• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

  • Országszerte fejlesztik az egynapos sebészeti részlegeket

   Országszerte fejlesztik az egynapos sebészeti részlegeket

Kevés az öt nap apasági szabadság

Hírek 2022.06.23 Forrás: Weborvos
Kevés az öt nap apasági szabadság

A férfiak kétharmada tudja, hogy az édesapáknak is jár szabadság gyermek születése esetén, ugyanakkor kevesen vették ezt igénybe.

2015 óta gyermek születése esetén az apát 5 munkanap pótszabadság illeti meg, melyet kérésének megfelelő időpontban, de legkésőbb a szülést követő második hónap végéig köteles a munkáltató kiadni. A hazai lakosság döntő többsége szerint ugyanakkor ez a törvényi minimum nagyon kevés – derül ki a Procter&Gamble legfrissebb májusi reprezentatív felméréséből. A vállalat Share The Care programjának keretében 3 éve vezette be a 8 hetes apasági pótszabadságot munkavállalói számára, amelynek elsődleges célja a fizetett szülői szabadság egységesítése, így a gyermekkondozási feladatok kiegyensúlyozottabb elosztásának megteremtése volt. 

Az apák jelenlétének fontossága megkérdőjelezhetetlen, különösen a gyermek születése utáni hetekben. A közös gondoskodásnak nemcsak az édesanya, de az apa és az újszülött számára is kiemelkedő szerepe van a család lelki és pszichés fejlődése szempontjából, és az édesapa hasznos támaszt nyújthat az édesanyának az újszülött és a háztartás körüli teendőkben a szülést követő első időszakban. 

A P&G májusi felmérése szerint a férfiak körülbelül kétharmada (63%) tudatában van annak, hogy az édesapáknak is jár szabadság gyermek születése esetén, ugyanakkor a válaszadók mindössze 16%-a vette ezt igénybe. A KSH adatai szerint 2021. április és 2022. március között 90 371 gyermek jött világra, tehát a statisztikák alapján ebben az időszakban közel 76 ezer családban csak az édesanya maradt otthon a csecsemő születésekor. 

A kutatásban megkérdezettek negyede még nem volt jogosult az apasági szabadságra gyermeke születésekor, közel egynegyede (22%) pedig nem volt tudatában ennek a lehetőségnek. Azok, akik tudatosan döntöttek úgy, hogy nem veszik igénybe, leginkább anyagi okokra hivatkoztak (16%), közel ennyien pedig azt válaszolták, hogy furcsán éreznék magukat, ha emiatt mennének szabadságra (11%). Akik igénybe vettek már apasági szabadságot, vagy tervezik, azoknak legfőbb motivációja, hogy segítsék a gyermek édesanyját (71%), valamint hogy többet lehessenek együtt a gyermekükkel (66%). A nők döntő többsége (79%) támogatná is a párját, hogy apasági szabadságot vegyen ki. 

Nagy az egyetértés a nemek között abban, hogy valós szükség van erre, és a megkérdezettek kétharmada szerint növelni kellene a törvényi minimumként járó 5 munkanapot. A 30-39 éves korosztály körében ez az arány még magasabb: a válaszadók 71%-a szerint kevés az 5 munkanap. Az Európai Parlamentben 2019-ben elfogadott jogszabály értelmében legalább 10 napos szabadság illeti majd meg az apukákat. Az új irányelvet a tagállamoknak az elfogadást követően három éven belül kell átültetniük saját jogrendjükbe, ez idén augusztusra esik. 

Munkahelyválasztásnál a férfiak közel egynegyede (23%) számára fontos szempont, hogy az adott munkahely hány szabadnapot biztosít az édesapáknak gyermek születése esetén. 

A P&G már három éve 8 hét apasági szabadságot biztosít az újdonsült édesapáknak. Az apasági pótszabadság minden olyan munkavállalóra vonatkozik, akinek gyermeke születik, vagy új gyermeket fogad családjába, nemre és családi állapotra való tekintet nélkül. A vállalat által biztosított 8 hetes fizetett apasági szabadság kivételes juttatásnak számít; ezen időszaknál mindössze két európai országban van lehetősége törvényileg is többet kivenni az édesapáknak: Finnországban 9, Spanyolországban 16 hét áll rendelkezésükre.

Legolvasottabb cikkeink