelhető. Az új, GO with Green mobil munkafolyamat könnyű használatot biztosít, és a sugárterapeutát végigvezeti a beállítási folyamat minden lépésén, aki így a páciens mellett maradhat, ami javíthatja a kommunikációt és a kényelmet, és csökkentheti a szorongást.

A Somatom go.Sim és a Somatom go.Open Pro tartalmazza a kockázatnak kitett szervek kontúrozására szolgáló DirectORGANS® technológiát is. Ez a szoftver automatikusan korrigálja a képminőség és az automatikus kontúrozási eredmények konzisztenciája közti összefüggést. A Siemens Healthineers mesterséges intelligenciában elért szakértelmének alkalmazásával a DirectORGANS speciális képi rekonstrukciót alkalmaz, amely során egy tanulással vezérelt kontúrozó algoritmus segítségével optimalizálja a CT-képeket az automatikus kontúrozáshoz. A DirectORGANS csökkentheti az indokolatlan variációkat, mert olyan jó minőségű kontúrokat alkot, amelyek megközelítik a konszenzus alapú kontúrok színvonalát.

A Somatom go.Open Pro CT rendszer egyedülálló jellemzője a Direct Intelligent 4D (Direct i4D) technológia, amely a képfelvételt a páciens légzéséhez igazítja a valós idejű szkennelés során. A Direct i4D-t úgy tervezték, hogy minden beteg esetén optimalizálja a képminőséget azáltal, hogy csökkenti a 4D képsorozatokra jellemző műtermékeket és a gyakori azonnali újraindításokat. Így a Direct i4D képekkel a felhasználók több beteget kezelhetnek olyan eljárásokkal, mint például a sztereotaktikus test-sugárterápia (SBRT), amelyek nagy pontosságot igényelnek az egészséges szövetek károsodásának elkerülése érdekében.

Legolvasottabb cikkeink